Αρχική » Οικιακές Ηλεκτρικές Συσκευές » Θέρμανση » Λέβητας φυσικού αερίου. Κατηγορίες, μέρη & πληροφορίες εγκατάστασης
Λέβητας αερίου μαζί με σώματα και σωληνώσεις καλοριφέρ

Λέβητας φυσικού αερίου. Κατηγορίες, μέρη & πληροφορίες εγκατάστασης

Λέβητας – καυστήρας φυσικού αερίου σε εγκατάσταση θέρμανσης. Κατηγορίες και πληροφορίες (μαντεμένιοι, χαλύβδινοι, επιδαπέδιοι, επιτοίχιοι, λέβητες συμπύκνωσης, ατμοσφαιρικοί, πιεστικοί). Τοποθέτηση, συντήρηση, σύνδεση με το δίκτυο κ.ά.

Λέβητας – καυστήρας φυσικού αερίου σε εγκατάσταση οικιακής θέρμανσης

Το φυσικό αέριο είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, και αποτελεί μια πολύ δελεαστική πρόταση για πλήθος εφαρμογών.

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή του φυσικού αερίου, είναι η θέρμανση χώρων, και ειδικότερα η θέρμανση κατοικιών.

Με το φυσικό αέριο, είναι δυνατή τόσο η τροφοδοσία της κεντρικής θέρμανσης μιας οικοδομής, όσο ατομικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Ατομική ονομάζουμε την αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης που εξυπηρετεί μία μόνο ιδιοκτησία.

Υπό την έννοια αυτή, τόσο οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση μονοκατοικιών, όσο και οι εγκαταστάσεις με επίτοιχιο λέβητα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, κατατάσσονται στην κατηγορία των ατομικών εγκαταστάσεων.

Ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα νερού θέρμανσης των θερμαντικών σωμάτων του διαμερίσματός σας, είτε στον συλλέκτη, είτε σε νέο κύκλωμα.

Φυσικό αέριο. Τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με τα άλλα καύσιμα

Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό καύσιμο από το πετρέλαιο, και η καύση του δεν δημιουργεί αιθάλη όπως γίνεται κατά την καύση του πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο λέβητας του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο καθαρός από έναν λέβητα πετρελαίου για τις ίδιες ώρες λειτουργίας.

Το φυσικό αέριο είναι ασφαλές. Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στην Ελλάδα να είναι από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο.

Είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και το ρεύμα και επίσης δεν απαιτεί ανεφοδιασμό (όπως πχ το πετρέλαιο), αφού η τροφοδοσία των συσκευών γίνεται μέσω σταθερής σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου

Τι είναι ο λέβητας σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης

Ο λέβητας είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Είναι αυτός που προσδίδει στο νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες την παραγόμενη από την καύση θερμότητα και το ζεσταίνει.

Ο καυστήρας βέβαια είναι το μέσο εκείνο που πραγματοποιεί την καύση των διαφόρων καυσίμων για την παραγωγή θερμότητας.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι λέβητες αερίου

Οι λέβητες διακρίνονται σε μαντεμένιους και χαλύβδινους όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους, σε επιτοίχιους ή επιδαπέδιους (όσον αφορά τον τρόπο σύνδεσης των λεβήτων φυσικού αερίου και υγραερίου).

Κατηγορίες λέβητα ανάλογα του υλικού κατασκευής

Μαντεμένιοι λέβητες φυσικού αερίου

Μαντεμένιοι λέβητες. Χαρακτηρίζονται από τεράστια ανθεκτικότητα στις διαβρώσεις. Η συναρμολόγησή τους γίνεται στο λεβητοστάσιο, κάτι το οποίο καθιστά τη μεταφορά τους ιδιαίτερα εύκολη αφού γίνεται τμηματικά.

Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι συναρμολογούμενοι προσφέρει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία με στόχο την αύξηση της απόδοσής του, αλλά και να αντικαταστήσουμε μόνο το κομμάτι που έχει υποστεί βλάβη.

Χαλύβδινοι λέβητες φυσικού αερίου

Χαλύβδινοι λέβητες. Είναι πιο ανθεκτικοί στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, πολύ ελαφρύτεροι και πολύ οικονομικότεροι σε σχέση με τους μαντεμένιους, ενώ η διάρκεια ζωής της μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια.

Κατηγορίες λέβητα ανάλογα του τρόπου σύνδεσης

Επιδαπέδιοι λέβητες φυσικού αερίου – υγραερίου

Επιδαπέδιοι λέβητες. Έχουν ιδιαίτερα εύκολη εγκατάσταση και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, ενώ εφαρμόζονται και σε όλα τα είδη των κτιριακών εγκαταστάσεων. Διατίθενται δε, τόσο σε συμβατική μορφή, όσο και σε συμπύκνωσης.

Επιτοίχιοι λέβητες για φυσικό αέριο – υγραερίου

Επιτοίχιοι λέβητες. Οι επιτοίχιοι λέβητες ενδείκνυνται για αυτόνομη θέρμανση σε πολυκατοικίες, αφού τοποθετούνται εύκολα στο μπαλκόνι (συχνότερα).

Επίσης προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ανεξαρτησία από τα έξοδα παγίου κεντρικής θέρμανσης, αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης με κουζίνα αερίου στο ίδιο δίκτυο της θέρμανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και νέα κατηγορία που σχετίζεται με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν και είναι οι λέβητες συμπύκνωσης.

Λέβητες συμπύκνωσης για φυσικό αέριο

Λέβητες συμπύκνωσης. Στους συμβατικούς λέβητες, τα καυσαέρια της καύσης «χάνονται» προς το περιβάλλον, ενώ στους λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνεται ανάκτηση θερμότητας από την συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον.

Η τεχνολογία αυτή σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης σε σύγκριση με τους συμβατικούς λέβητες, προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ζεστό νερό χρήσης με λέβητα φυσικού αερίου

Αρκετοί λέβητες φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν και τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού. Είναι αρκετό ένας εναλλάκτης θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης.

Ο επίτοιχιος λέβητας λειτουργεί σαν ταχυθερμαντήρας για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης, δηλαδή ζεσταίνει το νερό αμέσως μόλις ανοίξετε την βρύση.

Με την λειτουργία καταναλώνετε ενέργεια για να ζεσταίνετε μόνο όσο νερό χρειάζεστε (σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).

Εάν υπάρχει ηλιακός, γίνεται συνδυασμός για να μπορείτε να επιλέγετε από ποια παροχή θα έχετε ζεστό νερό.

Τοποθέτηση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου – Αυτόνομη θέρμανση

Οι πιο συνηθισμένες θέσεις για την τοποθέτηση – εγκατάσταση ενός οικιακού συστήματος οικιακής θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι το μπαλκόνι (για εξωτερικό χώρο), το μπάνιο και η κουζίνα (για εσωτερικό χώρο).

Με την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου θα ενσωματωθεί στο χώρο και μπορεί να επενδυθεί ώστε να μοιάζει σαν ένα ντουλάπι στη κουζίνα ή το μπάνιο.

Οι περισσότεροι λέβητες φυσικού αερίου είναι επιτοίχιοι και αυτό γιατί είναι πιο μικροί σε διαστάσεις και η εγκατάσταση τους είναι ευκολότερη (κυρίως στα διαμερίσματα).

Συντήρηση και καθαρισμός λέβητα φυσικού αερίου

Η σωστή, επαγγελματική και συχνή συντήρηση ενός λέβητα φυσικού αερίου είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή απόδοση του λέβητα και η σωστή λειτουργία του.

Η συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου περιλαμβάνει τον καθαρισμό του λέβητα, τον έλεγχο και την ρύθμιση του καυστήρα, τον έλεγχο και την συντήρηση των συσκευών.

Η συντήρηση του λέβητα θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο συνεργείο με γνώσεις στην συντήρηση συστημάτων φυσικού αερίου.

Διαβάστε το άρθρο μας & φόρμα για ραντεβού με τεχνικό για συντήρηση και επισκευή καυστήρα – λέβητα φυσικού αερίου.

Καυστήρες φυσικού αερίου | Ατμοσφαιρικοί & Πιεστικοί

Οι καυστήρες φυσικού αερίου, διακρίνονται σε ατμοσφαιρικούς και πιεστικούς όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ οι πιεστικοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε μονοβάθμιους και διβάθμιους.

Οι σύγχρονοι καυστήρες είναι πιεστικοί και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται προσαρμοσμένοι στο λέβητα φυσικού αερίου για μεγαλύτερη ευκολία εγκατάστασης και χρήσης.

Μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο, αφού έχουν πολύ μικρές διαστάσεις.

Φυσικά, το κόστος τους είναι σχετικά υψηλότερο των συμβατικών, τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση τους όμως κάνουν όσους καταναλωτές διαθέτουν την οικονομική άνεση για μια τέτοια επένδυση να τους προτιμούν.

Λέβητες – Καυστήρες. Ένωση Ελληνικών Επιχ/σεων Θέρμανσης & Ενέργειας

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους λέβητες και τους καυστήρες, παρουσιάζονται αναλυτικά στο σχετικό φυλλάδιο που έχει εκδώσει η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε).

Λέβητες - Καυστήρες. Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης & Ενέργειας
ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Ερωτήσεις – Απαντήσεις | Τελικά, με συμφέρει να βάλω φυσικό αέριο;

Τελικά, με συμφέρει να βάλω φυσικό αέριο; Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ναι σας συμφέρει.

Το φυσικό αέριο είναι οικονομικό καύσιμο, καθαρό και ασφαλές, και το κόστος ενός λέβητα φυσικού αερίου σε σχέση με μια π.χ. αντλία θερμότητας είναι πολύ χαμηλό.

Ειδικά στις μικρές κατοικίες και τα διαμερίσματα, με μια σχετικά μικρή επένδυση σε έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα και άνεση, έχοντας πάντα διαθέσιμη θέρμανση και ζεστό νερό.

Σύνδεση και εγκατάσταση με το δίκτυο φυσικού αερίου

Σύνδεση και εγκατάσταση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Για την σύνδεση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι η αποστολή αίτησης σύνδεσης στην αρμόδια εταιρεία διανομής αερίου (ΕΔΑ).

Για την Αθήνα, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το 11322 (Διανομή Αερίου Αττικής).

Για τη Θεσσαλονίκη και για την Θεσσαλία με το 11150 (Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας).

Οικιακός #λέβητας για φυσικό #αέριο & #υγραέριο. Κατηγορίες, πληροφορίες, σύνδεση, συντήρηση