Αρχική » How to & DIY » Σπίτι How to » Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα οικολογικό και οικονομικό κλιματιστικό

Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα οικολογικό και οικονομικό κλιματιστικό

Δείτε σε video πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα οικολογικό και οικονομικό κλιματιστικό. Με ένα ανεμιστήρα, πάγο και ένα πλαστικό ψυγείο μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας air condition.

Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας ένα οικολογικό & οικονομικό κλιματιστικό

Πως θα φτιάξετε μόνοι σας ένα οικολογικό και οικονομικό air condition.

Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο DIY κλιματιστικό θα χρειαστείτε ένα ψυγείο από φελιζόλ σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στις διακοπές για την αποθήκευση τροφίμων.

Για μια πιο γερή κατασκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλαστικό ψυγείο.

Επίσης θα χρειαστείτε μια πλαστική γωνία αποχέτευσης και έναν μικρό ανεμιστήρα γραφείου.

Υλικά
  • Φτιάξτε μόνοι σας κλιματιστικό με πάγο και ανεμιστήραΈνα πλαστικό ψυγείο (ή από φελιζόλ)
  • Σωλήνας PVC
  • Ένας μικρός ανεμιστήρας
  • Ένα τρυπάνι ή σέγα
  • Πάγος
Κατασκευή

Τοποθετήστε επάνω στο καπάκι του ψυγείου το σωλήνα και τον ανεμιστήρα με φορά προς τα κάτω ώστε να μαρκάρετε τα μεγέθη τους και με ένα κοπίδι ανοίξτε προσεκτικά τις τρύπες.

Στερεώστε το σωλήνα και τον ανεμιστήρα στις τρύπες που ανοίξατε, φροντίζοντας να στερεωθούν – εφαρμόσουν καλά μέσα σε αυτές.

Μέσα στο ψυγείο βάλτε παγωμένα μπουκάλια νερό από την κατάψυξη, παγοκυψέλες ή μεγάλα κομμάτια πάγου (αν βάλετε μικρά παγάκια θα λιώσουν πολύ πιο εύκολα).

Βάλτε τον ανεμιστήρα στην πρίζα (ρεύματος ή USB).

Ο αέρας του ανεμιστήρα διαχέεται μέσα στο χώρο του ψυγείου και με τη βοήθεια του πάγου βγαίνει από τον σωλήνα στον εξωτερικό χώρο ως παγωμένος αέρας.

Για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προαιρετικά ένα ηλιακό πάνελ.

Δείτε στο σχετικό μας άρθρο, Ηλεκτρικό ψυγείο και η ιστορία του από τα ξύλινα ψυγεία μέχρι σήμερα, την ιστορία του ψυγείου από το ξύλινο ψυγείο με πάγο έως τα πρώτα ψυγεία.

Λειτουργίες κλιματισμού | Θέρμανση, ψύξη, ύγρανση, αφύγρρανση

Κλιματισμός ονομάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της κίνησης, της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου ο οποίος ονομάζεται κλιματιζόμενος.

Οι βασικές λειτουργίες που επιτελούνται σε ένα σύστημα κλιματισμού είναι:

Θέρμανση

Θέρμανση είναι η διεργασία πρόσθεσης θερμικής ενέργειας (θερμότητας) στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της θερμοκρασίας ή τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα όρια (βλ. θερμοστάτης).

Ψύξη

Ψύξη είναι η διεργασία αφαίρεσης θερμικής ενέργειας (θερμότητας) από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την πτώση της θερμοκρασίας ή τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα όρια.

Ύγρανση

Ύγρανση είναι η διεργασία πρόσθεσης νερού (υγρασίας) στον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την άνοδο της σχετικής υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.

Αφύγρανση

Αφύγρανση είναι η διεργασία αφαίρεσης νερού (υγρασίας) από τον αέρα του κλιματιζόμενου χώρου με σκοπό την πτώση της σχετικής υγρασίας ή τη διατήρησή της σε ορισμένα όρια.

Ανανέωση αέρα

Ανανέωση του αέρα είναι η διεργασία λήψης εξωτερικού αέρα και απόρριψης αέρα από τους χώρους του κτιρίου, με σκοπό την αραίωση των αέριων προσμίξεων του αέρα και την εξασφάλιση της απαραίτητης ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Καθαρισμός αέρα

Καθαρισμός του αέρα είναι η διεργασία αφαίρεσης των σωματιδιακών και βιολογικών προσμίξεων του αέρα με σκοπό τη βελτίωση και τη διατήρηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

Φτιάξτε μόνοι σας ένα οικονομικό #κλιματιστικό, με ένα #ανεμιστήρα, #πάγο και ένα πλαστικό ψυγείο