Αρχική » Υγεία - Health » Εποχική γρίπη. Οδηγίες προστασίας για την νόσο – ιογενής λοίμωξη

Εποχική γρίπη. Οδηγίες προστασίας για την νόσο – ιογενής λοίμωξη

Τι είναι γρίπη. Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες για την πρόληψη της εποχικής γρίπης. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυικοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.

Τι είναι η γρίπη και το κρυολόγημα. Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων

Η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν τις πιο κοινές λοιμώξεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει ο οργανισμός μας. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας πάσχει από δυο κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά μπορούν να έχουν έως και δέκα το χρόνο, έως ότου αποκτήσουν ανοσία.

Οι γρίπες είναι λιγότερο συχνές. Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων των δυο αυτών λοιμώξεων είναι τόσες πολλές, ώστε πολλές φορές ένα δυνατό κρυολόγημα μπορεί να ερμηνευτεί ως γρίπη από τον ασθενή. Τα περισσότερα κρυολογήματα και γρίπες συμβαίνουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο.

Τι προκαλεί τη γρίπη – κρυολόγημα. Λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς. Όσον αφορά το κρυολόγημα οι ιοί που το προκαλούν ξεπερνούν τους εκατό, αριθμός αρκετά μεγάλος ώστε να αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο για τη καταπολέμησή τους.

Η γρίπη προκαλείται από ένα μικρό αριθμό ιών, και έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την αντιμετώπισή τους. Επειδή όμως οι ιοί τις γρίπης μεταλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο, ένα εμβόλιο δε μπορεί παρά να σας προστατέψει το πολύ για ένα χρόνο.

Τι σημαίνει πανδημία γρίπης (γρίπη των χοίρων, γρίπη Η1Ν1)

Για να οριστεί μια γρίπη ως «πανδημία» πρέπει να συμβαίνει εκτός της κανονικής της περιόδου και να συναντάται σε παραπάνω από ένα κράτος, με τα συμπτώματα να είναι τα ίδια σε όλους τους ασθενείς. Η «γρίπη των χοίρων» ή γρίπη H1N1 για παράδειγμα αποτέλεσε την τελευταία πανδημία. Ξεκίνησε ως γρίπη που είχε προσβάλει τα γουρούνια και επεκτάθηκε στους ανθρώπους.

Εποχική γρίπη

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης (πυρετός, βήχας)

Έχετε πιθανώς γρίπη όταν παρουσιάσετε ξαφνικό υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου), ξαφνικό βήχα και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλο
  • Κρυάδες
  • Μυϊκοί Πόνοι
  • Πόνοι στα άκρα
  • Πόνοι στις αρθρώσεις
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική καταρροή
  • Φτέρνισμα
  • Απώλεια όρεξης
  • Διάρροια ή στομαχική διαταραχή

Κρυολόγημα. Πρόληψη εξάπλωσης των μικροβίων (στόμα, μύτη)

Η πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κρυολογήματος ή της γρίπης. Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια για να καλύπτετε το στόμα σας και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεσθε, και μετά αφήστε τα σε ένα κάδο απορριμμάτων.

Να καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και όταν η φυσική σας κατάσταση το επιτρέψει, να καθαρίζετε τακτικά και τις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού σας, όπως τραπέζια και πάγκους. Αποφύγετε τις χειραψίες με άλλα άτομα, ειδικά αν αυτά δεν έχουν συμπτώματα γρίπης γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα τους μεταδώσετε τον ιό.

Πόσες μέρες διαρκεί ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη – γρίπης

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος καθώς και της λοίμωξης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο πυρετός ο οποίος συνήθως συνοδεύει τη γρίπη, δεν διαρκεί πάνω από 48 ώρες.

Το χειρότερο κρυολόγημα ή γρίπη δεν διαρκεί συνήθως πάνω από 4 με 5 μέρες, αλλά η πλήρης ανάρρωση μερικές φορές διαρκεί ως και 10 μέρες ή και παραπάνω.

Θεραπεία κατά της γρίπης ή του κρυολογήματος δεν υπάρχει, αλλά μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας μερικά πρακτικά μέτρα αυτοθεραπείας καθώς και λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και πιο ειδικά για το ποια αντιμετώπιση ταιριάζει καλύτερα σε σας.

Τα συμπτώματα κατά τις πρώτες δυο ημέρες του κρυολογήματος

Εάν έχετε γρίπη, οι πρώτες μέρες συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, ο οποίος θα «κατέβει» μετά από 2 μέρες. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη γρίπη κάνουν και αυτά την εμφάνισή τους σχετικά γρήγορα. Μπορεί να είναι ρίγη μαζί με πονοκέφαλο, μυϊκοί πόνοι στο σώμα – κυρίως στη πλάτη και τα πόδια – καθώς και ζαλάδα.

Εάν έχετε κρυολόγημα, οι πρώτες δυο μέρες είναι η περίοδος επώασης του ιού, και δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Στην ουσία, δεν γνωρίζετε ακόμα ότι έχετε αρρωστήσει.

Πώς γίνετε η μετάδοση του ιού στο σώμα μου

Ένα δυνατό φτέρνισμα έχει την ικανότητα να ταξιδέψει το μήκος ενός λεωφορείου ή ενός συρμού τρένου. Στο σώμα σας περνάει είτε εισπνέοντας μολυσμένα σταγονίδια από τη μύτη είτε όταν αφού έχετε έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο από γρίπη ή κρυολόγημα άτομο, αγγίζετε τα μάτια σας ή τη μύτη σας.

Αφού εισαχθεί στο σώμα σας, ο ιός καταλαμβάνει τα κύτταρά σας, τα οποία και χρησιμοποιεί προκειμένου να αναπαραχθεί.

Τρόποι αντιμετώπισης κατά τις πρώτες μέρες (ξεκούραση, υγρά)

Στη περίπτωση κρυολογήματος, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στη περίπτωση της γρίπης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκουράζεστε, κατά προτίμηση στο κρεβάτι, και να πίνετε πολλά υγρά.

Η λήψη υγρών – κυρίως νερού – είναι πολύ σημαντική για το ανθρώπινο σώμα που χρειάζεται υγρά

Καθημερινά το σώμα μας χρειάζεται υγρά προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά και να καθαρίσει τις διάφορες τοξίνες που αναπτύσσονται.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας γρίπης το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περισσότερα υγρά καθώς με την ανάπτυξη του ιού και την απώλεια υγρών από το σώμα, αυξάνονται οι πιθανότητες αφυδάτωσης.

Για την απαλλαγή από τους μυϊκούς πόνους και τη πτώση του πυρετού μπορείτε να πάρετε ένα αναλγητικό ή/και αντιπυρετικό.

Τι συμβαίνει κατά τις επόμενες ημέρες | Ξερόβηχας, φτέρνισμα, μύτη

Στη περίπτωση της γρίπης, ο πυρετός θα έχει αρχίσει να πέφτει και τα υπόλοιπα συμπτώματα θα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος.

Στη περίπτωση κρυολογήματος, τα πρώτα συμπτώματα θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά το πρώτο 24ωρο. Συνήθως ξεκινάνε με μια απλή αίσθηση «γαργαλητού» ή πόνου στη μύτη, το λαιμό ή ακόμα και τα μάτια. Ο πόνος στο λαιμό γίνετε εντονότερος και μπορεί να ακολουθηθεί από ξερόβηχα, φτέρνισμα και η μύτη ξεκινά να «τρέχει».

Πώς αναπτύσσεται ο ιός στο σώμα μου | «Τρεχούμενη μύτη»

Ακούγεται παράδοξο αλλά τα συμπτώματα του πόνου στο λαιμό ή της «τρεχούμενης» μύτης, δεν προκαλούνται από τον ιό αλλά από τη προσπάθεια του οργανισμού μας να καταπολεμήσει τον ιό. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα που βρίσκονται στη μύτη και το λαιμό ξεκινάνε να παράγουν διάφορες χημικές ουσίες προκειμένου να σας προστατέψουν και να πολεμήσουν το ιό.

Αυτές οι χημικές ουσίες όμως ερεθίζουν τα κύτταρα και προκαλούν φαγούρα, πόνο και φτέρνισμα. Το σύμπτωμα το συναχιού («τρεχούμενη» μύτη) δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαδικασία αποβολής από το σώμα μας των νεκρών κυττάρων που έχει σκοτώσει ο ιός κατά τις πρώτες ώρες τις επίθεσής του στον οργανισμό μας.

Όλη αυτή η προσπάθεια του οργανισμού να αμυνθεί έναντι του ιού απαιτεί πολύ ενέργεια και έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Τρόποι αντιμετώπισης κατά το διάστημα της γρίπης

Η συνεχής ξεκούραση στο σπίτι συνιστάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καθώς εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα.

Προσπαθήστε να είστε σε ένα μέρος ζεστό και η ατμόσφαιρα του δωματίου να είναι υγρή. Συνεχίστε να πίνετε πολλά υγρά, καθώς το σώμα συνεχίζει να αποβάλλει περισσότερα υγρά από το φυσιολογικό μέσω του ιδρώτα. Αν ο πυρετός επιμένει μπορεί να πάρετε πάλι αντιπυρετικό.

Αν ο πόνος στον λαιμό σας είναι έντονος μπορείτε να απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας δώσει ειδικές παστίλιες ή κάποιο σπρέι. Αποφύγετε το κάπνισμα καθώς θα ερεθίσει σίγουρα και το λαιμό και τη μύτη σας.

Τα τελευταία στάδια της γρίπης (Καταρροή – Μπούκωμα στη μύτη)

Κατά αυτή τη περίοδο θα νοιώθετε τη μύτη σας πιο βουλωμένη και μπουκωμένη. Αιτία αυτού αποτελούν τα υγρά που χάνουμε από τη μύτη (καταρροή), που μέσα σε αυτό το διάστημα ξεκινάνε να είναι πιο παχύρρευστα και κίτρινα σε χρώμα.

Το μπούκωμα στη μύτη είναι πιθανόν να σας προκαλέσει πόνο στο μέτωπο ή πίσω από τα μάτια. Αν ο ιός ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, σε μερικούς ενήλικους, ο πυρετός συνεχίζει να κάνει την παρουσία του και κατά τη περίοδο αυτή.

Πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός μου τον ιό κατά το διάστημα αυτό

Η καταρροή είναι ένας συνδυασμός της βλέννας και των λευκών κυττάρων του αίματος, ο οποίος δημιουργείται με σκοπό να καταπολεμηθεί η μόλυνση. Περνάει από το ρινικό πέρασμα στη μύτη προκαλώντας φλεγμονή και βήχα καθώς το σώμα μας προσπαθεί να αποβάλει τη καταρροή.

Οι ιστοί στο λάρυγγα διογκώνονται και αυτοί προκειμένου να μην αφήνουν πολύ αέρα να περνάει ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να νοιώθετε ότι αναπνέετε δυσκολότερα από το κανονικό.

Τρόποι αντιμετώπισης του ιού της γρίπης (υγρά, αντιπυρετικό)

Συνεχίστε να παίρνετε πολλά υγρά. Όσοι ενήλικες συνεχίζουν να έχουν πυρετό, μπορούν να πάρουν ένα αντιπυρετικό. Αν η συμφόρηση στη μύτη σας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας δώσει κάποιο σπρέι που βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο βήχας αποτελεί μια φυσιολογική προσπάθεια του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει τον ιό. Για να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματά του μπορείτε να πίνετε δροσερά υγρά.

Αν τα συμπτώματα είναι εντονότερα και σας ταλαιπωρούν, μπορείτε να πάρετε ειδικά σιρόπια για το βήχα, πάντα έπειτα από συνεννόηση με τον φαρμακοποιό σας. Αν η μύτη σας είναι βουλωμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσθέστε ένα ή δυο μαξιλάρια παραπάνω, ώστε το κεφάλι σας να είναι σε υψωμένη θέση.

Τι συμβαίνει στο τελευταίο στάδιο ανάρρωσης (συμπτώματα, φάρμακα)

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Ο ιός έχει καταπολεμηθεί, και ο οργανισμός σας ξεκινά σταδιακά να λειτουργεί στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, παρότι ο βήχας και η καταρροή συνεχίζουν να υπάρχουν, έως και για δυο εβδομάδες. Μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η χρήση φαρμάκων κατά τη περίοδο αυτή εξαρτάται μόνο από τη δική σας θέληση να καταφύγετε σε αυτά, προκειμένου να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του βήχα και της καταρροής.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Οδηγίες προστασίας (βίντεο & άρθρο) για την εποχική #γρίπη και το #κρυολόγημα του χειμώνα #εμβόλιο