Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Μπανάνες. Ιδανικό φρούτο των αθλητών για μεγιστοποίηση επιδόσεων
Μπανάνα τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς που είναι ένα από τα ιδανικά φρούτα για αθλητές

Μπανάνες. Ιδανικό φρούτο των αθλητών για μεγιστοποίηση επιδόσεων

Η μπανάνα θεωρείται από τους αθλητές ως ένα ιδανικό φρούτο για τη μεγιστοποίηση των αθλητικών τους επιδόσεων, λόγω της πλούσιας σύνθεσης της σε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Η σύνθεση της μάλιστα μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και τα αθλητικά ποτά.

Μπανάνες, το ιδανικό φρούτο για αθλητές

Μια μέτριου μεγέθους μπανάνα προσφέρει περίπου 110 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 1.3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3.1 γραμμάρια φυτικών ινών και αξιοσέβαστες ποσότητες βιταμινών Α, Ε, C, B1, B2, B6 καθώς και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και χαλκό.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το State University’s Human Performance Lab της βόρειας Καρολίνας, αποκαλύφθηκαν πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση της μπανάνας.

Για την έρευνα, επαγγελματίες ποδηλάτες κατανάλωναν 1 κούπα αθλητικού ποτού ή ½ μπανάνα κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια προσομοίωσης αγώνα 75 χιλιομέτρων, διάρκειας 2,5-3 ωρών. Πριν και μετά τον αγώνα οι αθλητές έδωσαν δείγματα αίματος με σκοπό την ανάλυση περισσότερων από 100 μεταβολιτών που σχετίζονται με την άσκηση.

Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι η απόδοση των αθλητών ήταν ακριβώς η ίδια, είτε κατανάλωναν αθλητικό ποτό είτε μπανάνα. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώθηκαν σημαντικά πλεονεκτήματα της μπανάνας έναντι των τυποποιημένων ποτών. Συγκεκριμένα, οι μπανάνες προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες της άσκησης, κάτι που δεν προσφέρουν τα αθλητικά ποτά. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν ένα πιο υγιεινό μείγμα υδατανθράκων καθώς και πλειάδα θρεπτικών συστατικών κάτι που δεν ισχύει επίσης με τα αθλητικά ποτά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διατροφή και η ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος οποιασδήποτε άσκησης είναι σημαντική για τη μέγιστη αθλητική απόδοση.

Όσοι από εσάς ασχολείστε με τον αθλητισμό ή έστω εάν πηγαίνετε στο γυμναστήριο μπορείτε να επωφεληθείτε από τη κατανάλωση μπανάνας και πιστέψτε με ότι θα παρατηρήσετε σημαντική αύξηση στις δυνάμεις και την αντοχή σας.

Tip

Για αύξηση μυϊκής μάζας μπορείτε να καταναλώσετε ένα μίξερ με 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 μπανάνα, 30 λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης και αμέσως μετά το τέλος της. Εναλλακτικά, καταναλώστε 1 μίξερ με 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1 μπανάνα.

Πηγή: David C. Nieman, Nicholas D. Gillitt, Dru A. Henson, Wei Sha, R. Andrew Shanely, Amy M. Knab, Lynn Cialdella-Kam, Fuxia Jin. Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach. PLoS ONE, 2012

Χρήστος Θασίτης | Διαιτολόγος Διατροφολόγος | Πηγή: Iator.gr

#Μπανάνες, το ιδανικό #φρούτο για #αθλητές και επιδόσεις. Τα οφέλη από την κατανάλωση της