Αρχική » Αγρότες - Agro » Καλλιέργεια ροδιάς. Πώς φυτεύονται και καλλιεργούνται οι ρογδιές
Καρπός από ρόδια σε δέντρο ροδιάς - Καλλιέργεια της ροδιάς

Καλλιέργεια ροδιάς. Πώς φυτεύονται και καλλιεργούνται οι ρογδιές

Καλλιέργεια της ροδιάς. Πώς φυτεύονται και καλλιεργούνται οι ροδιές. Ποικιλίες και είδη, κατάλληλο κλίμα και έδαφος και ποια η εποχή φύτευσης. Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσετε δενδρύλλια ροδιάς είναι Φλεβάρη με Μάρτη και τα δενδρύλλια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι μέχρι 2 ετών.

Καλλιέργεια της ροδιάς, πώς φυτεύονται & καλλιεργούνται οι ροδιές

Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales).

Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο).

Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη), όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς (νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως).

Καλλιέργεια της ροδιάς. Ροδιά ή Ρογδιά, ποικιλίες και είδη

Ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε οξέα οι ποικιλίες διακρίνονται σε γλυκές, ημίγλυκες και όξινες.

Γλυκές ποικιλίες: Πολίτικη και Καράβελος (κατάλληλη για νωπή κατανάλωση).

Ξινές ποικιλίες: Λειφάνια (οι σπόροι της δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα), Τσιπορόδια, Χονδρορόδια (η γεύση τους είναι χαρακτηριστικά γλυκόξινη), Κρασορόδια (οι καρποί της σχίζονται εύκολα), Γούνες (οι σπόροι έχουν έντονο κόκκινο χρώμα) και Ξινορόδια.

Ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, οι ποικιλίες διακρίνονται σε: Ερμιόνης, Γλυκιά Πατρών, Ξινή Πατρών, Τανάγρας και Χίου. Μετά έχουμε τις Μεσογειακές, τις ποικιλίες Μέσης Ανατολής και τις ποικιλίες Αμερικής.

Πέρα από τις ποικιλίες που είναι κατάλληλες για παραγωγή, υπάρχουν καλλωπιστικές ποικιλίες κατάλληλες για κηποτεχνία.

Κατάλληλο κλίμα και έδαφος για τη ροδιά

Το κλίμα που ταιριάζει καλύτερα στη ροδιά είναι το τροπικό ή υποτροπικό. Ευδοκιμεί σε περιοχές που έχουν θερμό και ξηρό κλίμα και αντέχει πολύ καλά στην ξηρασία.

Παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος συγκριτικά με την ελιά και τα εσπεριδοειδή αλλά δεν αντέχει σε θερμοκρασία κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που παρουσιάζονται τακτικά ομίχλες και επικρατούν βόρειοι άνεμοι.

Σχετικά με το έδαφος, η ροδιά δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο τύπο εδάφους αλλά αποδίδει καλύτερα σε εδάφη που είναι βαθιά, στραγγίζονται καλά και το pH τους κυμαίνεται από 5,5 έως 7,0.

Πολύ καλά αποτελέσματα δίνει η καλλιέργεια της σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια.

Οι Τούρκοι και οι Πέρσες καλλιεργητές της ροδιάς λένε ότι «η ροδιά πρέπει να έχει τα πόδια στο νερό και το κεφάλι στον ήλιο».

Η ροδιά είναι δένδρο ανεκτικό στο ασβέστιο αλλά και στην αλατότητα του νερού.

Καλλιέργεια της ροδιάς. Φύτευση ροδιάς

Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσετε δενδρύλλια ροδιάς είναι Φλεβάρη με Μάρτη και τα δενδρύλλια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι μέχρι 2 ετών.

Εάν έχετε κήπο στο σπίτι σας, η απόσταση φύτευσης εξαρτάται από το αν θα τη διαμορφώσετε σε θάμνο.

Οπότε ανάμεσα από τα δένδρα αφήνετε απόσταση 4 μέτρων, αν θα την καλλιεργήσετε σαν δένδρο, οπότε η απόσταση είναι 4-5 μέτρα και αν τη χρησιμοποιήσετε ως καλλωπιστικό, πιθανά για τη δημιουργία φράχτη, η κατάλληλη απόσταση είναι 30-40 εκατοστά.

Μια προσοχή θέλει κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, όπου πρέπει να ανοίξετε λάκκους κατά 10 εκατοστά μεγαλύτερους από τους λάκκους που ανοίχθηκαν στο φυτώριο όταν αγοράσατε τα δενδρύλλια και το βάθος τους πρέπει να φτάνει τα 15-20 εκατοστά.

Καλλιέργεια της ροδιάς. Λίπανση και πότισμα της ροδιάς

Δεν πρέπει να λιπαίνετε χωρίς να ποτίζετε και το αντίστροφο. Είναι καλό κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, αν έχετε τη δυνατότητα, να ενσωματώσετε ποσότητα χωνεμένης κοπριάς.

Για παράδειγμα, σε ένα κήπο 10 τ.μ ποσότητα 10-20 κιλά είναι αρκετά και μαζί με την κοπριά προσθέτετε 500 γραμμάρια/δένδρο απλό υπερφωσφορικό λίπασμα και 300 γραμμάρια/δένδρο θειικό κάλιο.

Σύμφωνα με ερευνητές, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του δενδρυλλίου, η χορήγηση 10-15 αζώτου γραμμάρια/δένδρο/μήνα, δίνει βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του φυτού.

Κατά το δεύτερο έτος και πριν την άνθηση (Μάιος), χορηγούνται 100 γραμμάρια αζώτου, 200 γραμμάρια φωσφόρου και 100 γραμμάρια καλίου/δένδρο.

Κατά το τρίτο έτος συστήνεται η εφαρμογή 250-350 γραμμάρια αζώτου/δένδρο/έτος και φώσφορο – κάλιο μια ποσότητα 150-200 γραμμάρια/δένδρο/έτος.

Όταν τα δένδρα σας μπουν στην καρποφορία (4 – 5 έτος) έχουμε την αζωτούχο λίπανση όπου σε κάθε δένδρο/έτος χορηγούμε 80-150 γραμμάρια άζωτο την οποία μοιράζουμε σε 2-3 δόσεις, αρχίζοντας από τα τέλη του χειμώνα.

Στα επόμενα δύο χρόνια, η αζωτούχος λίπανση (ανάλογα με τη βλάστηση μας) χωρίζεται σε 2-3 δόσεις, με πρώτη εφαρμογή στα τέλη του χειμώνα με αρχές άνοιξης.

Άρδευση (πότισμα) ροδιάς

Η ανάγκη της ροδιάς σε νερό είναι 125 – 150 εκατοστά ετησίως, τα οποία καλύπτονται από τις βροχοπτώσεις.

Αν όμως οι βροχοπτώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε ποτίζουμε κάθε 8 – 10 ημέρες, χωρίς όμως το νερό να «λιμνάζει».

Καλλιέργεια της ροδιάς. Κλάδεμα ροδιάς

Αν θέλετε η ροδιά σας να μοιάζει με θάμνο, επειδή είναι δένδρο με πολλούς κορμούς, αφήστε 3 – 5 κορμούς και να δώσετε στο δένδρο το σχήμα του κυπέλλου, ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως.

Το σχήμα κύπελλο δίνεται ως εξής: τα δενδρύλλια, μετά τη φύτευση, τα κόβετε περίπου στα μισά του ύψους τους, που συνήθως είναι 60 εκατοστά, ενώ κόβετε και κλαδιά που βρίσκονται σε ύψος κάτω από τα 30 εκατοστά.

Στη συνέχεια κλαδεύετε το δένδρο ώστε να παραμείνουν 3 – 5 κορμοί.

Στο τέλος του δεύτερου έτους, οι βλαστοί που έχουν βγει και είναι σε ύψος μικρότερο των 30 εκατοστών από το έδαφος και όσοι έχουν τάση προς το εσωτερικό του δένδρου, τους κόβετε.

Από κει και πέρα, το κλαδεύετε κάθε χρόνο και απομακρύνετε παλιούς βλαστούς και ξερά κλαδιά.

Αν πάλι θέλετε να δώσετε στη ροδιά σας τη δενδρώδη μορφή, κλαδέψτε ελαφρώς τα κλαδιά της στο μήκος και απομακρύνετε τους βλαστούς που δεν έχουν καλή θέση ή αναπτύσσονται προς το εσωτερικό ή είναι ξηροί.

Στην πορεία, αφού το δένδρο σας έχει μπει στην παραγωγική ηλικία, κλαδεύουμε κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο και κλαδεύουμε βλαστούς που βρίσκονται πάνω σε κλαδιά 2 – 3 ετών και βεβαίως ότι είναι γερασμένο.

Πώς φυτεύονται & καλλιεργούνται οι #ροδιές. Ποικιλίες, είδη, κατάλληλο #κλίμα και #έδαφος #ρόδια