Αρχική » How to & DIY » Σπίτι How to » Πρίζα Σούκο (Schuko), αλλάξτε την εύκολα μόνοι σας (Video)
Πρίζα Σούκο (schuko) σε τοίχο - Πως αλλάζουμε μία πρίζα σούκο με ένα κατσαβίδι

Πρίζα Σούκο (Schuko), αλλάξτε την εύκολα μόνοι σας (Video)

Πρίζα Σούκο (schuko). Δείτε στο βίντεο τα βήματα πως μπορείτε μόνοι σας να την αντικαταστήσετε σε λίγα μόλις λεπτά χρησιμοποιώντας ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι.

Πως αλλάζουμε μία πρίζα σούκο (video)

Πρίζα Σούκο (Schuko) – Τι να προσέξετε

  1. Η ηλεκτρική απομόνωση (διακοπή) του σημείου εργασίας πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις.
  2.  Οι νέας τεχνολογίας πρίζες σούκο διαφέρουν από τις παλαιότερες, στον τρόπο σύνδεσης των αγωγών. Στις παλαιές πρίζες   οι 3 αγωγοί βιδώνονται στο σώμα της πρίζας ενώ στις καινούριες εισάγονται μέσα σε μικρές υποδοχές (οπές).
  3. Στις πρίζες σούκο καταλήγουν και συνδέονται 3 αγωγοί, φάση – ουδέτερος – προστασία. Ο αγωγός προστασίας έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, ο αγωγός ουδετέρου μπλε χρώμα ενώ δεν υπάρχει στάνταρ χρώμα για τον αγωγό της φάσης.
  4. Εξαιρετική προσοχή πρέπει να δοθεί στη συνδεσμολογία, δηλαδή σε ποιο σημείο θα συνδεθεί ο κάθε αγωγός, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ζημίας και ατυχήματος.

Να αναφερθεί ότι ο Λαρισαίος Κώστας Σούκος, ξεκίνησε την εφεύρεση της ομώνυμης πρίζας ασφαλείας ρεύματος και άλλων 34 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών και αμυντικών συστημάτων.

Τι είναι η πρίζα και η ιστορία της

Η πρίζα είναι ηλεκτρικό εξάρτημα από το οποίο αντλούν ενέργεια οι ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού. Η πρίζα έχει συνήθως τρεις συνδέσεις, δύο για την παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος και μία γείωση. Στην Ευρώπη και τις πρώην ευρωπαϊκές κτήσεις, οι πρίζες παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα τάσης 220 V (380 V για τριφασικό) με συχνότητα 50 Hz.

Στην Αμερική, και σε μερικές ακόμα χώρες, οι πρίζες παρέχουν ρεύμα τάσης 110 V και συχνότητα 60 Hz. Οι υποδοχές των πριζών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην ηπειρωτική Ευρώπη χρησιμοποιούνται βύσματα με τρεις ακίδες που σχηματίζουν ισόπλευρο τρίγωνο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και την Αμερική χρησιμοποιούνται πρίζες με πεπλατυσμένα βύσματα σε σχήμα «Τ», που υποτίθεται ότι παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της τέως Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, οι πρίζες που έμπαιναν στα σπίτια, ήταν σχεδόν όλες με τρεις ακροδέκτες, οι οποίοι σχημάτιζαν ισόπλευρο τρίγωνο.

Χωνευτές πρίζες έμπαιναν μόνο στα μέρη όπου η νοικοκυρά επρόκειτο να τοποθετήσει το ψυγείο και το πλυντήριο, καθώς και στη βεράντα. Μάλιστα αυτές οι τελευταίες είχαν από πάνω και ένα καπάκι για να προστατεύονται από τα νερά.

Το 2003 όμως η Κομισιόν αποφάσισε να μη χρησιμοποιούνται πλέον πρίζες με τρεις πόλους, καθώς στο παρελθόν είχαν προκληθεί δεκάδες ατυχήματα απ’ αυτές. Έτσι απ’ τις αρχές του 2004 σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκης Ένωσης χρησιμοποιούνται μόνο χωνευτές πρίζες, οι οποίες ονομάζονται schuko (σούκο) και είναι πολύ πιο ασφαλείς. Εταιρείες οι οποίες παράγουν πρίζες και διακόπτες είναι η Legrand, η Vimar, η Aliberti και πολλές άλλες.

Πως αλλάζουμε με ασφάλεια μία #πρίζα #σούκο έχοντας ένα δοκιμαστικό #κατσαβίδι #videohowto