Αρχική » Υπολογισμοί - Calculators » Εθνικές εκλογές – Ιούνιος 2023. Χάρτης αποτελεσμάτων & κατανομή εδρών
Πολίτης με την Ελληνική Σημαία μπροστά από το Κοινοβούλιο | Εκλογές οnline υπολογισμός εδρών κομμάτων | Widget Calculator

Εθνικές εκλογές – Ιούνιος 2023. Χάρτης αποτελεσμάτων & κατανομή εδρών

Εκλογές 2023. Live χάρτης αποτελεσμάτων της Singular Logic ανα νομό και κατανομή εδρών στη βουλή. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση – Βελόπουλος, ΜΕΡΑ 25 κ.ά

Εκλογές με απλή αναλογική – Εκλογικός Νόμος 4406/2016

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών δεν απαιτείται μόνο εκλογικό ποσοστό πάνω από 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και κάποιο μικρότερο, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Η απλή αναλογική καθιστά δύσκολη τη μονοκομματική πλειοψηφία, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν στα τελικά αποτελέσματα προηγείται με μεγάλη διαφορά.

Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 προβλέπει κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και υπολογισμό των κοινοβουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα, τα οποία συγκεντρώνουν τουλάχιστον 3% επί των έγκυρων ψήφων.

Ουσιαστικά, το νέο σύστημα που ψηφίστηκε κατά το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβει κάθε κόμμα εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές.

Εθνικές εκλογές – Ιούνιος 2023 | Κατανομή εδρών στη βουλή

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος 4406/2016.

Δηλαδή, οι έδρες των κομμάτων υπολογίζονται ως εξής : ποσοστό εκλογών/100 x 300 (αρ. Βουλευτών) = έδρες.

Αν για παράδειγμα ένα κόμμα λάβει 30% θα έχει συνολικά 90 έδρες. Σημειωτέον ότι η στρογγυλοποίηση πηγαίνει πάντα προς το προηγούμενο ακέραιο.

Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Χάρτης αποτελεσμάτων – Live τα αποτελέσματα των εκλογών 2023

Η Singular Logic έδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών την πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας 2023 στις 25 Ιουνίου.

Μπορείτε να δείτε LIVE τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 παρακάτω:

Online #Υπολογισμός έδρες βουλευτικών εκλογών - εκλογικός νόμος #εκλογές #βουλευτές #βουλή