Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Γρασίδι. Πως θα προετοιμάσετε το έδαφος για να φυτέψετε γκαζόν

Γρασίδι. Πως θα προετοιμάσετε το έδαφος για να φυτέψετε γκαζόν

Γκαζόν, πως θα προετοιμάσετε το έδαφος για να φυτέψετε γρασίδι. Πριν φυτέψετε το γκαζόν, είναι απαραίτητη η σωστή προετοιμασία του εδάφους. Μάθετε τα πάντα για την προετοιμασία του χώματος και τη σπορά του γκαζόν. Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες βήμα-βήμα για ένα όμορφο γρασίδι.

Γκαζόν. Πως θα προετοιμάσετε το έδαφος για να φυτέψετε γρασίδι

Μάθετε τα πάντα για την προετοιμασία του εδάφους και τη σπορά του γκαζόν. Μονάχα το περιποιημένο γκαζόν μπορεί να αναδείξει στο μέγιστο τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας.

Τα είδη γρασιδιού μπορούν να διαχωριστούν σε δύο (2) γενικές κατηγορίες.

Τα ψυχρόφιλα είδη γρασιδιού

Ψυχρόφιλα θεωρούνται τα είδη γρασιδιού που αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε θερμοκρασίες από 15-24οC ενώ χαρακτηρίζονται από τη διατήρηση του πράσινου χρώματος τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ποικιλίες Lolium perenne L., Festuca arudinacea, Agrostis palustris κ.α.

Τα θερμόφιλα είδη γρασιδιού

Θερμόφιλα θεωρούνται τα είδη γρασιδιού που απαιτούν για την ικανοποιητική τους ανάπτυξη θερμοκρασίες 26-35οC. Η καταγωγή τους είναι από θερμές και τροπικές ή ημιερημώδεις περιοχές π.χ. Αφρική, Νότια Αμερική, Ινδία και Νοτιανατολική Ασία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπαίνουν σε λήθαργο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και χάνουν το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα τους το οποίο επανέρχεται την άνοιξη.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ποικιλίες Cynodon spp, Paspalum vaginatum, Pennisetum clandestinum κ.α.

Γκαζόν, πως θα προετοιμάσετε το έδαφος για να φυτέψετε γρασίδι

Γκαζόν (γρασίδι). Προετοιμασία φύτευσης – σποράς

Πριν από τη διενέργεια της σποράς πρέπει να επιλεγεί το είδος ή το μίγμα ειδών γρασιδιού που θα χρησιμοποιηθεί. Η επιλογή αυτή γίνεται με βάση μορφολογικούς (υφή, πυκνότητα κ.α.), περιβαλλοντικούς (αντοχή στις ψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες κ.α.) και άλλους παράγοντες (αντοχή στο πάτημα κ.α.).

Όσον αφορά την εποχή σποράς, η καταλληλότητα της εξαρτάται από την τοποθεσία, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (θερμοκρασία και έντονες βροχοπτώσεις) και το είδος του μίγματος.

Για τα ψυχρόφιλα είδη ως καταλληλότερη εποχή σποράς θεωρούνται οι μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος ενώ σαν δεύτερη επιλογή οι μήνες Μάρτιος – Απρίλιος.

Οι φθινοπωρινοί μήνες θεωρούνται καταλληλότεροι για τα ψυχρόφιλα είδη γιατί τότε εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και δραστηριότητα του ριζικού συστήματος.

Για τα θερμόφιλα γρασίδια ως ιδανικότερη περίοδος σποράς θεωρούνται οι μήνες Μάιος – Ιούνιος όταν οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αρκετά για να προκαλέσουν τη βλάστηση των σπόρων.

Η σπορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλες εποχές του χρόνου εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Στις περιπτώσεις αυτές, όμως, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης ζιζανίων αλλά και μυκητολογικών προσβολών.

Γκαζόν (γρασίδι). Κατά την διαδικασία της σποράς πρέπει να ακολουθηθούν τα ακόλουθα βήματα:

  • Εφαρμογή ζιζανιοκτονίας με ένα καθολικό ζιζανιοκτόνο προκειμένου να καταστραφεί η προϋπάρχουσα βλάστηση.
  • Προετοιμασία του εδάφους που περιλαμβάνει απομάκρυνση πετρών και φερτών υλικών, τυχόν προσθήκη χώματος, εφαρμογή βασικής λίπανσης και φρεζάρισμα σε βάθος 15 εκατ.
  • Διαμόρφωση του εδάφους με τη βοήθεια μηχανικών μέσων (τσουγκράνα, κύλινδρος) ώστε να έχει τις απαιτούμενες κλίσεις.
  • Εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος.
  • Ρίψη του σπόρου και ακολούθως κάλυψη του με χώμα.
  • Κυλίνδρισμα ώστε να εφαρμόσει ικανοποιητικά στο έδαφος.
Μάθετε τα πάντα για την προετοιμασία στο #έδαφος και τη #σπορά του #γκαζόν #γρασίδι