Αρχική » Taxisnet, Gsis, ΑΑΔΕ, Εφορία, myAADE » Οικογενειακό επίδομα τέκνων 2023. Αίτηση Α21 – Οδηγίες συμπλήρωσης
Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (οικογενειακό επίδομα - έντυπο Α21)

Οικογενειακό επίδομα τέκνων 2023. Αίτηση Α21 – Οδηγίες συμπλήρωσης

Οικογενειακό επίδομα τέκνων 2023. Αίτηση Α21 – Οδηγίες συμπλήρωσης. Τα επτά (7) βήματα για να ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. Η υποβολή του Ε1, η σύνθεση της οικογένειας, επισημάνσεις και δικαιολογητικά, υποβολή και ακύρωση της αίτησης στο taxisnet.

Επίδομα παιδιού 2023. Αίτηση Χορήγησης Οικογενειακού Επιδόματος

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο φορέας υλοποίησης ΟΠΕΚΑ ενημερώνουν ότι από την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Α21 – Επίδομα Παιδιού», προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δεν έχουν προβεί στη διαδικασία για το έτος 2023.

Ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού 2022 από τον ΟΠΕΚΑ

Οι δικαιούχοι του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει την αίτηση για το έτος 2022 μπορούν να την υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Οικογενειακό επίδομα τέκνων 2023. Αίτηση Α21 & οδηγίες συμπλήρωσης

Οικογενειακό επίδομα τέκνων 2023. Αίτηση Α21 με οδηγίες συμπλήρωσης.

Ακολουθώντας τα παρακάτω επτά (7) βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Βήμα Πρώτο

Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 για το 2022

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021).

Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα Δεύτερο

Είσοδος στο Taxisnet | Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ – Επεξεργασία στοιχείων

Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες.

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί η επιβεβαίωση για τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα Τρίτο

Συναίνεση για το επίδομα παιδιού | Τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου.

Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21)

Βήμα Τέταρτο

Συμπλήρωση Αίτησης | Προσωπικά στοιχεία, διεύθυνση, IBAN

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας.

Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα Πέμπτο

Σύνθεση Οικογένειας για την αίτηση επιδόματος παιδιού

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή.

Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου.

Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου.

Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα Έκτο

Επισημάνσεις  και υποχρεωτικά δικαιολογητικά για την υποβολή

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση.

Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα Έβδομο

Καταχώρηση και Υποβολή της αίτησης για το επίδομα παιδιού

Στο κάτω μέρος της αίτησης για το επίδομα παιδιού μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή].

Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.

Μετά την υποβολή της αίτησης δε θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Γίνεται ακύρωση της αίτησης για το οικογενειακό επίδομα παιδιού Α21;

Ακύρωση της αίτησης για το οικογενειακό επίδομα παιδιού.

Αν μετά την υποβολή της αίτησης του οικογενειακού επιδόματος παιδιού (Α21), διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας «Οι Αιτήσεις Μου / Προβολή  / Ακύρωση Αίτησης» και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια taxisnet για πιστοποίηση

Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια taxisnet για πιστοποίηση.

Στη διάθεση των δικαιούχων είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης / υπεύθυνης δήλωσης Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2022.

Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια TaxisNet - Επίδομα Παιδιού (Α21) 2023
Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια TaxisNet με κλικ στην εικόνα

Αίτηση Α 21. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την αίτηση

Ενημερωθείτε περεταίρω διαβάζοντας συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQ) σχετικά με την αίτηση Α21.

#Επίδομα παιδιού 2023. Αίτηση #Α21. #Οδηγίες στην συμπλήρωση της αίτησης για την χορήγηση του