Αρχική » Αυτοκίνητο (auto - car) » Πλύσιμο αυτοκινήτου, εσωτερικά και εξωτερικά – Car Wash
Πλύσιμο αυτοκινήτου, εσωτερικά και εξωτερικά υπό πίεση και με πλυστικό ειδικό μηχάνημα - Car Wash

Πλύσιμο αυτοκινήτου, εσωτερικά και εξωτερικά – Car Wash

Το αυτοκίνητό μας καθημερινά περνά από διάφορες δοκιμασίες. Η εξωτερική, κυρίως, αλλά και η εσωτερική του όψη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της εικόνας του. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το όχημά μας ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την όποια φθορά.

Το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, προσοχή και μεράκι και θα πρέπει να γίνεται συχνά. Μπορείτε είτε να το κάνετε μόνοι σας, είτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία για πλύσιμο στο χέρι και πάλι όμως που είναι το καλύτερο.

Πλύσιμο αυτοκινήτου – Περιποίηση εξωτερικά

Πλύσιμο αυτοκινήτου, εξωτερικά - Car Wash - plysimo autokinitou exoterika

Καθαρισμός κύριων επιφανειών & τροχών

 • Προσπαθούμε να πλένουμε το αυτοκίνητο μας 2 φορές το μήνα. Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, το όχημα πρέπει να είναι κρύο και σε σκιερό μέρος.
 • Χρησιμοποιούμε σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH (και όχι απορρυπαντικά πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κλπ, που είναι καυστικά).
 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σκληρά πανιά ή πετσέτες. Μόνο καθαρά σφουγγάρια αυτοκινήτου, δέρμα, πανιά μικροΐνας ή συνθετικό πανί «μαλλί προβάτου». Αν θέλετε να κάνετε «επαγγελματικό» πλύσιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 4 ειδών πανιά. Ένα για τις μεταλλικές επιφάνειες, ένα για τα τζάμια, ένα για τα ελαστικά σας και ένα για γενική χρήση.

Σαπουνίζετε και ξεπλένετε το όχημα με νερό

 • Σαπουνίζετε. Οι τροχοί είναι το τελευταίο μέρος του οχήματος που πλένουμε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καθαριστικό για τις ζάντες και τα ελαστικά μας.
 • Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.
 • Σκουπίζουμε με ειδικά πανιά ανά περιοχή.
 • Αν επιθυμείτε περνάτε το όχημα σας με κερί αυτοκινήτου μια φορά κάθε 1,5 με 2 μήνες (όχι απαραίτητα μετά από κάθε πλύσιμο).
Προσοχή: Καθαρίζουμε άμεσα το αυτοκίνητό μας όταν παρατηρήσουμε πάνω σε αυτό έντομα, ρετσίνι δένδρων, ακαθαρσίες πουλιών, κλπ, ακόμη και καύσιμα καθώς αν μείνουν καιρό δημιουργούν μεταχρωματισμούς και σημάδια. 

Καθαρισμός του παρμπρίζ αυτοκινήτου

Μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου, καλό είναι να καθαρίζετε επιπλέον το παρμπρίζ με ένα καθαριστικό τζαμιών. Έτσι, θα απομακρύνετε τυχόν κηλίδες και σωματίδια σκόνης, που με αντίθετο φως θα σας ενοχλούν με τις αντανακλάσεις τους.

Καθαρισμός στα φώτα – προβολείς

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα πλύσης προβολέων, ενδείκνυται το χειμώνα να τους καθαρίζετε με μια απαλή πετσέτα, γιατί το στρώμα της σκόνης που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά τους μειώνει την αποτελεσματικότητα του φωτισμού.

Φροντίδα υαλοκαθαριστήρων

Καθαρίστε τα μάκτρα τους με ένα μαλακό πανί και νερό. Σε περίπτωση έντονης φθοράς αντικαταστήστε τους άμεσα, αγοράζοντας είτε ένα πλήρες σετ είτε αλλάζοντας μόνο τα λαστιχάκια τους, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα.

Συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικά πανιά για κάθε περιοχή του οχήματος, αγοράστε τα σε διαφορετικά χρώματα ανά είδος για να μην τα μπερδεύετε κατά τη χρήση. 

Προστασία του χρώματος

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα για προστασία από κάθε εξωτερικό κίνδυνο (ρετσίνι, καυσαέριο, γρατζουνιές, κλπ) με πιο διαδεδομένο το κερί προστασίας.

Αν έχετε αποκτήσει ήδη γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπά σημεία στο χρώμα κλπ, τότε θα πρέπει να γυαλίσετε το όχημα σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος.

Εύκολες περιπτώσεις μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και μόνοι σας με διάφορα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (επανορθωτές χρωμάτων, συστήματα επιδιόρθωσης γρατζουνιών, κλπ).

Σε περίπτωση που η ζημιά είναι εκτεταμένη θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

Προσοχή: Σημαντική είναι και η επίδραση των καιρικών συνθηκών (υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, όξινη βροχή) στο αυτοκίνητό μας και καλό είναι να το προστατεύετε από αυτές φυλάσσοντάς το σε μέρη όπου προστατεύεται ή σκεπάζοντας το με κουκούλα.

Περιποίηση Αυτοκινήτου Εσωτερικά

Πλύσιμο αυτοκινήτου, εσωτερικά Car Wash - plysimo autokinitou esoterika

Τα κύρια σημεία για τον καθαρισμό

Τα κύρια σημεία για τον καθαρισμό του εσωτερικού του αυτοκινήτου είναι τα ακόλουθα:

 • Αφαιρέστε τα καλύμματα από τα καθίσματα.
 • Σκουπίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα δυνατής ισχύς το εσωτερικό του οχήματος και τα καθίσματα.
 • Αν υπάρχουν λεκέδες, χρησιμοποιήστε μόνο ειδικά προϊόντα καθαρισμού & συντήρησης αυτοκινήτου για υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες.
 • Δώστε μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό της οροφής με τα κατάλληλα προϊόντα και χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση (λόγω ευαισθησίας του σημείου).
 • Καθαρίστε και συντηρήστε τις πλαστικές επιφάνειες με εξειδικευμένα προϊόντα. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη προκαλούν σταδιακά ανεπανόρθωτες φθορές.
 • Αρωματίστε το όχημα με αρωματικό της προτίμησης σας (σπρέι, τζελ, κλπ).

Καθαρισμός παρμπρίζ & τζαμιών από μέσα

Στην εσωτερική πλευρά του παρμπρίζ (και όχι μόνο εκεί) συγκεντρώνεται ένα στρώμα σκόνης και άλλων σωματιδίων που μαζεύει την υγρασία. Ιδίως οι οδηγοί που καπνίζουν εντός του αυτοκινήτου πρέπει να απομακρύνουν αυτό το στρώμα πιο τακτικά.

Οι γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου καθαρίζονται εύκολα, με ένα πανί και κάποιο απλό καθαριστικό τζαμιών. Καλό θα είναι να μην ψεκάζετε απευθείας επάνω στα τζάμια αλλά στο πανί, ώστε να αποφύγετε την επαφή του καθαριστικού με τα διάφορα πλαστικά.

Σε περίπτωση τώρα που το παρμπρίζ δείχνει λιπαρό εσωτερικά και δημιουργεί περίεργες αντανακλάσεις στο φως, επιμείνετε στον καθαρισμό λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη σας ότι το πιο πιθανό είναι η θολούρα να δημιουργείται από το σύστημα κλιματισμού.

Γι΄ αυτό λοιπόν καλό θα είναι να καθαρίσετε κατόπιν το σχετικό φίλτρο, ώστε να αποφύγετε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Επιπροσθέτως, για όσα πίσω παρμπρίζ διαθέτουν αντιστάσεις, ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται με τη φορά αυτών και όχι κάθετα.

Καθαρισμός εξαερισμού, καθισμάτων και ταπετσαριών

Καθαρισμός εξαερισμού

Φύλλα και σκόνη μαζί με υγρασία συγκεντρώνονται στην εισαγωγή του εξαερισμού του εξωτερικού κάτω από το παρμπρίζ – ενίοτε περνούν και μέσα με τη μορφή σωματιδίων. Ανοίξτε, λοιπόν, το καπό, απομακρύνετε όλα αυτά με το χέρι και ό,τι απομείνει με μια ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρισμός καθισμάτων και ταπετσαριών

Για τα καθίσματα και τις εσωτερικές ταπετσαρίες θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα καθαριστικών στο εμπόριο.

Προτιμώνται μαλακά, ήπια καθαριστικά, που ξεβγάζονται εύκολα και δεν αφήνουν ίχνη. Για επίμονους λεκέδες μπορείτε να στραφείτε σε κάτι πιο ειδικό, πάντοτε όμως με προσοχή.

Δοκιμάστε πρώτα να καθαρίσετε μια μικρή, μη εμφανή επιφάνεια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρώμα και την ύφανση της ταπετσαρίας.

Εάν απαιτηθεί ξέβγαλμα, φροντίστε να απομακρύνετε ικανοποιητικά το καθαριστικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως σκευάσματος, θα πρέπει ολοκληρώνοντας να αφήσετε το εσωτερικό να στεγνώσει καλά.

Καθαρισμός δερμάτινων επιφανειών

Το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο υλικό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, αν θέλετε να το διατηρήσετε στην αρχική του κατάσταση για πολλά χρόνια.

Η απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η σκόνη, ο ιδρώτας καθώς και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή με αυτό, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις.

Το καλύτερο, αρκεί να γίνεται σε τακτική βάση, είναι να περνάτε όλες τις δερμάτινες επιφάνειες με ένα βρεγμένο και καλά στραγγισμένο μαλακό πανί. Αυτό μαζεύει τη σκόνη, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Προσοχή, κατά τον καθαρισμό δεν χρειάζεται να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση ενώ θα πρέπει στο τέλος να απομακρύνετε την υγρασία με ένα στεγνό, μαλακό πανί.

Για επίμονους λεκέδες μπορείτε πάντα να στραφείτε σε κάποιο ειδικό σκεύασμα που διατίθεται στο εμπόριο για είδη αυτοκινήτου

. Όπως και με κάθε επιφάνεια, δοκιμάζετε καλύτερα να καθαρίσετε πρώτα μια μικρή γωνία και εάν το καθαριστικό δεν επηρεάσει την υφή και τη στιλπνότητα του δέρματος, τότε χρησιμοποιήστε το σε όλη την επιφάνεια.

Καθαρισμός ταμπλό και ουρανού

Καθαρισμός ταμπλό

Για το ταμπλό ακόμα και ένα απλό ξεσκόνισμα με πανί αρκεί να του αλλάξει τελείως εμφάνιση, καλό όμως θα είναι να μην περιοριστείτε σε αυτό αλλά να το περάσετε και με ένα μαλακό βρεγμένο πανί αφού το στραγγίξετε καλά.

Κατόπιν περάστε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες, φροντίζοντας να το ξεπλένετε, όποτε αυτό χρειαστεί. Αμέσως μετά σκουπίστε όλη την υγρασία με ένα στεγνό πανί.

Ως εναλλακτική λάβετε υπόψη σας ότι στο εμπόριο κυκλοφορεί μία πληθώρα καθαριστικών, τα οποία μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στα πλαστικά και τις άλλες επενδύσεις.

Αν όμως φροντίζετε να καθαρίζετε συχνά το ταμπλό και συγχρόνως να το προστατεύετε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χρησιμοποιώντας κάποιο κάλυμμα ή μία ηλιοπροστασία, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

Καθαρισμός ουρανού

Ο ουρανός του αυτοκίνητου αποτελεί τμήμα του εσωτερικού που σπάνια το περιποιούμαστε αλλά θέλει την προσοχή του.

Για τον καθαρισμό του χρησιμοποιείστε το καθαριστικό που χρησιμοποιήσατε και για τις υφασμάτινες επενδύσεις. Ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης ψεκάστε προς αυτόν ή χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να απλώσετε το σχετικό σκεύασμα. Προσοχή μόνο, μην ασκήσετε μεγάλη δύναμη σε αυτόν γιατί το υλικό του είναι ευαίσθητο.

Ολοκληρώνοντας, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με μία βούρτσα ή κάποιο σκληρό πανί τα πατάκια σας, τα πεντάλ, καθώς επίσης και να αδειάσετε το σταχτοδοχείο.

Το τελευταίο μπορεί να είναι πρακτικό για τους καπνιστές, στην πράξη όμως αποτελεί το νούμερο ένα ρυπογόνο παράγοντα του αυτοκινήτου.

Συμβουλή: Μην ξεχνάτε ότι η υγρασία μέσα στο αυτοκίνητο γενικότερα, η οποία συγκεντρώνεται συχνά στα πατάκια, μεταφέρεται στα τζάμια. Κρατήστε το εσωτερικό όσο γίνεται πιο στεγνό για το καλό του αυτοκινήτου σας. by: praktiker

#Συμβουλές για το σωστό #πλύσιμο και #καθαρισμό στο #αυτοκίνητο, εσωτερικά & εξωτερικά