Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Ψυγείο - Fridge » Ψυγείο οδηγός αγοράς. Πόρτες, συντήρηση, κατάψυξη, μοτέρ και μάρκες
Ψυγείο. Collage κατηγορίες ψυγείων. Ψυγειοκαταψύκτης, δίπορτο, μονόπορτο, ντουλάπας, Γαλλικό, καταψύκτης, εντοιχιζόμενα, Inox

Ψυγείο οδηγός αγοράς. Πόρτες, συντήρηση, κατάψυξη, μοτέρ και μάρκες

Ψυγείο οδηγός αγοράς. Πόρτες ψυγείου, συντήρηση & κατάψυξη, μοτέρ. Κατηγορίες & είδη ψυγείων. Ψυγειοκαταψύκτης, δίπορτο, μονόπορτο, ντουλάπα ή Side by Side, Γαλλικό, καταψύκτης, εντοιχιζόμενα, Inox, Mini Bar, βιτρίνα, Smart. Μάρκες ψυγείων

Ψυκτικός για επισκευή – service ψυγείου

Βρες ψυκτικό για άμεση επισκευή – service ηλεκτρικού οικιακού ή επαγγελματικού ψυγείου στο HelpPost.gr (επιλεγμένος συνεργάτης του 11888 giaola). Ψυκτικός και ραντεβού για βλάβες σε πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά κλπ.
Ψυκτικός για επισκευή – service ψυγείου. Πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά

Οδηγός αγοράς – Τι μοντέλο ψυγείο να αγοράσω για την κουζίνα μου;

Το ψυγείο, σε κάθε περίπτωση, είναι μία από τις τρεις βασικές ηλεκτρικές οικιακές λευκές συσκευές που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες διατήρησης των τροφίμων για μία οικογένεια ή νοικοκυριό για πολλά έτη από την αγορά του.  Γερνάμε μαζί με τον ψυγείο μας και τον σκύλο μας … θα λέγαμε

Μία αγορά ψυγείου οποιοδήποτε μοντέλου ή μάρκας κατασκευαστή ψυγείων γινόταν και γίνεται ακόμα και σήμερα με μία προοπτική και ορίζοντα προσδόκιμου ωφέλιμης ζωής του ψυγείου για μία και πλέον δεκαετία.

Ιδιαίτερα για τα παλαιά ανθεκτικά μοντέλα ήταν και είναι συχνό το φαινόμενο να καυχιέται ο «νοικοκύρης» του σπιτιού ότι το «ψυγείο το έχω 20+ χρόνια» ή «όσα χρόνια έχω το ψυγείο.. έχω και την γυναίκα» κλπ.

Οπότε η έρευνα αγοράς και η επιλογή μοντέλου και τύπου ψυγείου για την τελική αγορά του πρέπει να γίνετε και προσεκτικά και μελετημένα και λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις παραμέτρους.

Μία λανθασμένη επιλογή στην αγορά ψυγείου θα μας συνοδεύει και θα μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον για 10+ χρόνια. Ένα μη χρηστικό ψυγείο που δεν καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες είναι πραγματικά μία πολύ άστοχη αγορά οικιακής λευκής συσκευής.

Ο «Οδηγός αγοράς ψυγείων» που θα διαβάσετε, θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει στην βέλτιστη επιλογή και αγορά του ιδανικού για την οικογένεια – νοικοκυριό σας ψυγείου. Να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας ανάγκες και το μοντέλο που σας ταιριάζει περισσότερο. Να απαντήσετε μόνοι σας στην ερώτηση «Τι μοντέλο ψυγείο να αγοράσω για την κουζίνα μου;»

Κατηγορίες ψυγείων. Πλήθος σε πόρτες, θέση συντήρησης, κατάψυξης

Στην έρευνα που  θα κάνει ο υποψήφιος αγοραστής ενός ψυγείου θα διαπιστώσει και αυτός, όπως διαπιστώσαμε και εμείς, ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες, τύποι και μοντέλα που καλύπτουν όλη την γκάμα αναγκών του κάθε νοικοκυριού ανεξάρτητα μεγέθους ή πρότυπων διατροφής ή καταναλωτικών αγορών ακολουθεί.

Θα λέγαμε ότι για την ταξινόμηση σε κατηγορίες ή τύπους των ψυγείων η βέλτιστη πρακτική που ακολουθείτε από όλους, κατασκευαστές, πωλητές οικιακών λευκών συσκευών και καταναλωτές είναι η ταξινόμηση τους με βάσει δύο κύρια κριτήρια:

1

Θέση της ψύξης και κατάψυξης και το πλήθος σε πόρτες ή ράφια του ψυγείου

2

Τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες, η αισθητική και ο χρωματισμός

Ο «Οδηγός αγοράς ψυγείων» που ακολουθεί, ταξινομεί τα ψυγεία αναλυτικά με βάσει αυτά τα δύο κριτήρια, ξεκινώντας από το 1ο κριτήριο: «Θέση της ψύξης και κατάψυξης και το πλήθος σε πόρτες ή τα ράφια του ψυγείου»

1. Πόρτες ψυγείου, θέση συντήρησης & κατάψυξης

Ψυγείο Δίπορτο – Ψυγεία Δίπορτα (με δύο πόρτες) ή άνω κατάψυξης

Ψυγείο Δίπορτο - Ψυγεία Δίπορτα ή άνω κατάψυξης
Ψυγείο Δίπορτο – Ψυγείο άνω κατάψυξης

Μία από τις κατηγορίες ψυγείων – λίγο ξεπερασμένη – που ανασύρουν και παιδικές μνήμες είναι το «δίπορτο ψυγείο» ή αλλιώς ψυγείο «άνω κατάψυξης» με δύο πόρτες. Κυριότερα χαρακτηριστικά στα δίπορτα ψυγεία:

 • Το «δίπορτο ψυγείο» είναι η  κλασσική και αναγνωρίσιμη μορφή ψυγείου στην (παλιά) Ελληνική οικογένεια ιδιαίτερα στις προηγούμενες δεκαετίες. Ίσως να το θυμόμαστε από όταν ήμασταν παιδιά.
 • Τα ψυγεία «άνω κατάψυξης» θεωρούνται μια συμβατική λύση κυρίως για φοιτητές, εργένηδες κλπ
 • Ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται πάνω από αυτόν της ψύξης για αυτό και ονομάζονται ως «άνω κατάψυξης»
 • Η κατάψυξη είναι αρκετά μικρότερή και ενιαία χωρίς δηλαδή ράφια και εσωτερικά συρτάρια
 • Επειδή τα λαχανικά και τα φρούτα φυλάσσονται στο χαμηλότερο ράφι της περιοχής της ψύξης καθιστά αυτά τον τύπο ψυγείου χωρίς ιδιαίτερη εργονομία (αφού κάθε τόσο πρέπει να σκύβεις για να έχεις πρόσβαση στα κυριότερα τρόφιμα)
 • Μη ενδεδειγμένη λύση όταν οι σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες επιβάλουν ιδιαίτερα ευρύχωρη κατάψυξη.
 • Σε περίπτωση που ακόμα και σήμερα για ιδιαίτερους λόγους αγοράσετε ένα «δίπορτο ψυγείο» προσέξτε να είναι τεχνολογίας no-frost για να μην χρειάζεται να κάνετε «απόψυξη» κάθε τόσο (όπως ίσως θυμάστε να έκανε ο πατέρας σας ή η μητέρα σας πριν δεκαετίες)

Ψυγειοκαταψύκτης – Ψυγειοκαταψύκτες ή αλλιώς ψυγείο κάτω κατάψυξης

Ψυγειοκαταψύκτης - Ψυγειοκαταψύκτες ή ψυγείο κάτω κατάψυξης
Ψυγειοκαταψύκτης ή ψυγείο κάτω κατάψυξης

Πρόκειται για το κλασσικό ψυγείο που διαθέτουν πλέον οι περισσότερες σημερινές σύγχρονες οικογένειες – νοικοκυριά. Ο ψυγειοκαταψύκτης είναι το κυρίαρχο μοντέλο αγοράς της εποχής μας.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά στους ψυγειοκαταψύκτες είναι:

 • Ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται κάτω από αυτόν της ψύξης για αυτό λέγονται αλλιώς ως ψυγεία «κάτω κατάψυξης».
 • Τα τρόφιμα (που κυρίως αναζητάμε καθημερινά στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής) αποθηκεύονται στο χώρο της ψύξης και η πρόσβαση μας σε αυτή είναι άμεση χωρίς να χρειάζεται να σκύβουμε κάθε φορά.
 • Συνήθως τα μοντέλα αυτά προσφέρουν ξεχωριστά συρτάρια για τα ευαίσθητα τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι που διατηρούν την χαμηλότερη θερμοκρασία και δίδοντας δυνατότητες καλύτερης ταξινόμησης των τροφίμων.
 • Ο χώρος της κατάψυξης είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χώρο των δίπορτων ψυγείων ίδιας συνολικής χωρητικότητας
 • Αντίθετα ο χώρος της ψύξης είναι μικρότερος σε σχέση με ένα δίπορτο ψυγείο ίδιας συνολικής χωρητικότητας.
 • Με αυξημένη εργονομία σε σχέση με ένα «δίπορτο ψυγείο άνω κατάψυξης» αφού η ψύξη, ο χώρος δηλαδή που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι στο πάνω μέρος.

Ψυγεία ντουλάπες ή αλλιώς Side by side. Ψυγείο ντουλάπα με 2 πόρτες

Τα ψυγεία ντουλάπες ή αλλιώς «Side by Side» έχουν την κατάψυξη (αριστερά) δίπλα από τον χώρο της συντήρησης και επειδή οι πόρτες του ανοίγουν όπως και η ντουλάπα μας στην κρεβατοκάμαρα μας,  λέγονται «ψυγεία ντουλάπες».

Ψυγείο ντουλάπα ή ψυγείο Side by side | Ψυγεία ντουλάπες
Ψυγείο ντουλάπα ή ψυγείο Side by side

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά σε ένα ψυγείο ντουλάπα με δύο πόρτες :

 • Οι δύο πόρτες του είναι ανομοιόμορφες στο πλάτος. Οι πόρτες της κατάψυξης (αριστερά) είναι μικρότερες σε πλάτος από τις πόρτες της ψύξης (δεξιά)
 • Πλεονέκτημα του είναι η δυνατότητα τοποθέτησης που έχουμε σε εύχρηστο σημείο των τροφίμων συχνής κατανάλωσης τόσο στην ψύξη όσο και στην κατάψυξη
 • Πλεονέκτημα είναι ότι επειδή έχει φύλλα ντουλάπας ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται να υπάρχει εκατέρωθεν του ψυγείου για να ανοίγουν άνετα οι πόρτες είναι συγκριτικά μικρότερος
 • Μειονέκτημα τους είναι ότι επειδή έχουν κατακόρυφο διαχωρισμό της συσκευής (πόρτες) τα ράφια σε ψύξη και κατάψυξη είναι μικρότερα συγκριτικά από άλλους τύπους.
 • Τα μικρότερα σε πλάτος ράφια, επιβάλλουν την αποθήκευση των τροφίμων να γίνεται σε σκεύη – τάπερ μικρά για αυτό θεωρούνται τα καλύτερα «organizer τροφίμων»
 • Αυτός ο εργονομικός σχεδιασμός και η ανάγκη αποθήκευσης τροφίμων σε δοχεία αποθήκευσης, τα καθιστά μη συμβατά / χρήσιμα με τον Ελληνικό τρόπο διατροφής. Πιο πολύ ταιριάζουν για χώρες όπως οι USA που αγοράζουν τρόφιμα και γεύματα σε συσκευασμένα δοχεία.
 • Ο σχεδιασμός τους εξυπηρετεί κυρίως όσους χρησιμοποιούν πιο συχνά την κατάψυξη από ότι την ψύξη
 • Ο χώρος της κατάψυξης είναι μικρότερος συγκριτικά από τους άλλους τύπους των ψυγείων
 • Ο τύπος «ψυγείου ντουλάπα» είναι πιο οικονομικός στην κατανάλωση ρεύματος
 • Συνήθως έχουν έξοδο για δροσερό, φιλτραρισμένο νερό και παγάκια στην πόρτα της κατάψυξης (θετικό) που ταυτόχρονα μειώνουν τη χωρητικότητα της συσκευής (αρνητικό)

Γαλλικής πόρτας ή Γαλλικό Ψυγείο. Πόρτες σε συντήρηση & κατάψυξη

Το Γαλλικό ψυγείο είναι κάτι ανάμεσα σε ψυγειοκαταψύκτη και ψυγείο ντουλάπα. Δανείζεται δηλαδή χαρακτηριστικά και από τους δύο τύπους, τους ψυγειοκαταψυκτές και τα ψυγεία «side by side» ή αλλιώς ψυγεία ντουλάπες.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις τα Γαλλικά ψυγεία, είναι όταν θα δεις δύο πόρτες στη συντήρηση και μία ή δύο ξεχωριστές πόρτες για την κατάψυξη.

Ψυγείο Γαλλικής πόρτας ή Γαλλικό Ψυγείο | Γαλλικά Ψυγεία | Δύο πόρτες στη συντήρηση και μία ή δύο ξεχωριστές πόρτες για την κατάψυξη
Ψυγείο Γαλλικής πόρτας ή Γαλλικό ψυγείο

Κυριότερα χαρακτηριστικά του:

 • Ο χώρος της ψύξης βρίσκεται πάνω από το χώρο της κατάψυξης
 • Ο χώρος της ψύξης είναι εξοπλισμένος με δύο πόρτες (φύλλα ντουλάπας)
 • Επειδή έχει δύο φύλλα – πόρτες στην συντήρηση έχει και πλατύτερα ράφια από ένα ψυγείο ντουλάπα και είναι συγκριτικά πιο εύχρηστο.
 • Ένα γαλλικό ψυγείο διαθέτει καλύτερη εργονομία και στο πάνω μέρος του ψυγείου σε σχέση με άλλα ψυγεία πχ «ντουλάπας»
 • Η κατάψυξη χωρίζεται σε εξωτερικά συρτάρια – ράφια που τους δίνει μία αυτονομία σε αποθήκευση, άνοιξε – κλείσε.
 • Η αποθήκευση των τροφίμων γίνεται αυτόνομα σε κάθε επίπεδο – ράφι της κατάψυξης (εφόσον έχουν δύο ή περισσότερα ράφια)
 • Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανοίγεις όλη την κατάψυξη και να χάνεται ψύξη, αλλά ανοίγεις το συρτάρι που θέλεις με το κρέας, ψάρι, παγωτό ή ότι άλλο έχεις σε κάθε συρτάρι της κατάψυξης.

Ψυγείο με εσωτερική κατάψυξη ή αλλιώς μονόπορτο ψυγείο

Το ψυγείο με εσωτερική κατάψυξη ή αλλιώς μονόπορτο ψυγείο είναι ο «προϊστορικός… πρόδρομος» των κλασικών – γνωστών μας δίπορτων ψυγείων. Αυτά τα ψυγεία, δηλαδή τα τρόφιμα μέσα σε αυτά τα ψυγεία, «μεγάλωσαν» και «τάισαν» πάρα πολλούς από εμάς.

Ψυγείο με εσωτερική κατάψυξη ή αλλιώς μονόπορτο ψυγείο
Ψυγείο με εσωτερική κατάψυξη ή αλλιώς μονόπορτο ψυγείο

Κυριότερα χαρακτηριστικά του:

 • Η κατάψυξη (χώρος) βρίσκεται πάνω από αυτόν της ψύξης χωρίς την ύπαρξη μίας αυτόνομης εξωτερικής πόρτας όπως την έχουμε συνηθίσει στα σημερινά πιο σύγχρονα ψυγεία.
 • Η πρόσβαση στην κατάψυξη απαιτεί το διαδοχικό άνοιγμα, πρώτα της εξωτερικής πόρτας και μετά της εσωτερικής πόρτας της κατάψυξης
 • Ο σχεδιασμός αυτός στις πόρτες έχεις ως λογική συνέπεια τις αυξημένες απώλειες (ενέργειας, ψύξης) στην συντήρηση κάθε φορά που επιθυμούμε να έχουμε πρόσβαση στα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποθηκεύσει στην κατάψυξη.
 • Ο χώρος της κατάψυξης είναι ακόμα μικρότερος από τον αντίστοιχο χώρο στα δίπορτα ψυγεία και όχι μόνο. Για όσους έχουν μνήμες με αυτά τα ψυγεία, τα κρέατα κλπ στριμώχνονται όλα στον ενιαίο μικρό συγκριτικά χώρος της κατάψυξης.
 • Διαθέτουν συνήθως διάφανο συρτάρι για τα λαχανικά στο μέσο και κάτω μέρος της συντήρησης με δυσκολία στην πρόσβαση (πρέπει να σκύβεις) 
 • Χαρακτηριστικό τους είναι και οι θέσεις για μπουκάλια (παγωμένο νερό, γάλα, χυμός κλπ) ή μικρές θήκες αποθήκευσης (για βούτυρο, αυγά, κύβους knorr, αλλαντικά κλπ) πάνω στην πόρτα.
 • Ένα τύπος ψυγείου που το αγαπάς όχι για την εργονομία του φυσικά αλλά για τις παιδικές μνήμες που το συνοδεύουν.
 • Θα τα συναντήσουμε και σήμερα ίσως σε σπίτια εργένηδων, φοιτητών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε μικρούς χώρους, γραφεία κλπ που για αυτές τις περιπτώσεις καθίστανται απόλυτα λειτουργικά για τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν.

Ψυγείο συντήρησης. Ψυγείο με μία πόρτα (μονόπορτο) χωρίς κατάψυξη

Τα ψυγεία συντήρησης (χωρίς κατάψυξη) θα τα βρούμε σε περαιτέρω παραλλαγές – διαστάσεις – διαχωρισμούς σε μοντέλα, κυρίως πιο μικρών διαστάσεων, ανάλογα της ειδικής χρήσης και σκοπού που προορίζονται να εξυπηρετήσουν (γραφεία, ξενοδοχεία κλπ)

Ένα ψυγείο συντήρησης (χωρίς κατάψυξη) είναι συνήθως πιο μικρό σε διαστάσεις από τους άλλους γνωστούς τύπους – κατηγορίες ψυγείων που είδαμε παραπάνω.

Ψυγείο συντήρησης. Ψυγείο μονόπορτο χωρίς κατάψυξη
Ψυγείο συντήρησης. Ψυγείο μονόπορτο χωρίς κατάψυξη

Κυριότερα χαρακτηριστικά – πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα τους:

 • Ένα ψυγείο συντήρησης διαθέτει μόνο το χώρο για την συντήρηση των τροφίμων και την πόρτα.
 • Τα ψυγεία συντήρησης δηλαδή, δεν έχουν χώρο κατάψυξης γιατί εξυπηρετούν ειδικές χρήσεις και ειδική κατηγορία καταναλωτών και νοικοκυριών.
 • Ιδανικά για περιπτώσεις που χρειάζεσαι – θέλεις  περισσότερο χώρο για τη συντήρηση των τροφίμων και δεν χρειάζεσαι κατάψυξη και να πληρώνεις τσάμπα παραπάνω χρήματα
 • Είναι πολύ πιο φθηνά στην αγορά τους ανάλογα βέβαια το μοντέλο και την μάρκα που θέλετε να αγοράσετε
 • Επίσης πλεονέκτημα τους ότι είναι πιο οικονομικά στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω έλλειψης κατάψυξης

Μικρό ψυγείο Mini Bar και ψυγείο μικρή βιτρίνα με πόρτα από τζάμι

Στην αγορά θα συναντήσουμε και τα ψυγεία συντήρησης (χωρίς κατάψυξη) για ειδική χρήση και σκοπό όπως είναι ένα μικρό «ψυγείο Mini Βar» ή μία «μικρή βιτρίνα ψυγείο» με πόρτα από τζάμι.

Είναι τα πιο μικρά ψυγεία που θα βρείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα οικιακών λευκών ηλεκτρικών συσκευών με ύψος έως 60-70 εκατοστά, σχεδιασμένα για να καλύψουν τις ανάγκες ειδικής χρήσης σε ειδικούς χώρους και κυρίως επαγγελματικούς.

Ψυγείο Mini Bar μόνο με συντήρηση & Ψυγείο μικρή βιτρίνα με πόρτα από τζάμι
Ψυγείο Mini Bar με συντήρηση & Ψυγείο μικρή βιτρίνα με πόρτα από τζάμι

Κυριότερα χαρακτηριστικά τους:

 • Δεν διαθέτουν χώρο για την ψύξη των τροφίμων
 • Σε ορισμένες μάρκες – μοντέλα και ανάλογα την χρήση η πόρτα του ψυγείου είναι τζάμι (μίνι βιτρίνα)
 • Ο εσωτερικός χώρος του ψυγείου έχει συνήθως μία ή δύο σχάρες δημιουργώντας 2-3 ράφια για την αποθήκευση κυρίως αναψυκτικών, ποτών, χυμών, γάλα, δροσερό νερό κλπ
 • Συνήθως θα τα βρούμε σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφεία μικρά ή μεγάλα εταιρειών για να προσφέρουν δροσερά – παγωμένα νερό, ποτά και αναψυκτικά
 • Εναλλακτικός ειδικός τύπος για τη διατήρηση του κρασιού με ειδικό σχεδιασμό που φιάλες τοποθετούνται οριζόντια
 • Με φθηνός κόστος αγοράς περίπου 100-200 ευρώ ανάλογα βέβαια το μοντέλο και την μάρκα

Μικρό μονόπορτο ψυγείο ή ψυγείο «κάτω πάγκου» με ή χωρίς κατάψυξη

Είναι τα πιο μικρά ψυγεία που θα βρείτε στην αγορά λευκών ηλεκτρικών συσκευών με μικρές διαστάσεις και ύψος, σχεδιασμένα να καλύψουν ειδικές ανάγκες χρήσης επίσης σε ειδικούς χώρους και κυρίως επαγγελματικούς.

Τα περισσότερα μοντέλα είναι χωρίς κατάψυξη αλλά συναντήσαμε και μοντέλα που διαθέτουν στο πάνω μέρος – έστω και μικρό – χώρο κατάψυξης.

Τα περισσότερα από αυτά είναι σχεδιασμένα για να χωράνε κάτω από τον πάγκο μίας κουζίνας για αυτό και εναλλακτικά θα τα συναντήσουμε με το όνομα «ψυγείο κάτω πάγκου».

Κυριότερα χαρακτηριστικά – πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα σε ένα μικρό μονόπορτο ψυγείο:

 • Διαθέτουν μικρό χώρο για ψύξη τροφίμων με 2-3 ράφια αποθήκευσης των τροφίμων
 • Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν και μία μικρή αναλογικά κατάψυξη για κρέας, ψάρι, παγάκια κλπ
 • Πάνω στην πόρτα του ψυγείου υπάρχουν θέσεις για μπουκάλια (παγωμένο νερό, γάλα, χυμός κλπ) ή μικρές θήκες αποθήκευσης (βούτυρο, αυγά, αλλαντικά κλπ)
 • Ιδανικά για φοιτητές, εργένηδες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφεία.
 • Με συγκριτικά πολύ φθηνό κόστος αγοράς και οικονομικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Καταψύκτης. Κάθετος, οριζόντιος μπαούλο, κάτω πάγκου, εντοιχιζόμενοι

Ο καταψύκτης είναι η ηλεκτρική συσκευή εκείνη που χρησιμοποιείται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την μεγάλης χρονικής διάρκειας διατήρηση των τροφίμων, μέσω της επίτευξης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ανάγκη για αγορά ενός καταψύκτη, ταιριάζει στα νοικοκυριά ακολουθούν το πρότυπο καταναλωτή – νοικοκυριού που συνηθίζει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες κατεψυγμένων προϊόντων από τις προσφορές στα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ.

Καταψύκτης κάθετος και καταψύκτης οριζόντιος (μπαούλο)
Καταψύκτης κάθετος και καταψύκτης οριζόντιος (μπαούλο)

Επίσης θα τον συναντήσουμε στα σπίτια – νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στην αγροτική παραγωγή και κυρίως ή το ίδιο ή στενό φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο ασχολείται με την εκτροφή ζώων (αφθονία σε κρέας που χρειάζεται ψύξη – διατήρηση)

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες καταψυκτών.  Ο κάθετος καταψύκτης,  ο οριζόντιος καταψύκτης ή καταψύκτης μπαούλο, τέλος υπάρχουν και οι καταψύκτες κάτω πάγκου και οι εντοιχιζόμενοι καταψύκτες.

Οι οριζόντιοι καταψύκτες προσφέρουν αυξημένη χωρητικότητα και είναι ιδανικοί για μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

Οι όρθιοι καταψύκτες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και επιτρέπουν ευκολότερη πρόσβαση σε σχέση με άλλους τύπους, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για χρήση στην κουζίνα.

Οι καταψύκτες κάτω πάγκου τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο και ανοίγουν με πόρτα από μπροστά. Το ύψος τους δεν ξεπερνάει τα 80cm

Οι εντοιχιζόμενοι καταψύκτες τοποθετούνται κάτω από τον πάγκο και στη συνέχεια καλύπτονται από πορτάκι της επιλογής τού καταναλωτή, έτσι ώστε να μην είναι ορατοί και να εναρμονίζονται με την υπάρχουσα διακόσμηση του χώρου.

2. Χαρακτηριστικά – Λειτουργίες – Αισθητική

Με βάσει το 2ο κριτήριο: «Τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες, η αισθητική και ο χρωματισμός»

Έχουμε μία εναλλακτική κατηγοριοποίηση και τύποι ψυγείων με βάση την θέση ή τον τρόπο εγκατάστασης τους, το χρώμα και τον χρωματισμό τους, το ιδιαίτερο στυλ τους, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και τέλος το πλήθος των μοτέρ που διαθέτουν.

Πιο αναλυτικά οι τύποι ψυγείων, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους:

Τύποι – είδη ψυγείων. Τα εντοιχιζόμενα ψυγεία  & «ελεύθερα» ψυγεία

Εντοιχιζόμενο ψυγείο που εναρμονίζεται με την αισθητική της κουζίνας
Εντοιχιζόμενο ψυγείο που εναρμονίζεται με την αισθητική της κουζίνας

Διάφοροι άλλοι τύποι – είδη ψυγείων που θα συναντήσουμε είναι το εντοιχιζόμενα ψυγεία και το «ελεύθερα» ψυγεία

 • Εντοιχιζόμενα είναι τα ψυγεία που εγκαθίστανται εντός κατάλληλα διαμορφωμένου «πλαισίου» εντοιχισμού που συνήθως είναι ξύλινο και εναρμονίζεται με την αισθητική και τους χρωματισμούς ξύλου της υπόλοιπης κουζίνας.
 • Ελεύθερα είναι όλα τα άλλα που δεν απαιτούν την ύπαρξης αντίστοιχης κατασκευής για εντοιχισμό και άρα τοποθετούνται άμεσα στο επιθυμητό μέρος / τμήμα της κουζίνας μας
 • Τα εντοιχιζόμενα ψυγεία έχουν συνήθως χαμηλότερες επιδόσεις – ισχύ από τα αντίστοιχα «ελεύθερα» λόγω του περιορισμένου αερισμού τους
 • Τα εντοιχιζόμενα ψυγεία έχουν συνήθως μικρότερη – αναλογικά – χωρητικότητα σε λίτρα από τα «ελεύθερα» που οφείλεται κυρίως στην απόσταση που απαιτείται να υπάρχει εσωτερικά μεταξύ ψυγείου και του κουτιού εντοιχισμού τους
 • Το εντοιχιζόμενο ψυγείο προτιμάται κυρίως για αισθητικούς λόγους (όταν θέλεις το ψυγείο σου να φαίνεται ένα με την κουζίνα) και όχι για λειτουργικούς.
 • Επειδή τα νεώτερα ψυγεία είναι πολύ πιο καλαίσθητα και ορισμένα από αυτά είναι μικρά έργα τέχνης και ομορφιάς πχ Ρετρό ψυγεία, η ανάγκη για εντοιχιζόμενο ψυγείο δεν είναι σήμερα τόσο έντονη ίσως όπως τα παλαιότερα χρόνια.

Ψυγείο Inox από ανοξείδωτο ατσάλι και ψυγείο στο χρώμα του inox

Ψυγεία που οι κατασκευαστές και αγοραστές δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην αισθητική και όχι μόνο στην λειτουργία. Θα έλεγε κανείς ένα λογικό επακόλουθο του σύγχρονου τρόπου ζωής που δίνει αναλογικά περισσότερη έμφαση στην αισθητική παρά στην λειτουργικότητα.

Κάπου δικαίως… κάπου υπερβολικό. Το πολύ συχνό σήμερα φαινόμενο, πιο συχνό από τα παλαιότερα σπίτια, ο χώρος της κουζίνας να βρίσκεται εντός ενός μεγάλου ενιαίου χώρου σαλόνι – τραπεζαρία – κουζίνα, οδηγεί μοιραία και δίκαια, στην ανάγκη ο χώρος ως σύνολο να εκπέμπει και την ανάλογη αισθητική.

Οπότε ένα άχαρο λευκό ψυγείο σε ένα τέτοιο χώρο θα είναι σαν την μύγα μέσα στο γάλα.. κακογουστιά και ανομοιομορφία. Κάπως έτσι … ακολουθώντας τις επιταγές και τις ανάγκες της νέας σύγχρονης οικογένειας οι κατασκευαστές ψυγείων «δημιούργησαν» και τα ψυγεία Inox. Η μοντέρνα οικιακή διαρρύθμιση «γέννησε » το ψυγείο Inox ή βαμμένο σε χρώμα Inox.

Τα ψυγεία inox διαθέτουν στην εξωτερική τους επιφάνεια επένδυση από ανοξείδωτο ατσάλι.

Το ανοξείδωτο ατσάλι (εναλλακτικές ονομασίες που ίσως έχετε ακούσει είναι ανοξείδωτος χάλυβας ή inox ή stainless steel) το έχουμε υιοθετήσει ως καταναλωτές σε πολλά καθημερινά είδη όπως δοχεία, μαχαίρια, κατσαρόλες, παγούρια κλπ.

Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει μεγάλη αντίσταση στη διάβρωση αφού δεν σκουριάζει εύκολα. Έχει επίσης χαμηλό κόστος συντήρησης και χαμηλό κόστος παραγωγής για αυτό το συναντάμε στην παραγωγή πολλές ειδών οικιακής χρήσης και όχι μόνο (πχ inox κάγκελα).

Τα βαμμένα inox ψυγεία διαθέτουν επένδυση βαμμένη στο χρώμα του inox (δεν έχουν δηλαδή επένδυση από ανοξείδωτο ατσάλι)

Ψυγείο Inox από ανοξείδωτο ατσάλι και ψυγείο στο χρώμα του inox
Ψυγείο Inox από ανοξείδωτο ατσάλι και ψυγείο στο χρώμα του inox

Ψυγεία Inox. Χρώματα, λαμαρίνα, δαχτυλιές και σημάδια | Ρετρό Ψυγεία

 • Θα τα βρούμε σε διάφορα χρώματα και βαμμένες επιφάνειες, από το παραδοσιακό λευκό του ψυγείου έως επιφάνειες βιομηχανικές inox, κόκκινες, μαύρες, γκρι, καφέ, μπλε κλπ
 • Τα αυθεντικά inox είναι από inox λαμαρίνα – ανοξείδωτο ατσάλι και είναι πιο ακριβά από τα ψυγεία βαμμένα σε χρώμα inox
 • Τα αυθεντικά inox ψυγεία, εάν χαραχτούν κατά λάθος, συνεχίζουν να έχουν το ίδιο χρώμα και στο σημείο της χαρακιάς
 • Το ψυγείο βαμμένο inox είναι πιο οικονομικό στην αγορά αλλά εάν χαραχτεί κατά λάθος η χαρακιά θα φαίνεται
 • Τα inox ψυγεία επειδή είναι ιδιαίτερα δεκτικά σε δαχτυλιές, σημάδια, είναι αναγκαίος ο συχνός καθαρισμός τους με εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού
 • Τα inox ψυγεία είναι ιδανικά για σπίτια με μοντέρνα οικιακή διαρρύθμιση και αισθητική. Για σπίτια δηλαδή που οι κουζίνες δεν είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο σπίτι και αποτελούν συνέχεια του σαλονιού ή της τραπεζαρίας
 • Οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα με τις «δαχτυλιές» και τα διάφορα σημάδια στην επιφάνεια του ψυγείου εισήγαγαν την τεχνολογία anti-finger που περιορίζει σημαντικά το φαινόμενο.
 • Ρετρό Ψυγεία. Δεν είναι κάποια ειδική κατηγορία και φυσικά δεν είναι Inox. Απλά είναι μια νέα σχεδιαστική τάση για λόγους αισθητικής και μόνο που θυμίζουν παλαιότερα μεν ψυγεία αλλά με μία απαράμιλλη και αποδεκτή αισθητική.

Ψυγεία με ένα ή δύο μοτέρ – μηχανές ψύξης για ψύξη και κατάψυξη

Εδώ το κριτήριο είναι εάν το ψυγείο μας διαθέτει ένα ή δύο μοτέρ, δηλαδή μηχανές ψύξης

 • Τα ψυγεία με ένα μοτέρ (τα περισσότερα) το ένα και μοναδικό μοτέρ που διαθέτουν αναλαμβάνει όλο το «βάρος» της ψύξης της συσκευής, τόσο της συντήρησης όσο και της κατάψυξης.
 • Στο ψυγείο με ένα μοτέρ, σε περίπτωση βλάβης, τίθεται όλο το ψυγείο εκτός λειτουργίας και η ανάγκη για επιδιόρθωση της βλάβης από ψυκτικό είναι άμεση και επείγουσα
 • Στο ψυγείο με δύο μοτέρ, το κάθε ένα μοτέρ είναι επιφορτισμένο με την ψύξη ενός μόνο τμήματος της ψύξης ή της κατάψυξης
 • Το ψυγείο με δύο μοτέρ αποτελεί ακριβότερη λύση από το αντίστοιχο ενός μοτέρ (λογικό)
 • Το ψυγείο με δύο μοτέρ λειτουργεί πιο ομαλά σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και θέλει λιγότερη συντήρηση
 • Στο ψυγείο με δύο μοτέρ είναι δυνατή η αυτόνομη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του κάθε μοτέρ
 • Στο ψυγείο με δύο μοτέρ οι χώροι ψύξης και κατάψυξης είναι πλήρως αυτόνομοι (πλεονέκτημα σε βλάβη στην ψύξη ή κατάψυξη)

Έξυπνο ψυγείο Smart Refrigerators με Wi-Fi, App και αυτοματισμούς;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των έξυπνων εφαρμογών app στο κινητό – smartphone μας, οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής, η ανάγκη για μία πιο ορθολογική χρήση του χρόνου μας το 24h κλπ,  στρώνουν τις δάφνες σε ένα νέο υποσχόμενο τύπο ψυγείου που ολοένα και περισσότερο θα κερδίζει μία θέση στην καρδιά μας… και στην κουζίνα μας.

Ψυγείο Smart Refrigerators | Έξυπνο ψυγείο - Wi-Fi - App
Ψυγείο Smart Refrigerators | Έξυπνο ψυγείο – Wi-Fi – App

Το έξυπνο ψυγείο όλο και περισσότερο θα εισέρχεται στην ζωή μας με περισσότερους αυτοματισμούς. Για να χαρακτηρισθεί ένα ψυγείο ως «έξυπνο» θα πρέπει να μπορεί τουλάχιστον να γνωρίζει μέρος ή το σύνολο του περιεχόμενό του και να παρέχει κάποιες έξυπνες λειτουργίες.

Κυριότερα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες :

 • Το έξυπνο ψυγείο συνδέεται με Wi-Fi στο δίκτυο του σπιτιού σου και μπορείς να ελέγξεις τη λειτουργία του μέσω της εκάστοτε εφαρμογής που διαθέτει ο κατασκευαστής του
 • Μπορείς να διαχειριστείς το ψυγείο σου από το smartphone σου με τη χρήση ενός USB Smart Dongle πχ Samsung
 • Παίρνεις ειδοποιήσεις εάν η πόρτα του ψυγείου σου έμεινε κατά λάθος ανοιχτή
 • Παίρνεις ειδοποιήσεις εάν κάποιο από τα αποθηκευμένα τρόφιμα σου πρόκειται να λήξει
 • Ελέγχει τη θερμοκρασία των θαλάμων κατάψυξης και συντήρησης
 • Ενεργοποιεί τις διάφορες απαραίτητες λειτουργίες σε περίπτωση που απαιτείται πχ άμεση ψύξη
 • Ένα «έξυπνο» ψυγείο έχει συνήθως στην πόρτα του μια μεγάλη οθόνη αφής και μπορεί να μιλάει με ανθρώπινη φωνή
 • Ορισμένα «έξυπνα» ψυγεία μπορούν να προτείνουν συνταγές ανάλογα με το περιεχόμενό τους, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις σας
 • Σε περίπτωση βλάβης, επιτρέπει στο τεχνικό τμήμα της εταιρείας να κάνει μία πρώτη διάγνωση από απόσταση.

Ειδικές κατηγορίες ψυγείων. Για φάρμακα, κρασί & επαγγελματική χρήση

Τέλος, όσο πιο πολύ εντρυφάτε στο θέμα και ψάχνετε για τους τύπους και κατηγορίες των ψυγείων, θα ανακαλύψετε ότι η βιομηχανία ψυγείων προσφέρει κάθε ειδικό τύπο ψυγείου, για οτιδήποτε η σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα, απαιτεί την διατήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες ψύξης.

Ειδικές κατηγορίες ψυγείων για συντήρηση του κρασιού,  για τα φάρμακα και το φαρμακείο,  για διατήρηση της ινσουλίνης για τους διαβητικούς και όποια άλλη επαγγελματική χρήση χρειάζονται σήμερα οι επαγγελματίες και κάθε επαγγελματικός χώρος. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

 • Επαγγελματικά ψυγεία και βιτρίνες συντήρησης
 • Επαγγελματικά ψυγεία σαλατών
 • Μηχανές παγωτού soft
 • Παγωτομηχανές σκληρού παγωτού
 • Ψυγεία ανθοπωλείου
 • Ψυγεία βιτρίνες κρεάτων
 • Ψυγεία βιτρίνες τυριών αλλαντικών φέτας
 • Ψυγεία ζαχαροπλαστείου
 • Ψυγεία θάλαμοι συντήρησης
 • Ψυγεία μπάρ
 • Ψυγεία μπουφέ
 • Ψυγεία πάγκοι συντήρησης
 • Ψυγεία πίτσας
 • Ψυγεία συντηρητές κρασιών
 • Ψυγεία Ταχείας Σοκ
 • Ψυγεία τυριέρες
 • Ψυγεία φαρμακείων
 • Ψυγεία ψαριών
 • Ψυγεία Back Bar
 • Ψυγεία Mini Bar
 • Ψυγεία Self Service

Ψυγεία. Μάρκες – εμπορικές επωνυμίες και κατασκευαστές ψυγείων

Μία τεράστια παγκόσμια αγορά με κατασκευαστές ψυγείων, άλλοι γνωστοί σε όλους μας, άλλοι λιγότερο άγνωστοι ή εντελώς άγνωστοι, κονταροχτυπιούνται για να κερδίσουν μία θέση στην κουζίνα μας … και στην τσέπη μας κατά επέκταση.

Βρες τις πιο φθηνές τιμές – προσφορές για ψυγεία όλων των τύπων, από την αλυσίδα Κωτσόβολος, ή από το φυλλάδιο της Media Markt, των Welcome stores, της Euronics ή της Electronet ή προτίμησε το τοπικό κατάστημα ηλεκτρικών της περιοχής σου στην έρευνα αγοράς που θα κάνεις.

Εναλλακτικά, ξεφύλλισε όλους τους καταλόγους για ηλεκτρικές συσκευές ψυγεία – καταψύκτες στο fylladio.gr  για να βρεις αυτό που ψάχνεις ή τι προσφέρει σήμερα η αγορά λευκών οικιακών συσκευών.

Επίσης ο ψυκτικός σας μπορεί να προβεί στην τοποθέτηση – σύνδεση κάθε μάρκας και κάθε ψυγείο επώνυμο ή μη που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ενδεικτικές μάρκες – εμπορικές επωνυμίες με ψυγεία και καταψύκτες:

 • AEG
 • Altus
 • Amica
 • Atlantic
 • Beko
 • Bess
 • Blomberg
 • Bomann
 • Bompani
 • Bosch
 • Candy
 • Carad
 • Crown
 • Daewoo
 • Davoline
 • Delonghi
 • Electra
 • Electrolux
 • Ψυγείο Eskimo
 • Exquisit
 • Finlux
 • Franke
 • Gorenje
 • Grundig
 • Haier
 • Hansa
 • Heinner
 • Hisense
 • Hitachi
 • Hobby
 • Hoover
 • Hotpoint
 • Hyundai
 • Ideal
 • Indesit
 • Inventor
 • IQ
 • Kitchenaid
 • Ψυγείο Korting
 • La Germania
 • Ψυγείο LG
 • Liebherr
 • Life
 • Master
 • Matsui
 • Midea
 • Ψυγείο Morris
 • Neotech
 • Nurfelt
 • Philco
 • Pyramis
 • Robin
 • Severin
 • Siemens
 • Snaige
 • United
 • Voxson
 • Winstar
Οδηγός αγοράς για #Ψυγείο. Κατηγορίες ψυγείων. #Ψυγειοκαταψύκτης, #δίπορτο, εντοιχιζόμενα, #Inox