Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Φρούτα & λαχανικά Νοεμβρίου. Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκάλι
6 φρούτα και λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και κάστανα που έχουν καλύτερη γεύση τον Νοέμβριο

Φρούτα & λαχανικά Νοεμβρίου. Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκάλι

Φρούτα και λαχανικά του Νοεμβρίου. Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, κάστανα κ.ά. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα.

Τα πιο γνωστά λαχανικά, φρούτα και καρποί του Νοεμβρίου

Ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι η πληθώρα τροφίμων στην αγορά και η άγνοια τους σχετικά με τη την εποχή συγκομιδής και κατανάλωσης των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, που τους αναγκάζει να αγοράζουν τρόφιμα, τα οποία δεν είναι «εποχής»!

Τι σημαίνει αυτό όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά από το μανάβη ή το super market;

Όλοι ξέρουμε ότι η ντομάτα είναι καλοκαιρινό φρούτο. Ωστόσο, η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους πάγκους των μανάβικων όλες τις εποχές του χρόνου.

Μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση με αυτή που έχει το καλοκαίρι, όμως είναι διαθέσιμη για κατανάλωση.

Το μαρούλι ανήκει στην ίδια κατηγορία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το μαρούλι, όπως και η πατάτα είναι υβρίδια, δηλαδή είναι σπόροι κατασκευασμένοι στο εργαστήριο, άρα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και δεν διακρίνεται πλέον η κατάλληλη εποχή συγκομιδής τους.

Οι επιλογές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μειώνεται το χειμώνα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του λαχανικού και του φρούτου.

Ο Νοέμβρης, είναι ένας μήνας που «μυρίζει» εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ και άλλα φρούτα – καρπούς, όπως τα κάστανα.

Τα φρούτα και οι καρποί αυτοί, μας γεμίζουν βιταμίνες οι οποίες δρουν προστατευτικά, ενάντια στο κρυολόγημα.

Στα λαχανικά του Νοεμβρίου ανήκουν οι αγκινάρες, το κουνουπίδι, τα καρότα, η κολοκύθα, το λάχανο, το μπρόκολο, το παντζάρι και το κρεμμύδι.

Όλα αυτά λόγω εποχικότητας βρίσκονται στα καλύτερά τους!

Προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες, μέταλλα και υπέροχη γεύση!

Ας δούμε αναλυτικά μερικά από αυτά:

Το λάχανο. Βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη

Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές.

Το λάχανο έχει στρογγυλό σχήμα και αποτελείται από αλλεπάλληλα στρώματα φύλλων.

Τα φύλλα του λάχανου είναι μεγάλα και πλατιά, πράσινα ή κόκκινα, ανάλογα την ποικιλία.

Όταν μείνει για πολύ καιρό η κεφαλή και δεν συγκομιστεί, κάποια στιγμή από το κέντρο της που ανοίγει σιγά σιγά εμφανίζονται τα άνθη.

Το λάχανο πολλαπλασιάζεται με σπόρο και καλό είναι να γίνεται μεταφύτευση.

Ο χρόνος που χρειάζεται από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή είναι 6-7 μήνες. Το συνηθισμένο βάρος της κεφαλής του λάχανου είναι 2-5 κιλά.

Αυτή την εποχή είναι στο «αποκορύφωμά» του, πιο νόστιμα από ποτέ!

Όλα τα λάχανα, είτε πράσινα, είτε μώβ, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, τα οποία χρειαζόμαστε καθημερινά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6 και το παντοθενικό οξύ.

Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) λάχανο παρέχει 5% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός κάθε ημέρα, όταν καταναλώνεται ωμό έχει φρέσκια και λίγο ξινή γεύση.

Όταν βράζεται καραμελοποιείται η φυσική του ζάχαρη και αποκτά μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και αποτελεί μια τραγανή απόλαυση.

Το μπρόκολο. Ο βασιλιάς των λαχανικών με αντιμικροβιακή δράση

Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη.

Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών.

Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικοιλία.

Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών.

Μέσα από σύγχρονες έρευνες το μπρόκολο αποδεικνύεται ο βασιλιάς των λαχανικών διότι δρα προληπτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Αυτό το χειμερινό λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο.

Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση.

Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι.

Τέλος, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Το κουνουπίδι. Πηγή βιταμίνης C κατάλληλο για δίαιτα

Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία.

Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά.

Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης.

Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.

Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

Αυτό το παρεξηγημένο, λόγω μυρωδιάς λαχανικό, ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών, όπως και το μπρόκολο και έχει παρόμοια δράση με αυτή του μπρόκολου.

Το κουνουπίδι, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, που είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Έχει βρεθεί ότι συμβάλει στην προστασία ενάντια σε μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, λόγω κάποιων ειδικών φυτοχημικών ουσιών που περιέχει, τις ινδόλες.

Είναι λαχανικό κατάλληλο για δίαιτα. Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

Αγκινάρες – Καρότα – Κολοκύθα – Παντζάρι – Κρεμμύδι

Αγκινάρες

Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες.

Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός μεζές για τσικουδιά.

Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C

Καρότα

Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας.

Επιπλέον μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο αλλά και σίδηρο.

Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα θεωρείται ευεργετική για την υγεία επειδή περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πολυσακχαρίτες, το παρα – αμινοβενζοϊκό οξύ, τα αιθέρια έλαια, οι στερόλες, οι πρωτεΐνες και τα πεπτίδια.

H σάρκα είναι καλή πηγή καροτενοειδών και γ – αμινοβουτυρικού οξέος.

Παντζάρι

Το παντζάρι δεν είναι ένα ακόμη απλό τρόφιμο, είναι πολλά περισσότερα.

Ένα βολβοειδές λαχανικό που δεν είναι απλά νόστιμο, είναι ακόμη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Είτε είναι ψημένο είτε αναμειγνύεται σε χυμό ωμό, αυτό το σούπερ – λαχανικό είναι σε θέση να σας παρέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια έχουν μια σειρά από ιδιότητες και οφέλη για την υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχουν πληθώρα από ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοχημικές ενώσεις.

Τα συστατικά που περιέχει έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζονται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Δεν είναι τυχαίο που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο.

Τα εσπεριδοειδή | Τα πορτοκάλια και το γρέιπφρουτ

Ο όρος εσπεριδοειδή αναφέρεται σε μία ομάδα φυτών που κατατάσσεται στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) και κυρίως στο γένος Κίτρος ή Κιτρέα (Citrus).

Είναι χαμηλά δένδρα, που τα φύλλα τους δεν πέφτουν (αειθαλή) και ευδοκιμούν στις τροπικές ή ημιτροπικές και στις εύκρατες χώρες.

Τα πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια πλούσια σε βιταμίνη C βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη C τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερη.

Επίσης, καταναλώνοντας άφθονη βιταμίνη C, καίμε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ – Μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης

Είναι καλύτερα να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα γιατί τότε είναι η εποχή τους.

Το γκρέιπφρουτ είναι ιδανική πηγή διαλυτών ινών, βιταμίνης C και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μαγικό φρούτο έχει ουσίες (φυτικές ίνες, βιταμίνη C) που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης σημαίνουν ότι το σώμα σου μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την τροφή για ενέργεια και να μην την αποθηκεύσει ως λίπος.

Πρόσθεσε το γκρέιπφρουτ σε πράσινο τσάι, σαλάτα ή σάλτσες για να έχεις σίγουρη απώλεια βάρους.

Μανταρίνι

Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα.

Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.

Τα κάστανα. Πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση και νοστιμιά, αρκετές θερμίδες, αλλά μεγάλη διατροφική αξία.

Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου.

Η περίοδος ωρίμανσης τους είναι από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ενώ τα 100 γραμμάρια καρυδιών ξεπερνούν κατά πολύ τις 600 θερμίδες, η ίδια ποσότητα των καρπών της καστανιάς ξεπερνά τις 300.

Από διατροφικής άποψης, τα κάστανα είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, ενώ περιέχουν και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης, στην βελτίωση της υγείας του πεπτικού και στην βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Τα 100 γραμμάρια κάστανα μας παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, η οποία μας προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

#Νοέμβριος. Γευστικά #φρούτα και #λαχανικά πλούσια σε #βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά