Αρχική » Διακοπές, ταξίδια, εκδρομές » Φάροι στην Ελλάδα για την ναυσιπλοΐα – Σύγχρονα μνημεία της χώρας
Φάροι στην Ελλάδα για την ναυσιπλοΐα - Lighthouses of Greece

Φάροι στην Ελλάδα για την ναυσιπλοΐα – Σύγχρονα μνημεία της χώρας

Φάροι στην Ελλάδα για την ναυσιπλοΐα – Lighthouses of Greece. Σύγχρονα μνημεία της χώρας, που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Οι φάροι που βρίσκονται στην Ελλάδα – Lighthouses of Greece

Φάρος ονομάζεται ένα ειδικής και τυποποιημένης κατασκευής κτίσμα που οικοδομείται σε διάφορα σημεία των ηπειρωτικών ή νησιωτικών ακτών ή και επί βραχονησίδων στο επάνω μέρος του οποίου φέρεται ειδικός μηχανισμός που φωτοβολεί (εκπέμπει), συνήθως περιοδικό φως.

Χαρακτηριζόμενο εκ του σκοπού του ως ιδιαίτερο βοηθητικό μέσο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Με το όνομα Φάρος χαρακτηρίζεται τόσο το κτίσμα όσο και η μηχανή φωτοβολίας που είναι εγκατεστημένη σ΄ αυτό.

Φάροι στην Ελλάδα για την ναυσιπλοΐα – Ελληνικό Φαρικό δίκτυο

Φάροι στην Ελλάδα. Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αργοσβήνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη.

Το Ελληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Μόνον οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Οι πιο γνωστοί φάροι είναι :

Άγιος Σώστης – Λιμνοθάλασσα Μεσολογίου

Πρόκειται για το μικρό νησάκι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, που έχει γνωρίσει δόξες και καταστροφές, ναυμαχίες και αφίξεις φιλελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Ο φάρος του κατασκευάστηκε το 1859 και υψώνεται 11,50 μέτρα πάνω από το έδαφος του νησιού.

Άντερος – Μαλιακός Κόλπος (Χιλιομίλι)

Στη θέση «Χιλιομίλι» του Μαλιακού κόλπου, που πήρε την ονομασία της από την πεποίθηση που θέλει την Κωνσταντινούπολη να απέχει από εκεί χίλια μίλια, υψώνεται ο φάρος Άντερος, που μετρά 122 χρόνια ζωής.

Αντικύθηρα – Ακρωτήριο «Απολυτάρες»

Στο νοτιότερο μέρος του νησιού, στο ακρωτήριο Απολυτάρες, χτίστηκε πριν 85 περίπου χρόνια ο συγκεκριμένος φάρος, που τότε συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους φάρους πετρελαίου, ενώ μπορούσε κανείς να τον φτάσει μόνο με βαρκάκι.

Κεφαλονιά – Άγιοι Θεόδωροι

Όταν το νησί τελούσε υπό αγγλική διοίκηση, λίγα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, στους Αγίους Θεοδώρους της Κεφαλονιάς χτίστηκε ο συγκεκριμένος φάρος, ο πύργος του οποίου έχει ύψος 8 μέτρα.

Στα μέσα του 20ου αιώνα καταστράφηκε από σεισμό, αλλά ξαναχτίστηκε όπως ακριβώς ήταν.

Χανιά – Ενετικό λιμάνι

Από τους παλαιότερους φάρους επί ελληνικού εδάφους, αυτός του παλιού ενετικού λιμανιού των Χανίων μετρά σχεδόν μισή χιλιετία παρουσίας στην κρητική γη, χτισμένος κατά τον Μεσαίωνα, όταν οι Ενετοί κυριάρχησαν στην Κρήτη.

Βέβαια, την σημερινή του μορφή την πήρε με την πάροδο των αιώνων, και καθώς το νησί άλλαζε χέρια.

Τελικά, οι Αιγύπτιοι επισκεύασαν τον φάρο κατά τον 19ο αιώνα, και του έδωσαν την μορφή μιναρέ, με εσωτερική σκάλα και γυάλινο πυργίσκο.

Λευκάδα (Ιόνιο) – Κάβο Δουκάτο

Σε μια άλλη γωνιά του Ιονίου, και συγκεκριμένα στην τελευταία, πιο νότια γωνιά της Λευκάδας. Το Κάβο Δουκάτο καμαρώνει για τον φάρο του, που ατενίζει τις «γειτόνισσες», Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Τα λευκά βράχια που τον φιλοξενούν έχουν μεγάλη και τραγική ιστορία, που περιλαμβάνει ανθρωποθυσίες στην αρχαιότητα και αυτοκτονίες ερωτευμένων στον μεσαίωνα. Σήμερα, αποτελεί καλή ιδέα για θέαση ηλιοβασιλέματος, μετά από ένα μπάνιο στο Πόρτο Κατσίκι.

Μελαγκάβι – Λουτράκι

Το ακρωτήριο με αυτό το όνομα (Μελαγκάβι), βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι, ενώ ο φάρος που στέκεται περήφανα στην άκρη του είναι 105 ετών.

Ρόδος (Δωδεκάνησα) – Άγιος Νικόλαος

Στον Άγιο Νικόλαο της Ρόδου, και μέσα στο Κάστρο, οι Γάλλοι έχτισαν τον 19ο αιώνα τον συγκεκριμένο φάρο.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείπει η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων από ένα τέτοιο αφιέρωμα, όταν έχει φιλοξενήσει στο λιμάνι της έναν φάρο – θαύμα της ανθρωπότητας, τον περίφημο Κολοσσό.

Λήμνος – Ακρωτήριο Πλάκας

Στο ακρωτήριο της Πλάκας, στα βορειοανατολικά του νησιού, ο πανύψηλος φάρος φτάνει τα 25 μέτρα σε ύψος.

Χτίστηκε πριν έναν ακριβώς αιώνα, ενώ κατά την δεκαετία του ’80 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός.

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων | Διεθνής Ένωση Φαροφυλάκων

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι συνήθως ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, που στοχεύουν και στην ανάδειξη τους ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.

Σημαντικότεροι φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα την πρώτη θέση κατέχει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί.

Στην Ελλάδα, σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο Φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο Φάρος της Πάτρας για την Πάτρα κ.λπ.

Σύγχρονα μνημεία. Οι #Φάροι στην Ελλάδα - #Lighthouses of Greece #Ναυτιλία #Θάλασσα