Αρχική » Καλοκαίρι - Summer » Watersports, θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής – 12 κανόνες ασφάλειας
Παρέα φίλων απολαμβάνει θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής που ακολουθούν τους 12 κανόνες ασφάλειας. Water activities, Watersports

Watersports, θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής – 12 κανόνες ασφάλειας

Watersports. Ο Δωδεκάλογος της ασφάλειας για την προστασία του μισθωτή θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε και να απαιτούμε.

Ο Δωδεκάλογος της ασφάλειας για θαλάσσια σπορ & μέσα αναψυχής

Η πρωτοβουλία Safe Water Sports στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλεια στα σπορ και μέσα αναψυχής στο νερό και στην θάλασσα.

Αναφέρει καθαρά και επιγραμματικά τους βασικούς κανόνες ασφάλειας που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, αλλά και να απαιτούμε την εφαρμογή τους από όλες τις επιχειρήσεις που εκμισθώνουν θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής.

Safe Water Sports – Watersports (Θαλάσσια σπορ)

Αφορά την ασφάλεια θαλάσσιων σπορ όπως:

Θαλάσσιο σκι, Kite Surf, Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Jetski, Ιστιοπλοΐα, Ιστιοπλοϊκές λέμβοι, Ιστιοσανίδα, Κανό, Ελεύθερη κατάδυση, Catamaran, Όρθια κωπηλασία, Stand Up Paddling, Μηχανοκίνητη λέμβος, Θαλάσσιο ποδήλατο, Καγιάκ, Jetpack-Jetovator-Flyboard, Hovercraft.

Safe Water Sports. Ο Δωδεκάλογος της Ασφάλειας – Θαλάσσια Σπορ

Logo Safe Water Sports ΜΚΟ για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορWatersports. Οι παρακάτω κανόνες συντάχτηκαν από το σωματείο Safe Water Sports με τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος.

Κανόνας 1

Βεβαιώνομαι ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπορ.

Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας.
Κανόνας 2

Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με τον νόμο:

  • Ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχύπλοου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή.
  • Υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος δεύτερο άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.
Κανόνας 3

Ζητάω να δω την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο ποτέ.

Κανόνας 4

Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στην συγκεκριμένη παραλία. Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε όλες τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη.

Κανόνας 5

Δεν κάνω θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνομαι καλά ή έχω καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.

Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου.

Κανόνας 6

Δεν επιτρέπω, ως κηδεμόνας, τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Εκτιμώ πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσω την συγκατάθεσή μου.

Κανόνας 7

Δε νοικιάζω θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχω την ελάχιστη ηλικία :

  • 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό
  • 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
  • 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση)
  • 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
  • 16 ετών για Κayak
  • 18 ετών για Mini Cruiser
  • 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση
  • 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)
Κανόνας 8

Διαπιστώνω ότι υπάρχει και χρησιμοποιώ το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

Κανόνας 9

Λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχω.

Ελέγχω αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.) .

Κανόνας 10

Ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. Διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους.

Δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου και δεν χειρίζομαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχω τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11

Ενημερώνομαι για τον καιρό στην περιοχή, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12

Ενημερώνω την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπίστωσα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Χάρτης επιχειρήσεων Watersports

Safe Water Sports – Μη κερδοσκοπικό σωματείο

Η κοινωνική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Τo Safe Water Sports είναι ένα μη – κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ.

Το Safe Water Sports είναι μια καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία που δεν λαμβάνει καμία χρηματική υποστήριξη από το κράτος.

Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Οι 12 κανόνες ασφάλειας για τα θαλάσσια #σπορ και μέσα αναψυχής #Watersports #καλοκαίρι #θάλασσα