Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Ελληνικός καφές, το διαβατήριο – η συνταγή για τη μακροζωία
Κόκκοι ελληνικού καφέ σε τσουβάλι και ένα φλιτζάνι του καφέ που είναι το διαβατήριο - συνταγή για τη μακροζωία

Ελληνικός καφές, το διαβατήριο – η συνταγή για τη μακροζωία

Ελληνικός καφές, το διαβατήριο για τη μακροζωία. Δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του ελληνικού καφέ στην καλή υγεία. Συνταγή – υλικά – εκτέλεση.

Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της μακροζωίας;

Ελληνικός καφές, το διαβατήριο – η συνταγή για τη μακροζωία

Όλα άρχισαν…λίγα χρόνια πριν, όταν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές – μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί Ικαρία – οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο!!!

Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το.. μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α΄ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλή τον Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ξεκίνησε μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων μέσης και προχωρημένης ηλικίας του νησιού Ικαρίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψίες των επιστημόνων για τους «υπεύθυνους» της μακροζωίας επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε άλλες πάλι, τα ευρήματα εξέπληξαν τους πάντες !!!

Ελληνικός, μερακλίδικος και… ευεργετικός !!!

Εκτός από άρωμα, γεύση φαίνεται ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας κου Χριστόδουλου Στεφανάδη, Διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Vascular Medicine».

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Επιλέγουμε ελληνικό καφέ

Η μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη έναντι της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες & αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ (Siasos et al, 2013*)

Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ – ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος – περιέχει 120 mg πολυφαινόλες. Πρόσφατα σε δημοσίευση γνωστού επιστημονικού περιοδικού (Journal of Agriculture and Food Chemistry) η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή υγεία.

 • Η πρώτη έγινε από Ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Stroke». Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (!).
  Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί 13 χρόνια.
 • Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».
Να επισημάνουμε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη ! Ένδειξη ότι, όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν ευθύνεται για τη.. μακροζωία!

Η συνταγή της μακροζωίας:

Υλικά:

 • Μεσογειακή διατροφή
 • Ελληνικός καφές
 • Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους
 • Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
 • «Σιέστα» (ή μεσημεριανός ύπνος)
 • Κοινωνικότητα
 • Αισιοδοξία
 • Αποφυγή στρες
 • Αποφυγή καπνίσματος
 • Ομαλή σεξουαλική ζωή

Εκτέλεση:

 • Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, ελληνικό καφέ & τσάι του βουνού, μιας και λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας (φυτικές ίνες, μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά) δρουν προστατευτικά έναντι χρόνιων, εκφυλιστικών νοσημάτων.
 • Φροντίζουμε να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε υγιή επίπεδα ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και αυξάνοντας με κάθε τρόπο της φυσική μας δραστηριότητα.
 • Σκεφτόμαστε αισιόδοξα – θετικά για τη ζωή, αγχωνόμαστε λιγότερο, κοιμόμαστε περισσότερο, διατηρούμε ισχυρούς τους δεσμούς της οικογένειας, είμαστε κοινωνικοί και συμμετέχουμε ενεργά σε πάσης φύσεως κοινωνική εκδήλωση.
 • Επιδιώκουμε μια φυσιολογική ερωτική ζωή μιας και τα οφέλη αυτής τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητα.
Στο δρόμο που χάραξαν οι «μαθουσάλες» της Ικαρίας λοιπόν 

Συγγραφείς:
Χριστόδουλος Στεφανάδης. Καθηγητής Καρδιολογίας διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεράσιμος Σιάσος. Επίκουρος Καθηγητής με παράλληλη απασχόληση Α´ Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: Iator.gr

Ελληνικός #καφές το διαβατήριο - η #συνταγή για #μακροζωία. Ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του