Αρχική » Υγεία - Health » Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Άνοιξη, προβλήματα στα μάτια από αλλεργίες
Γυναίκα που υποφέρει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα τρίβει τα μάτια της την άνοιξη από τις αλλεργίες

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Άνοιξη, προβλήματα στα μάτια από αλλεργίες

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα την Άνοιξη. Είναι φλεγμονή και ερεθισμός της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό και το εσωτερικό των βλεφάρων. Τα προβλήματα στα μάτια, συμπτώματα, η θεραπεία και η πρόληψη της.

Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή, ερεθισμός) την άνοιξη;

Τα μάτια μας ταλαιπωρούνται την Άνοιξη από εποχιακές καταστάσεις που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Ιδίως όταν λόγω αρκετών βροχοπτώσεων, της Αφρικανικής σκόνης, περιμένουμε υψηλή ανθοφορία στη φύση, αναμένουμε να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα αλλεργίας.

Δείτε χάρτες για πρόγνωση μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, στο σχετικό μας άρθρο: Αφρικανική σκόνη. Online χάρτες με την πρόγνωση μεταφοράς σκόνης

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή και ερεθισμός του επιπεφυκότα.

Του επιφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Η κατάσταση αυτή συχνά είναι εποχιακή (εαρινή) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στη διάρκεια όλου του χρόνου.

Η εαρινή (εποχιακή) είναι πιο συχνή και προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε αντιγόνα (γύρη, φυτά κλπ), που υπάρχουν πιο πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ο τύπος που υπάρχει όλο το χρόνο συνήθως οφείλεται στην έκθεση σε άλλα αντιγόνα όπως το άκαρι της σκόνης, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων κλπ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, είναι κνησμός στα μάτια και στα βλέφαρα, δακρύρροια, καύσος και αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα και οίδημα στα βλέφαρα.

Η εξέταση στον οφθαλμίατρο επιβεβαιώνει την διάγνωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται κι έλεγχος από αλλεργιολόγο, ώστε να γίνουν κάποια δερματικά τεστ για να βρεθεί η αιτία της αλλεργίας.

Στα παιδιά εμφανίζεται κάποιες φορές σε μικρή (προσχολική) ηλικία.

Είναι λίγο συχνότερη στα αγόρια και παρατηρείται να μειώνονται τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, μεγαλώνοντας (8-10 ετών) στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά είναι πολύ ενοχλητική.

Μετά την πρώτη προσβολή οι ασθενείς γνωρίζουν το πρόβλημα και προετοιμάζονται ξεκινώντας τη χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων 1-2 εβδομάδες πριν τη συνήθη έναρξη των συμπτωμάτων.

Δείτε τα επίπεδα γύρης και τον χάρτη πρόγνωσης για προστασία από τις αλλεργίες, στο σχετικό μας άρθρο: Επίπεδα γύρης. Αλλεργίες, πρόβλεψη & χάρτης. Air pollution in Greece.

Έτσι, τα μάτια είναι καλυμμένα με φάρμακα προτού έρθουν σε επαφή με τα εποχιακά αντιγόνα και έτσι η αντίδραση μετριάζεται κατά πολύ ή και εξαλείφεται.

Μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική δερματίτιδα (έκζεμα), η αλλεργική ρινίτιδα.

Μετά την πρώτη προσβολή, όπου θα μπει και η διάγνωση, μπορεί να προληφθεί και να ελεγχθεί έτσι ώστε να μη μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα.

Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, συνίσταται στη συχνή χρήση από τεχνητά δάκρυα, χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων και κολλυρίων κορτιζόνης.

Εκτός από τα αντιισταμινικά, ανακούφιση προσφέρουν τα δροσερά επιθέματα στα βλέφαρα, ακόμη και το πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό βρύσης.

Έλενα Κεφάλα – Χειρουργός Οφθαλμίατρος | dietup.gr

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Προβλήματα στα #μάτια από #αλλεργίες την #Άνοιξη #υγεία