Αρχική » Αυτοκίνητο (auto - car) » Πώς τοποθετούμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο (Video)

Πώς τοποθετούμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο (Video)

Πώς τοποθετούμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο (Video How To). Ποια είναι τα αντιολισθητικά συστήματα που κυκλοφορούν (αλυσίδες, χιονοκουβέρτες).

Πώς τοποθετούμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Τα περισσότερα αντιολισθητικά συστήματα για τα αυτοκίνητα, είναι μόνο για χιόνι, άλλα είναι για χιόνι και για πάγο και σχεδόν κανένα σύστημα δεν καλύπτει παρατεταμένη οδήγηση στην άσφαλτο, μερικά όμως συστήματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα στην άσφαλτο και φυσικά είναι κατάλληλα και για χιόνι και για πάγο.

Τα αντιολισθητικά συστήματα που κυκλοφορούν είναι:

 • Παραδοσιακές αλυσίδες
 • Χιονοκουβέρτες – Κάλτσες – Πανιά
 • Αλυσίδες από λάστιχοΤοποθετημένες (σύμφωνα με οδηγίες howto) αντιολισθητικές αλυσίδες σε αυτοκίνητο πάνω σε χιονισμένο δρόμο
 • Ειδικά συστήματα

Το αντιολισθητικό σύστημα που θα προμηθευτούμε θα πρέπει:

 • Να είναι υψηλών προδιαγραφών
 • Να είναι το σωστό νούμερο για τα λάστιχα μας
 • Να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να το βάζουμε και να το βγάζουμε

Τύποι αντιολισθητικών αλυσίδων – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Προσέχουμε να αγοράζουμε αλυσίδες με βάση το όχημά μας και τις διαστάσεις των ελαστικών και της ζάντας. Ο σκοπός είναι να ταιριάζουν τέλεια και να «αγκαλιάζουν» σωστά τους τροχούς.

Απλές – παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού

Οι απλές – παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού είναι οι πιο συνηθισμένες. Καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και συναντάμε συνήθως στο εμπόριο 3 κατηγορίες: αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm.

Οι αλυσίδες των 10mm και 9mm προορίζονται για τα επιβατικά όπου η ανάρτηση έχει βελτιωθεί, για χαμηλωμένα οχήματα και για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Οι αλυσίδες των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες μιας και διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι και συνεπώς προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

Για τις παραπάνω κατηγορίες αλυσίδων υπάρχουν τύποι αλυσίδων που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχουμε συνέχεια και άλλες οι οποίες θέλουν συχνό έλεγχο και τέντωμα κατά διαστήματα.

Οι αλυσίδες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά και δεν χρειάζεται πια να κυλίσουμε το αυτοκίνητο πάνω τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γρύλο για να σηκώσουμε το αμάξι.

Η τοποθέτηση τους είναι σχετικά εύκολη αλλά είναι σημαντικό να τις έχουμε δοκιμάσει από πριν και να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση τους.
 • Πλεονεκτήματα: απόδοση, αξιοπιστία, χαμηλό κόστος αγοράς
 • Μειονεκτήματα: πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, ενδεχόμενη απώλεια ή ζημιά στο όχημα μας σε κακή εφαρμογή τους, θορυβώδης λειτουργία

Αλυσίδες χιονιού – Τύπου κουβέρτας

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης το οποίο αυξάνει την τριβή στο χιόνι και στον πάγο.

Είναι ιδανικές για οδήγημα σε μαλακό χιόνι και σίγουρα πιο βολικές και πιο εύχρηστες από τις αλυσίδες. Αγκαλιάζουν το τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά, ενώ ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι διαφορετικά φθείρονται πολύ εύκολα.

 • Πλεονεκτήματα: ευκολία τοποθέτησης, απόδοση σε χιόνι και πάγο, μειωμένος θόρυβος
 • Μειονεκτήματα: γρηγορότερη φθορά ενώ σχίζονται πολύ εύκολα εάν χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού.

Αλυσίδες χιονιού – Τύπου αράχνης

Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο ακριβές και πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά. Συνδυάζουν τα οφέλη των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας.

Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι και προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης μιας και πιάνουν επάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή πιάτο που τοποθετείται στην αρχή.

Είναι αποτελεσματικές και εύχρηστες πρέπει όμως να είναι ρυθμισμένες σωστά ώστε να σφίγγουν καλά επάνω στο τροχό. Κάποιες από αυτές μάλιστα μοιάζουν με ερπύστριες ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμη και καρφιά

 • Πλεονεκτήματα: πρακτικότητα, εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος, αντοχή στο χρόνο
 • Μειονεκτήματα: τιμή αγοράς
Πώς βάζουμε αντιολισθητικές #αλυσίδες για #χιόνι στο #αυτοκίνητο το #χειμώνα - Video How To