Αρχική » How to & DIY » Κήπος - Βεράντα How to » Τριανταφυλλιά. Πως θα την κλαδέψετε εύκολα σε 5 λεπτά (Video How To)

Τριανταφυλλιά. Πως θα την κλαδέψετε εύκολα σε 5 λεπτά (Video How To)

Δείτε στο σύντομο βίντεο πως κλαδεύουμε την τριανταφυλλιά εύκολα και γρήγορα (για σχήμα και ανάπτυξη). Το κλάδεμα γίνεται μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές προ βλάστησης.

Τριανταφυλλιά. Πως θα την κλαδέψετε σε 5 λεπτά (Video How To)

Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες.

Πώς γίνεται το κλάδεμα στις τριανταφυλλιές εύκολα και γρήγορα

Πως γίνεται το κλάδεμα στις τριανταφυλλιές εύκολα και γρήγορα. Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

Τριανταφυλλιά σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη

Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.

Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.

Χαμηλές τριανταφυλλιές

Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά στις χαμηλές τριανταφυλλιές. Ύψος κλαδέματος 10 – 15 εκ.

Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.

Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης

Στις τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης, μπορείτε να κάνετε ένα απλό κούρεμα, αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.

Δενδρώδεις και Μίνι – Δενδρώδεις

Για τις δενδρώδεις και μίνι – δενδρώδεις τριανταφυλλιές, ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά πάνω από την διασταύρωση.

Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις

Από τις τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις, αφαιρέστε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και παλιά κλαδιά. Στη συνέχεια κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3 – 4 εκ. από το κλαδί οδηγό.

Λυγίστε τα χρήσιμα κλαδιά – οδηγούς αφού κάψετε λίγο τις άκρες και δέστε τα στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.

Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ (τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις), ακολουθείστε το ίδιο κλάδευμα όπως παραπάνω.

Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.

Από την δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία του χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.

Χρήσιμες συμβουλές – tips όταν κλαδεύουμε τριανταφυλλιά

Χρήσιμες συμβουλές – tips όταν κλαδεύουμε τριανταφυλλιά.

Κάψτε τα υπολείμματα του κλαδεύματος. Μ ‘αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.

Θερινά κλαδέματα – αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων. Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.

Δείτε στο #βίντεο οδηγίες, πως γίνεται το #κλάδεμα στην #τριανταφυλλιά το #χειμώνα