Αρχική » Χριστούγεννα 2024 - 2025 » Χριστουγεννιάτικα Γλυκά » Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες. Τα γλυκά των Χριστουγέννων
Πιατέλα με παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες. Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Τι θα ήταν καλύτερο να καταναλώσουμε τις γιορτές, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το σωματικό μας βάρος. Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες. Γλυκά Χριστουγέννων.


Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες. Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, «Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες». Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των εορτών είναι και τα γλυκίσματα που τις συνοδεύουν, με κυρίαρχους το μελομακάρονο και τον κουραμπιέ.

Πολλοί αναρωτιούνται, τι θα ήταν καλύτερο να καταναλώσουμε, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το σωματικό μας βάρος. Έτσι, στο δίλημμα Μελομακάρονο ή Κουραμπιές πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας δύο πράγματα.

1

Το πρώτο είναι η θερμιδική αξία των δύο γλυκισμάτων, δηλαδή, πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε τρώγοντας ένα από τα δύο, ή αν ένα από τα δύο θεωρείται πιο «light».

Οι περισσότερες πηγές δίνουν περίπου ίδιες θερμίδες για τα δύο αυτά γλυκά, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στις 150 για το καθένα. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτο νούμερο, γιατί σημαντικό ρόλο στο ποσό των θερμίδων παίζει και η συνταγή με την οποία είναι παρασκευασμένα.

2

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας σε αυτήν την «κόντρα» είναι η θρεπτική τους αξία. Αυτή με την σειρά της εξαρτάται από τα υλικά που απαρτίζουν την συνταγή.

Με βάση αυτό, λοιπόν, φαίνεται καθαρά η υπεροχή του Μελομακάρονου έναντι του Κουραμπιέ. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του πρώτου είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο σε αντίθεση με το βούτυρο και την ζάχαρη του δεύτερου.

Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε). Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΜελομακάροναΤέλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Πριν περάσουμε στην θρεπτική αξία του κουραμπιέ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές συνταγές των μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως, ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, και κανέλα ή γαρύφαλλο, υλικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, καθώς, προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας.

Όσον αφορά τώρα τον Κουραμπιέ, όπως προαναφέραμε αυτός αποτελείται από βούτυρο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, και, άρα βλαβερό για το καρδιοκυκλοφορικό μας σύστημα.

ΚουραμπιέδεςΕπίσης, η ζάχαρη που περιέχει, αποτελεί ένα καθαρό φυσικό υδατάνθρακα που όμως δεν έχει καμία παραπέρα θρεπτική αξία, μας προσφέρει δηλαδή μόνο θερμίδες.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε, πως, τα αμύγδαλα που συνήθως βάζουμε στον κουραμπιέ, είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο.

Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες. Γλυκά Χριστουγέννων

Τι θα ήταν καλύτερο να καταναλώσουμε, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το σωματικό μας βάρος.

Και στο σημείο αυτό, είναι, που πολλοί αναρωτιούνται μέχρι πόσα μπορούν να τρώνε καθημερινά, ώστε να μην αυξήσουν το σωματικό τους βάρος στις γιορτές.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξής : το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται από το ποσό των θερμίδων που θα λάβουμε όλη την ημέρα με τα γεύματά μας, αλλά και με την ποιότητα των θερμίδων αυτών. Δηλαδή, αν όλη την ημέρα προσλαμβάνουμε θερμίδες από φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά θα αυξήσουμε το βάρος μας, ακόμα και αν η ποσότητα που θα καταναλώσουμε δεν είναι μεγάλη.

Επομένως, αν θέλουμε να καταναλώσουμε ένα γλυκό της αρεσκείας μας, καλά θα είναι να έχουμε μέτρο στις ποσοτικές επιλογές των γευμάτων μας. Αν καταναλώσουμε ένα βαρύ γεύμα, δοκιμάσουμε από όλους τους μεζέδες του τραπεζιού και πιούμε πολύ αλκοόλ, σίγουρα δεν θα ευθύνεται ένας κουραμπιές ή ένα μελομακάρονο για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

#Μελομακάρονα vs #Κουραμπιέδες. #Γλυκά για τα #Χριστούγεννα. Τι να προτιμήσουμε τις γιορτές