Αρχική » Ελληνική Κουζίνα » Απάκι. Το παραδοσιακό καπνιστό αλλαντικό των Ανωγείων στην Κρήτη
Απάκι, καπνιστό χοιρινό - Παραδοσιακό Κρητικό προϊόν

Απάκι. Το παραδοσιακό καπνιστό αλλαντικό των Ανωγείων στην Κρήτη

Απάκι Κρήτης, χοιρινό κρέας καπνιστό. Παραδοσιακό αλλαντικό των Ανωγείων που χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα. Βάλτε το στην ομελέτα ή φτιάξτε το μόνοι σας.

Απάκι Κρήτης, καπνιστό χοιρινό κρέας. Παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα

Το απάκι ανήκει στα παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα που έχουν προκύψει, από την ανάγκη των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια, να διατηρήσουν το κρέας.

Σε ένα χωριό στους πρόποδες του, τα Ανώγια οι άνθρωποι ορμώμενοι από την ανάγκη να διατηρήσουν το κρέας που είχαν σε μεγάλες ποσότητες μέχρι να καταναλωθεί και βοηθούμενοι από την πλουσιότατη και μοναδική στα περισσότερα είδη παγκοσμίως, χλωρίδα της Κρήτης έφτιαξαν με ξεχωριστό τρόπο το απάκι.

Απάκι – Χοιρινό κρέας άπαχο | Η διαδικασία παραγωγής του

Το απάκι γίνεται από χοιρινό κρέας άπαχο (από χοιρινή μπριζόλα άνευ οστού) και αποτελεί παραδοσιακό αλλαντικό των Ανωγείων της Κρήτης.

Στην διαδικασία της παραγωγής του, παραμένει για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από Κρητικό κρασί αρίστης ποιότητας με μπαχαρικά (οπωσδήποτε κύμινο) και συχνά λίγο δυόσμο.

Μετά από αυτό το στάδιο κρεμιέται σε ειδικούς φούρνους όπου θα καπνιστεί με την βοήθεια και φυσικά το άρωμα, αρωματικών φυτών των βουνών της Κρήτης (κλαδιά φασκομηλιάς και θυμαριού).

Το προϊόν αυτό όπως είναι φυσικό, σαν γνήσιο παραδοσιακό προϊόν δεν περιέχει κανενός είδους συντηρητικό.

Απάκι. Προτάσεις πως να καταναλωθεί – σερβιριστεί

Το απάκι μπορεί κατ’ αρχήν να καταναλωθεί και όπως είναι ή να ζεσταθεί για μερικά λεπτά στο τηγάνι, στο φούρνο ή στα κάρβουνα κ.τ.λ.

Μπορεί ακόμα να μπει με κάποιο λαδερό φαγητό όπως φασολάκια, φασολάδα. Να γίνει βάση για διάφορες σάλτσες μακαρονιών.

Μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί πάνω στην πίτσα αντί για αλλαντικά προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα.

Δοκιμάστε το σαν συστατικό ομελέτας, τάρτας, σαλάτας, με μανιτάρια και ξινομυζήθρα, και όπου αλλού νομίζετε ότι ταιριάζει. Ακόμη και σκέτο, απλά «τσουρουφλισμένο» σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί είναι τέλειο!

Συνταγή : Ομελέτα με απάκι

Μία από τις πιο παραδοσιακές του εφαρμογές είναι η απλή, λιτή ομελέτα με αυγά. Δυο τρία μόνο υλικά για ένα υπέροχο πιάτο!

Υλικά για την συνταγή «Ομελέτα με Απάκι»

  • Απάκι
  • Αυγά
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

Η εκτέλεση της συνταγής για την ομελέτα με απάκι

Κόβουμε το απάκι πρώτα σε φετούλες πάχους μισού εκατοστού και μετά σε καρεδάκια πλευράς περίπου 2 cm. Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλατοπίπερο (το απάκι έχει ήδη αλάτι και μπαχαρικά).

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τα κομμάτια από το απάκι και τα γυρνάμε με ένα κουτάλι να κοκκινίσουν αλλά να μην καούν.

Προσθέτουμε τα αυγά και με ένα κουτάλι δημιουργούμε τομές εδώ κι εκεί και ανασηκώνουμε από τις άκρες την ομελέτα ώστε να περνά το αυγό και να ψήνεται.

Όταν είναι πια έτοιμο από τη μια πλευρά, γυρίζουμε την ομελέτα κι από την άλλη με τη βοήθεια ενός πιάτου. Αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της εποχής. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας απάκι !

Παραδοσιακό – Κρητικό Απάκι (καπνιστό χοιρινό) – Video

Δείτε στο βίντεο την διαδικασία παρασκευή για το παραδοσιακό Κρητικό απάκι.

#Απάκι - Χοιρινό #κρέας. Το παραδοσιακό #αλλαντικό από τα #Ανώγεια στην Κρήτη