Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2020 - Easter » Πασχαλινές συνταγές » Πως σουβλίζουμε το αρνί – Διαδικασία σουβλίσματος (video)

Πως σουβλίζουμε το αρνί – Διαδικασία σουβλίσματος (video)

Πως σουβλίζουμε το αρνί – Διαδικασία σουβλίσματος. Η διαδικασία του σουβλίσματος του αρνιού χωρίζεται σε τρεις φάσεις: προετοιμασία, σούβλισμα, ψήσιμο.

Πως σουβλίζουμε το αρνί – Διαδικασία σουβλίσματος (video)

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Πως σουβλίζουμε το αρνί όμως ;

Πως σουβλίζουμε το αρνί – Προετοιμασία

 • Αρχικά πλένουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το αρνί μέσα έξω.
 • Έπειτα αλείφουμε το αρνί μέσα – έξω με μπόλικο στημένο λεμόνι το οποίο εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που έχει βοηθάει ώστε να κολλήσουν καλύτερα το αλάτι και τα διάφορα καρυκεύματα που θα βάλουμε.
 • Για το καρύκευμα φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, μυρωδάτη ρίγανη και αν επιθυμούμε θυμάρι. Καρυκεύουμε μέσα έξω το ζώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία ανάμεσα στα μπούτια και κάτω από τα μπροστινά πόδια.

Πως σουβλίζουμε το αρνί – Σούβλισμα αρνιού

 • Έχοντας τελειώσει με την προετοιμασία περνάμε στην φάση του σουβλίσματος. Για να σουβλίσουμε το αρνί ευκολότερα καλό είναι να το ακουμπήσουμε οριζόντια σε τραπέζι. Περνάμε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού από το άνοιγμα των πίσω ποδιών, συνεχίζουμε παράλληλα με την σπονδυλική στήλη, περνάμε τη σούβλα μέσα από το λαιμό και το κέντρο του κεφαλιού.
 • Στη συνέχεια δένουμε καλά το αρνί πάνω στη σούβλα χρησιμοποιώντας σπάγκο ή μαλακό σύρμα για τον λαιμό και τα πόδια, σφικτήρες και μαλακό σύρμα για την ράχη και στερεώνοντας το πίσω μέρος στην πιρούνα που βιδώνουμε στη σούβλα.

Συμβουλές για το σούβλισμα του αρνιού

 • Είναι προτιμότερο, αν υπάρχει κάποιο δροσερό μέρος, η παραπάνω διαδικασία να γίνει από το βράδυ και να τοποθετηθεί το αρνί όρθιο με το κεφάλι προς τα κάτω και τη σούβλα μέσα σε ταψί ώστε να στραγγίσει
 • Πριν τοποθετήσουμε το αρνί πάνω από την θράκα το αλείφουμε ξανά με χυμό λεμονιού και με το μείγμα καρυκευμάτων.
 • Επιμένουμε στο καλό αλάτισμα για να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή πέτσα. Ράβουμε την κοιλιά προσεχτικά και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο.

Πως σουβλίζουμε το αρνί το Πάσχα

 • Προετοιμάζουμε την φωτιά μας χρησιμοποιώντας 8-10 κιλά κάρβουνα για το άναμμα. Μόλις τα κάρβουνα κοκκινίσουν καλά, περιμένουμε να «κάτσει» η δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τοποθετούμε την σούβλα πάνω από την θράκα.
  Στην αρχή τοποθετούμε στην υψηλότερη σκάλα το αρνί και βάζουμε τη θράκα κυρίως κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δυνατή φωτιά κάτω από τη μέση και την κοιλιά του οβελία.
 • Ψήνοντας το αρνί για περίπου 1 ώρα τα ζουμιά του αρχίζουν να κατεβαίνουν, είναι η στιγμή που τοποθετούμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα.
  Είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε τη σούβλα σε αυτή την σκάλα για το υπόλοιπο ψήσιμο. Αν χρειαστεί προς το τέλος του ψησίματος συμπληρώνουμε κάρβουνα και κάτω από τη μέση του αρνιού.
 • Για να καταλάβουμε ότι το αρνί μας είναι έτοιμο πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια και τα πόδια του αρνιού.
 • Tο αρνί μας είναι έτοιμο όταν το κρέας ανοίγει, δηλαδή δεν προβάλει αντίσταση.
Προσοχή
 • Όχι πολύ δυνατή φωτιά (το αρνί θα αρπάξει από έξω και από μέσα θα είναι ωμό). Προτιμάμε να συντηρούμε μια μέτρια φωτιά για να πετύχουμε σωστό ομοιόμορφο ψήσιμο.
 • Επιβάλλεται να αλείφουμε τον οβελία με λαδολέμονο κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να πετύχουμε καλοψημένη και τραγανή πέτσα.
Πως σουβλίζουμε το #αρνί. Η διαδικασία χωρίζεται σε τρεις φάσεις: προετοιμασία, #σούβλισμα, ψήσιμο