Αρχική » Αυτοκίνητο (auto - car) » Αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές). Είδη, συμβουλές ασφαλούς οδήγησης
Χιονισμένος δρόμος με σήμανση για χιόνια ώστε τα αυτοκίνητα να έχουν αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές) για ασφαλή οδήγηση

Αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές). Είδη, συμβουλές ασφαλούς οδήγησης

Οι αλυσίδες χιονιού (ή αντιολισθητικές αλυσίδες) αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για την οδήγηση τον χειμώνα. Προσφέρουν την απαραίτητη πρόσφυση σε απαιτητικές συνθήκες και δρόμους με χιόνια και πάγο.

Αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές αλυσίδες), τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πρέπει να επιλέγουμε στιβαρές και ποιοτικές αλυσίδες. Λύσεις που δεν εμπνέουν σφιχτή εφαρμογή ή δεν ταιριάζουν με τις διαστάσεις των ελαστικών μας, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η εφαρμογή και οι πρώτες περιστροφές των ελαστικών είναι πολύ σημαντικές, καθώς ένας παραπάνω κραδασμός ή λίγο περισσότερος θόρυβος μπορεί να σημαίνει πως κάτι δεν έχει δεθεί καλά και είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, με πιθανότητα να βλάψει τμήματα της ανάρτησης, των φρένων ή των συστημάτων μετάδοσης και διεύθυνσης.

Συμβουλές για τη χρήση των αλυσίδων χιονιού

  • Φροντίζουμε κατά την αγορά οι αλυσίδες να ταιριάζουν ακριβώς στη διάσταση των ελαστικών μας. Αν δεν εφαρμόζουν ακριβώς, είναι άχρηστες. Γι’ αυτό θέλουν και καλό τέντωμα.
  • Δεν περιμένουμε να μάθουμε πώς τοποθετούνται όταν τις χρειαστούμε. Κάνουμε δοκιμές από πριν και βεβαιωνόμαστε ότι ξέρουμε να τις τοποθετούμε.
  • Έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο βασικά εργαλεία και ένα ζευγάρι λεπτά γάντια. Τα εργαλεία μπορεί να μην τα χρειαστούμε, μπορεί όμως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών τα χέρια μας να μην αποδίδουν και συνεπώς να μας βοηθήσουν. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να χρειαστούμε και τα γάντια.
  • Οι πυκνές αλυσίδες αποδίδουν καλύτερα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να γαντζώνουν καλύτερα στο χιόνι.
  • Αποφεύγουμε τις πολύ φτηνές αλυσίδες. Αν δεν κοπούν λόγω κακής ποιότητας θα μας παιδέψουν στην τοποθέτηση.
  • Όταν το χιόνι τελειώσει, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Η χρήση τους στην άσφαλτο τις φθείρει. Ταυτόχρονα φθείρονται τα ελαστικά, η ανάρτηση και η άσφαλτος.
  • Πρέπει να τις τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς. Στην περίπτωση που το όχημα είναι τετρακίνητο, τις τοποθετούμε στους εμπρός τροχούς για να ακούει στις εντολές μας το τιμόνι και τα φρένα.
  • Τοποθετώντας τις αλυσίδες χρειάζονται απαλές κινήσεις στο τιμόνι και στα πεντάλ, κυρίως επειδή οι τροχοί που δεν έχουν αλυσίδες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το όχημα.
  • Καλό είναι να μην ξεπερνάμε την ταχύτητα που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν δεν ορίζεται, η ταχύτητά μας καλό είναι να μην ξεπερνά τα 40 km/h.

Αλυσίδες χιονιού. Τα είδη και τα χαρακτηριστικά τους

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν παρουσιάσει διαφορετικά είδη αλυσίδων.

Συμβατικές αλυσίδες χιονιού

Συμβουλές για τη χρήση των αλυσίδων χιονιούΗ κλασσική λύση των απλών αλυσίδων είναι αποτελεσματική και πιο φτηνή, αλλά απαιτεί μια εξοικείωση ειδικά στις πρώτες εφαρμογές της.  Απαιτούν λίγο ζόρι στην τοποθέτηση, αλλά αν ταιριάζουν στο αυτοκίνητο σας, σίγουρα θα σας πάνε στον προορισμό σας με ασφάλεια.

Αλυσίδες με καρφιά

Προορίζονται για πιο δύσκολες καταστάσεις. Αποτελούνται από καουτσούκ και καρφιά. Εφαρμόζουν πολύ καλά στους τροχούς και έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις. Τοποθετούνται εύκολα, ωστόσο δεν έχουν την ακαμψία των συμβατικών, ενώ ενδέχεται να τραυματιστούν τα καρφιά αν πατήσουν στην άσφαλτο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες με σχοινί

Πρόκειται για τις Easy Grip Michelin και τη θέση της παραδοσιακής αλυσίδας έχει πάρει πλέγμα με σχοινί. Έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν πολύ πιο πυκνό πλέγμα και δεν μεταδίδουν κραδασμό. Από την άλλη, είναι πιο δύσκολες στην τοποθέτηση και είναι πιθανό να λασκάρουν μέτα τα 40 km/h. Τέλος, είναι πιθανό να σκιστούν σε ασφάλτινη διαδρομή.

Αράχνες

Αντιολισθητικές αλυσίδες - Αράχνες
Μεγάλες σε όγκο, οι αλυσίδες αράχνες δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα. Αν κάποιος έχει κατανοήσει των τρόπο τοποθέτησης τους και έχει τοποθέτηση τη βάση τους που εδράζεται στα μπουλόνια του αυτοκινήτου. Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι, καλό είναι να έχετε διαβάσει καλά τις οδηγίες που τις συνοδεύουν.

Από εκεί και πέρα, είναι αρκετά εύχρηστες και αποτελεσματικές, αρκεί να έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να σφίγγουν καλά πάνω στον τροχό και όντως μπορείτε πολύ γρήγορα να κινηθείτε σε χιόνι και πάγο. Ταιριάζουν και σε αυτοκίνητα με μικρό κενό τροχού και θόλου.

Κουβέρτες (SnowGloves) – Αντιολισθητικά πανιά

Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι η πιο εύχρηστη λύση, αφού η τοποθέτηση τους είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη.  Αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και αναλαμβάνουν δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Βέβαια δεν λείπουν τα μειονεκτήματα, αφού όποτε έχουμε ολίσθηση αντί για κύλιση, το συνθετικό ύφασμα τραυματίζεται έντονα. Το ίδιο ισχύει και όταν σε επαφή με άσφαλτο και χώμα, για αυτό η χρήση τους θέλει προσοχή.

Η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο καλή σε πάγο όσο σε μαλακό χιόνι, όπου αποτελούν την ιδανική λύση. Το κυριότερο τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν καταπονούν τα μηχανικά μέρη, καθώς δεν δημιουργούν κραδασμούς.

Αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές αλυσίδες). Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αντιολισθητικό Σπρέι

Μια ακόμα πρόσφατη μόδα είναι το αντιολισθητικό σπρέι. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ψεκάζετε τον τροχό χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας. Στην πράξη όμως δεν αποδίδει και σύμφωνα με την ADAC μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα το υλικό επικάθεται στο ελαστικό.

#Αλυσίδες για το #χιόνι. Συμβουλές για τα είδη & την τοποθέτηση στο #αυτοκίνητο το #χειμώνα