Αρχική » Υγεία - Health » Ποιες είναι οι έντεκα (11) ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές
11 ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές: Τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, χοληστερίνη, πίεση, διαβήτης, θυρεοειδούς, κολονοσκόπηση κλπ

Ποιες είναι οι έντεκα (11) ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές

Ποιες είναι οι έντεκα (11) ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές. Σκοπός είναι να έχετε πάντα συνείδηση και γνώση της κατάστασης της υγείας σας. Ο μεγαλύτερος γιατρός και εκείνος που θα νοιαστεί το περισσότερο για εσάς είστε εσείς ο ίδιος και κανένας μεγαλογιατρός στο καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ποιες είναι οι 11 ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές

Η ασυμπτωματική φύση πολλών νοσημάτων, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης κάνει τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ακόμα πιο αναγκαίες και απαραίτητες για την υγεία μας (η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται την 7 Απριλίου κάθε έτος).

Μπορεί πολλές από αυτές τις εξετάσεις να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, ούτε και πολύ οικονομικές.

Αναρωτηθείτε όμως πόσο πιο σημαντική είναι η πρόληψη μιας ασθένειας από το πόσο δύσκολη είναι ενίοτε η αντιμετώπισή της, δεν θα αργήσετε να κλείσετε τα παρακάτω ραντεβού.

Ο σκοπός δεν είναι να τρομάξετε, γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχετε τίποτα.

Σκοπός της είναι να έχετε πάντα συνείδηση και γνώση της κατάστασης της υγείας σας.

Ο μεγαλύτερος γιατρός και εκείνος που θα νοιαστεί το περισσότερο για εσάς είστε εσείς ο ίδιος και κανένας μεγαλογιατρός στο καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι 11 ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές.

1

Δερματολογική εξέταση για διάγνωση παθήσεων του δέρματος

Η δερματολογική επίσκεψη έχει στόχο τη σωστή διάγνωση και θεραπεία κάποιας πάθησης του δέρματος, των βλενογόνων, των τριχών ή των νυχιών.

Εκτός αυτών, περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης ανάλογα με το νόσημα.

Ανιχνεύει δε και εντοπίζει άλλα, τυχόν άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή, προβλήματα του δέρματος ή της γενικότερης υγείας του ατόμου.

Στις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνετε η  αξιολόγηση των μελαχρωματικών βλαβών, τις υπερ- και υπομελαχρωματικές αλλοιώσεις (μέλασμα, λεύκη).

Επίσης τις παθήσεις αλλεργικής ή ερεθιστικής αιτιολογίας, τις χρόνιες και αυτοάνοσες δερματοπάθειες, των καρκινικών βλαβών.

Επίσης εντοπίζει τις δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες σε συστηματικά νοσήματα, δεδομένου ότι η υγεία στο δέρμα συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση υγείας ενός ατόμου.

Εάν έχετε ιστορικό στην οικογένεια, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και πολλές ελιές καλό είναι κάθε 6 μήνες να κάνετε μια επίσκεψη στο δερματολόγο.

Έτσι θα τσεκάρει ότι όλα βαίνουν καλώς στο σώμα σας και δεν παρατηρούνται ύποπτες ελιές, όγκοι ή πληγές.

Εάν δεν έχετε ιστορικό ή ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή πολλές ελιές, τότε κάντε το ραντεβού μια φορά το χρόνο. Μη θεωρείτε σε καμία περίπτωση πως είστε στο απυρόβλητο του καρκίνου του δέρματος.

2

Τεστ Παπανικολάου για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

H ιδέα ανήκει στον Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου ο οποίος απέδειξε την επίδραση των ωοθηκικών ορμονών στο επιθήλιο του γυναικολογικού συστήματος.

Απέδειξε ότι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εφικτή από την παρατήρηση αλλοιώσεων σε επιχρίσματα κυττάρων του τραχήλου και του κόλπου.

Όσον αφορά το τεστ Παπανικολάου, που ευθύνεται για την πτώση των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 70% το διάστημα μεταξύ του 1955 και 1992.

Επίσης, με το Τεστ Παπανικολάου μπορούμε να ανιχνεύσουμε φλεγμονές (τραχηλίτιδα, κολπίτιδα) και παθογόνους μικροοργανισμους όπως τριχομονάδες, μύκητες κτλ.

Είναι μια εξέταση απλή, σύντομη, ανώδυνη, μικρού κόστους και με διαγνωστική ακρίβεια.

Γίνεται σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό κάθε 1-2 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και για την αξιοπιστία της εξέτασης.

Καλό θα είναι να αποφεύγονται τόσο η ενδοσκοπική πλύση όσο και η σεξουαλική επαφή ένα με δύο 24ωρα πριν την λήψη.

Το καλύτερο διάστημα είναι το μέσον του κύκλου και να αποφεύγεται το διάστημα της εμμήνου ρύσεως.

Όποιας θεωρίας είστε εσείς ή ο γιατρός σας, αρκεί να είναι μέσα στις προτεραιότητές σας η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο που σας παρακολουθεί και παίρνει το δείγμα για το ΠΑΠ.

Με αυτή την επίσκεψη συνδυάζεται και με την εξέταση για τον ιό του HPV, του οποίου η πρόληψη είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση.

Χειρουργική μάσκα, στηθοσκόπιο, σύριγγα | Medical Examinations - Ιατρικές εξετάσεις που σώζουν ζωές

3

Εξετάσεις – έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα είναι οι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ερωτικής επαφής.

Τα τελευταία χρόνια προτιμάται ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, καθώς έχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών.

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί και μπορεί να μολύνει άλλους δυνητικά, χωρίς να έχει μια ασθένεια.

Μερικά ΣΜΝ είναι δυνατό να μεταδοθούν και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

Κάθε φορά που αλλάζετε σύντροφο ή ακόμα περισσότερο, αν έχετε πολλούς, καλό είναι να παίρνετε πάντα τις προφυλάξεις σας και να κάνετε ιατρικές εξετάσεις αίματος, ούρων και κολπικών υγρών για τον εντοπισμό τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Όσο πιο άμεσα εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν, τόσο το καλύτερο,  καθώς αν μείνουν χωρίς την πρέπουσα αγωγή, είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας στο μέλλον.

Ο Βασικός Έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνει τον μοριακό έλεγχο (ιατρικές εξετάσεις) για 6 σημαντικούς μικροοργανισμούς:

  • Χλαμύδια (Chlamydia trachomatis)
  • Γονόκοκκο (Neisseria gonorrhoeae)
  • Μυκόπλασμα (Mycoplasma genitalium)
  • Μυκόπλασμα (Mycoplasma hominis)
  • Ουρεάπλασμα (Ureaplasma urealyticum & Ureaplasma parvum)
  • Τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis)

Καλό, επίσης, είναι οι νέοι στη δεκαετία των 20, να εξετάζονται κάποια στιγμή για τον ιό HIV, ακόμα και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

4

Μαστογραφία. Εξέταση για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού

Μαστογραφία ονομάζεται ακτινολογική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται με στόχο την ανίχνευση καρκίνου του μαστού.

Χρησιμοποιείται σχετικά μικρή δόση ακτίνων Χ προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις του μαστού.

Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι μαστογράφων. Οι κλασσικοί μαστογράφοι που χρησιμοποιούν φίλμ.

Οι ψηφιακοί μαστογράφοι που χρησιμοποιούν ψηφιακό ανιχνευτή έχουν μικρότερη δόση κατά 40%.

Είναι οι πλέον ακριβείς σε πυκνούς μαστούς γυναικών περί την εμμηνόπαυση. Επιτρέπουν την εφαρμογή καινούργιων τεχνικών, όπως τη δεύτερη ηλεκτρονική διάγνωση (CAD) που βοηθά τον ακτινολόγο να μη διαφύγουν ευρήματα.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν η εξέταση της μαστογραφίας να ξεκινάει στην ηλικία των 40 ή νωρίτερα αν υπάρχει ανάλογο ιστορικό στην οικογένεια.

Όλες οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο της καλής υγείας των μαστών τους.

Ο ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος απαιτεί και κλινική εκτίμηση από εξειδικευμένο κλινικό ιατρό στις παθήσεις του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού δικαιολογημένα φοβίζει, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση είναι η λύση.

Στην πραγματικότητα η μαστογραφία είναι δώρο που αξίζει κάθε γυναίκα να κάνει στον εαυτό της.

Είναι πολύ σημαντικό η κάθε γυναίκα να έχει από νωρίς συνείδηση και επίγνωση της υγείας της.

Άκρως βοηθητική είναι και η ψηλάφηση που κάνει ο γιατρός σε κάθε επίσκεψη. Μπορεί να γίνει και από την ίδια τη γυναίκα, έχοντας έτσι πάντα πλήρη εικόνα της κατάστασης του στήθους.

5

Εξέταση για τα επίπεδα της κακής και καλής χοληστερίνης

Η εξέταση χοληστερίνης εντοπίζει τα επίπεδα της κακής (LDL), της καλής (HDL) και τα τριγλυκερίδια που βρίσκονται στο αίμα.

Το επίπεδο της χοληστερίνης είναι ένας σημαντικός δείκτης για την υγεία της καρδιάς.

Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται στο ήπαρ και έχει ορισμένες λειτουργίες. Βοηθά στην παραγωγή των κυττάρων του σώματος (αυτός είναι και ο λόγος που στα παιδιά δεν επιθυμούμε πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης).

Αυτά τα λιπίδια μεταφέρονται μέσω της ροής του αίματος, προσκολλημένα στις πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL)

Τα υψηλά επίπεδα LDL συγκεντρώνονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σε όλο τον οργανισμό.

Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία θρόμβου ή την εναπόθεση άλλων παραγόντων του αίματος και την περαιτέρω αύξηση της στένωσης, προκαλώντας έτσι καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό και αυτή η χοληστερόλη αναφέρεται ως «κακή».

Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL)

Αυτό το είδος είναι η «καλή» χοληστερόλη. Η HDL παίρνει την περίσσεια χοληστερόλη στο αίμα και την πηγαίνει στο συκώτι, όπου καταστρέφεται και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Η υψηλή HDL έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Αν έχετε υψηλή LDL και χαμηλή HDL, ο γιατρός σας σε πρώτο στάδιο θα εστιάσει στο να περιορίσει την LDL.

Η φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι οι στατίνες.

Ιατρικές εξετάσεις – Αρχικά συστήνεται η επανάληψή της ανά 4 χρόνια. Αν είστε παχύσαρκοι, καπνίζετε, έχετε υπέρταση ή υπάρχει κάποιο ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, καλό είναι μετά τα 50 να γίνεται ετησίως η εξέταση.

Η διατήρηση της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα προστατεύει από το ρίσκο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου και αυτό είναι που κάνει την εξέταση από τις πιο σημαντικές.

6

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης (διαστολικής, συστολικής)

Η αρτηριακή πίεση είναι μια μέτρηση της δύναμης που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς η καρδιά αντλεί αίμα από το σώμα.

Η πίεση καθορίζεται από τη δύναμη και την ποσότητα του αίματος που αντλείται, καθώς και το μέγεθος και την ευκαμψία των αρτηριών.

Η αρτηριακή πίεση αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τη δραστηριότητα, τη θερμοκρασία, τη διατροφή, τη συναισθηματική κατάσταση, τη στάση του σώματος, τη φυσική κατάσταση και τη χρήση φαρμάκων.

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μερικές φορές αρτηριακή υπέρταση, είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη.

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό, το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακές προσβολές).

Επίσης για την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών, την περιφερική αρτηριακή νόσο και είναι η αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτελεί σημάδι αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, της λοίμωξης, των διαταραχών των αδένων και της αφυδάτωσης.

Αρτηριακή υπέρταση υπάρχει όταν, είτε η συστολική πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη με 140, είτε η διαστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 90 mmHg, είτε και οι δύο υπερβαίνουν αυτά τα όρια.

Η μόνη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της αρτηριακής πίεσης, είναι η μέτρησή της. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο.

Το πιεσόμετρο είναι στο φαρμακείο των περισσότερων σπιτιών. Αν δεν έχετε ιστορικό, δε χρειάζεται να μετράτε την πίεσή σας περισσότερο από μια φορά το χρόνο και στα πλαίσια του ετήσιου τσεκ-απ (ιατρικές εξετάσεις κάθε χρόνο).

7

Οφθαλμολογική εξέταση για προβλήματα όρασης & παθήσεις ματιών

Η οφθαλμολογική εξέταση γίνεται από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη στο αρχικό στάδιο της.

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει αρχικά την οπτική οξύτητα του ασθενούς. Αυτό γίνεται με την αναγνώριση αριθμών ή συμβόλων των οποίων το μέγεθος μειώνεται ώστε να εξεταστεί πόσο καλά βλέπει.

Στη συνέχεια έχουμε την εξέταση του ασθενή στην οφθαλμολογική λάμπα όπου φαίνεται σε διάφορες μεγεθύνσεις ο οφθαλμός του ασθενή. Μετά με ειδικούς φακούς γίνεται η εξέταση του βυθού του ασθενή.

Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα όρασης, μετά την ηλικία των 40 καλό θα ήταν να εντάξετε στους ετήσιους ελέγχους σας.

Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται οι πιθανότητες ασθενειών, όπως είναι το γλαύκωμα, το οποίο είναι ασυμπτωματικό, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη των προληπτικών εξετάσεων.

Οφθαλμολογική εξέταση

Μια γενική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μέτρηση οπτικής οξύτητας – Συνταγογράφηση γυαλιών.
  • Τονομέτρηση (μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης).
  • Εξέταση με τη σχισμοειδή λυχνία προσθίου και οπισθίου (βυθοσκόπηση) ημιμορίου του οφθαλμού.
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση γυαλιών οράσεως, φαρμάκων και παραπεμπτικών στον ΕΟΠΥΥ.
  • Πραγματοποίηση των απαραίτητων οφθαλμολογικών εξετάσεων που απαιτούνται από το υπουργείο μεταφορών για την απόκτηση και ανανέωση διπλώματος οδήγησης.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μέσω των εξετάσεων των ματιών, μπορούν να εντοπιστούν και άλλες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις των ματιών μπορούν να γίνονται ανά 5ετία, αλλά συχνότερα αν φοράτε συχνά φακούς επαφής.

8

Εξέταση διαβήτη | Μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Η εν λόγω αιματολογική εξέταση μετράει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, δίνοντας στο γιατρό σας τα στοιχεία που χρειάζεται για να κρίνει αν πάσχετε από διαβήτη.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, τους τελευταίους 3 μήνες. Αναφέρεται και ως HbA1c.

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου ελέγχου των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς, στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και στον εντοπισμό ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη (προδιαβήτη).

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αντιπροσωπεύει τη γλυκόζη του αίματος που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη (Hb) και περιλαμβάνει τρεις μορφές: HbΑ1a, HbΑ1b και HbA1c.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c σχηματίζεται ως αιμοσφαιρίνη, γλυκοζυλιώνεται σταδιακά σε όλη την διάρκεια των 120 ημερών ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα από τα τρία γλυκοζυλιωμένα κλάσματα της αιμοσφαιρίνης.

Η ποσότητα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται αποθηκευμένη στο ερυθροκύτταρα εξαρτάται από την ποσότητα της διαθέσιμης γλυκόζης.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c αποτελεί μια πολύ καλή εκτίμηση του κατά πόσο καλά έχουν ελεγχθεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3-4 μήνες.

Η υπεργλυκαιμία σε διαβητικούς ασθενείς είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της αύξησης της HbA1c.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του ελέγχου των διαβητικών ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Επειδή τα επίπεδα της είναι σημαντικά χαμηλότερα ως αποτέλεσμα του μικρότερου χρόνου ζωής των ερυθροκυττάρων αυτών των ασθενών.

Η εξέταση μπορεί να γίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 45, εκτός και αν το άτομο πάσχει από παχυσαρκία, έχει στην οικογένεια κάποιο διαβητικό ή έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, οπότε καλό είναι να ξεκινήσει η καθιέρωση της εξέτασης νωρίτερα.

9

Κολονοσκόπηση. Η ενδοσκοπική εξέταση του παχέος εντέρου

Η κολονοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση του παχέος εντέρου και του τελικού μέρους του λεπτού εντέρου με τη χρήση μικροσκοπικής κάμερας που εφάπτεται σε έναν σωλήνα, ο οποίος εισάγεται από τον πρωκτό.

Διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και πριν την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας.

Η κολονοσκόπηση αποτελεί την βασική εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και πολυπόδων εντέρου.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος από το ορθό, αναιμία, χρόνια διάρροια, κοιλιακό άλγος, αλλά και τη διάγνωση και παρακολούθηση των ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου).

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου σχετιζόμενη με καρκίνο στις ΗΠΑ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση θεωρείται ότι είναι η αιτία έγκαιρης διάγνωσης και ως εκ τούτου αποτελεσματικής θεραπείας για περισσότερους από 30.000 ασθενείς ετησίως.

Όσο δυσάρεστη και να είναι μια τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη όταν φτάσετε τα 50. Έτσι θα διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη πολύποδων, όγκων, αιμορραγιών ή άλλων πληγών στο έντερο.

Η κολονοσκόπηση, άλλωστε, είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος συχνότερος τύπος καρκίνου.

10

Dexa σάρωση – Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Η Dexa σάρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει ο γιατρός σας την οστική σας πυκνότητα.

Συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τα 65. Επίσης όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και αυξάνεται το ρίσκο της οστεοπόρωσης και ιδιαίτερα, μάλιστα, αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η σάρωση DEXA είναι ένας τύπος ακτίνων Χ υψηλής ακρίβειας που μετρά την οστική πυκνότητα και την απώλεια οστών.

Εάν η πυκνότητα των οστών σας είναι χαμηλότερη από την κανονική για την ηλικία σας, αυτό υποδεικνύει κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα των οστών.

Το DEXA σημαίνει απορροφητικότητα με ακτίνες Χ διπλής ενέργειας. Αυτή η τεχνική εισήχθη για εμπορική χρήση το 1987. Στέλνει δύο ακτίνες X σε διαφορετικές ενεργειακές συχνότητες στα οστά στόχους.

Η μία κορυφή απορροφάται από μαλακό ιστό και η άλλη από οστά. Όταν η ποσότητα απορρόφησης μαλακού ιστού αφαιρείται από τη συνολική απορρόφηση, το υπόλοιπο είναι η πυκνότητα των οστών σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσε το DEXA ως την καλύτερη τεχνική για την αξιολόγηση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνει:

  • Στην Οσφυική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης
  • Στο Δεξιό ή Αριστερό ισχίο
  • Στα δύο ισχία(συγκριτική)
  • Στο Μηριαίο οστό
  • Ολόσωμη Λιπομέτρηση Σώματος

Από τις ιατρικές εξετάσεις, η εξέταση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο αναπαυτικό κρεβάτι του μηχανήματος και σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα έχει ολοκληρωθεί η σάρωση και λήψη των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμα για συγκριτική μελέτη σε κάθε επανέλεγχο.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά την οστεοπόρωση είναι οι γυναίκες που καπνίζουν, δεν καταναλώνουν πολύ ασβέστιο, έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια και είναι πολύ αδύνατες.

11

Εξέταση θυρεοειδούς αδένα (T3, T3RU, T4 και TSH)

Οι ιατρικές εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδή είναι μια σειρά εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας σας.

Οι διαθέσιμες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα T3, T3RU, T4 και TSH.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από τις διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση.

Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες: τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4).

Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, έλλειψη ενέργειας και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια βάρους, υψηλά επίπεδα άγχους, τρόμο και αίσθημα ύπαρξης σε υψηλά επίπεδα. Αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός.

Συνήθως, ένας γιατρός που ανησυχεί για τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θα συστήσει ευρείες εξετάσεις θυρεοειδή, όπως η δοκιμασία T4 ή η ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH).

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επανέλθουν σε μη φυσιολογικές τιμές, ο γιατρός σας θα δώσει περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.

11 ιατρικές #εξετάσεις για την #υγεία μας που σώζουν ζωές. Τεστ ΠΑΠ, πίεση, εξέταση #διαβήτη κ.ά