Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Παγκόσμιες Ημέρες » Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής | World Wildlife Day τι γιορτάζουμε
Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Ζωής - World Wildlife Day (WWD)

Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής | World Wildlife Day τι γιορτάζουμε

Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής (χλωρίδας & πανίδας ή άγριων ζώων & φυτών). Τι γιορτάζουμε κάθε 3η Μαρτίου και πότε πέφτει κάθε χρόνο η World WildLife Day (WWD). Διεθνής Σύμβαση της Ουάσιγκτον | Σύμβαση CITES | Wild Fauna & Flora


Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής (χλωρίδας και πανίδας) | 3η Μαρτίου

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2013, κατά την 68η σύνοδό της, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly – UNGA/GA) αποφάσισε να ανακηρύξει τη 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής (χλωρίδας και πανίδας).

Η 3η Μαρτίου ορίστηκε ως World Wildlife ΟΗΕ ημέρα για να ευαισθητοποιηθούμε για τη διάσωση των άγριων ζώων και φυτών σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αφορμή την υπογραφή της «Διεθνούς Σύμβασης της Ουάσιγκτον» (γνωστή αλλιώς ως Σύμβαση CITES), που έγινε στις 3/3/1973 και αφορά τους περιορισμούς στην εμπορία αγρίων ειδών και προϊόντων τους.

O OHE προέβη σ’ αυτήν σε αυτήν την κήρυξη της 3ης Μαρτίου σε παγκόσμια ημέρα της βιοποικιλότητας του κόσμου μας, σαν μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, οι φορείς και πολίτες.

Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ αφού όλο και περισσότερα είδη άγριων φυτών και ζώων φιγουράρουν χρόνο με το χρόνο στους καταλόγους εκείνων που βαίνουν προς εξαφάνιση.

Η 3 Μαρτίου είναι ξεχωριστή μέρα για να μας θυμίζει ότι η κρίση της άγριας ζωής δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι η λύση, η οποία απαιτεί από εμάς να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη απληστία, την άγνοια και την αδιαφορία.

World Wildlife Day (WWD) | wildlifeday.org

On 20 December 2013, at its 68th session, the United Nations General Assembly (UNGA) proclaimed 3 March as UN World Wildlife Day to celebrate and raise awareness of the world’s wild animals and plants | Official website of UN World Wildlife Day

World Wildlife Day (WWD) ● Name Days Timeline ● World Days
World Wildlife Day – Wild Fauna and Flora

Διεθνής Σύμβαση της Ουάσιγκτον | Σύμβαση CITES

Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

Το ψήφισμα της ΓΣΗΕ έχει ορίσει τη Γραμματεία CITES ως διαμεσολαβητή για την παγκόσμια τήρηση αυτής της ειδικής ημέρας άγριας ζωής στο ημερολόγιο του ΟΗΕ.

Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση που αποσκοπεί;

Αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών με τον έλεγχο του εμπορίου τους, ώστε να εξασφαλισθεί ότι αυτό δεν καθίσταται απειλή για την επιβίωσή τους στη φύση και τη διατήρησή τους στον πλανήτη.

Κατά προσέγγιση 33.500 είδη, υποείδη ή μεμονωμένοι πληθυσμοί περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα της CITES.

Τα είδη αυτά επιμερίζονται στις ακόλουθες ανώτερες ταξινομικές βαθμίδες:

  • Θηλαστικά
  • Πτηνά
  • Ερπετά
  • Αμφίβια
  • Ιχθύες
  • Εχινόδερμα
  • Ασπόνδυλα
  • Χλωρίδα
What is CITES?

CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is an international agreement between governments.

Its aim is to ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten the survival of the species.

CITES was drafted as a result of a resolution adopted in 1963 at a meeting of members of IUCN (The World Conservation Union).


Παγκόσμια Ημέρα Άγριων Ζώων και Φυτών πότε είναι το 2022;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής (World Wildlife Day – Wild Fauna and Flora) είναι μία ξεχωριστή μέρα για να μας θυμίζει ότι η κρίση της άγριας ζωής δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως μια ξηρασία ή πλημμύρα.

Ανήκει στην κατηγορία των World Days – International Days που καθιερώθηκαν με αποφάσεις του Ο.Η.Ε (άλλοι οργανισμοί που με αποφάσεις τους καθιερώνουν Παγκόσμιες Ημέρες είναι η UNESCO, UNICEF, FAO κλπ).

Επίσης, ανήκει σε εκείνες τις Παγκόσμιες Ημέρα που στοχεύουν κυρίως στην ευαισθητοποίηση – αφύπνηση πολιτών και κυβερνήσεων (άλλες στοχεύσεις είναι οι ημέρες μνήμης, εορτασμού, επετειακές, αφύπνισης, παρακίνησης για δράση κλπ).

Φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής το ημερολόγιο τοίχου θα δείχνει:

Μάρτιος

📅 Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Ζωής

↦ 61ημ303ημ ↤Πέμπτη32022↦ 10εβδ42εβδ ↤
☼ Ανατολή Ηλίου 06:54🌙 Ανατολή Σελήνης 07:36🌗 Γέμισμα Σελήνης 13%
☀ Δύση Ηλίου 18:20🌜 Δύση Σελήνης 19:12🌜 Wax/Wanς ± + (γέμωση)

Πότε είναι | Calendar Widget Corner Page Flip

World Wildlife Day – Wild Fauna and Flora 2022

O εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Ζωής πέφτει φέτος Πέμπτη 03 Μαρτίου 2022 (την 10η εβδομάδα από την έναρξη του έτους και 42 εβδομάδες έως το τέλος του 2022).

Η εβδομάδα που πέφτει ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Ζωής, ξεκινά από τη Δευτέρα 28.02.2022 και τελειώνει την Κυριακή 06.03.2022.

World Wildlife Day (WWD) 2022 – 2025

Για τα επόμενα χρόνια (2022-2025), ποια ημερομηνία και ποια ημέρα της εβδομάδας θα είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριων Ζώων και Φυτών.

Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής VS άλλες γιορτές

Ας δούμε μία σύγκριση, του πότε γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής, σε σχέση με άλλες σημαντικές πλησιέστερες γιορτές – αργίες του 2022.

+7 ημέρες
Φέτος (2022) ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Ζωής είναι +7 ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη (24/02/2022)

-3 ημέρες
Το 2022 γιορτάζουμε την World Wildlife Day (WWD) -3 ημέρες πριν την Κυριακή των Μεγάλων Αποκριών (06/03/2022)

-22 ημέρες
Η Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής (χλωρίδας και πανίδας) το 2022 είναι -22 ημέρες πριν την 25η Μαρτίου (25/03/2022)

Άλλες ονομασίες – γλώσσες: Journée mondiale de la vie sauvage | Tag des Artenschutzes | Día Mundial de la Naturaleza

Δείτε τις 270+ Παγκόσμιες Ημέρες – World Days στο ετήσιο ημερολόγιο μας 2022.

---

Τι γιορτάζουμε στην #WorldWildlifeDay #CITES - Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής #wildlife #wildfauna