Αρχική » Διακοπές, ταξίδια, εκδρομές » Προορισμοί Ράφτινγκ στην Ελλάδα. Top Rafting destinations in Greece
White Water Rafting at Voidomatis River - Ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη στην Ελλάδα - Top Rafting destinations

Προορισμοί Ράφτινγκ στην Ελλάδα. Top Rafting destinations in Greece

Rafting στην Ελλάδα, Top προορισμοί – Top Rafting destinations in Greece. Γνωρίσετε τα ποτάμια της Ελλάδας κάνοντας καταβάσεις με φουσκωτή βάρκα.

Rafting στην Ελλάδα, προορισμοί. Top Rafting destinations

Το Rafting είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα.

Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του.

Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Ο βαθμός επικινδυνότητας του ράφτινγκ

Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας. Έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (σχεδία).

Το rafting θα σας «οδηγήσει» σε βαθιά φαράγγια, δίπλα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, γεμίζοντάς σας με εικόνες μαγευτικών τοπίων και χαρίζοντάς σας κέφι και μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης.

Μπορείτε να γνωρίσετε τα ποτάμια της Ελλάδας κάνοντας καταβάσεις με φουσκωτή βάρκα, κατά τους φθινοπωρινούς, χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αλλά υπό συνθήκες καλοκαιρίας και αφού έχει βρέξει έτσι ώστε τα ποτάμια να έχουν αρκετό νερό.

Βοϊδομάτης – Ζαγόρι | Voidomatis – Zagori

Από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη και μέσα σ’ ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, ο Βοϊδομάτης, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting.

Με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Αρίστης απολαύστε την εύκολη κατάβαση τερματίζοντας στη Γέφυρα Κλειδωνιάς.

 • Βαθμός δυσκολίας: 1-2
 • Διάρκεια: 1.30 ώρα
 • Πού θα μείνετε

Η περιοχή του Ζαγορίου, ειδικότερα η δυτική της πλευρά, περιλαμβάνει κάποια από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή χωριά της Ηπείρου, όπως το Πάπιγκο, την Αρίστη, το Βίκο, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα του ποταμού.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την μαγευτική Δρακόλιμνη, με την σπάνια πανίδα, να θαυμάσετε την εξαίσια πέτρινη αρχιτεκτονική της Ηπείρου, αλλά και να επισκεφθείτε τα λαογραφικά μουσεία της περιοχής.

Ταυρωπός ή Μέγδοβας – Ευρυτανία | Tayropos, Megdovas – Evrytania

Η κατάβαση στον Ταυρωπό προσφέρει όμορφες στιγμές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία του rafting για πρώτη φορά, αλλά και για τους πιο προχωρημένους.

Ξεκινώντας από την Παλαιά Bίνιανη, μέσα σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο θα τερματίσετε στη γέφυρα του Mέγδοβα.

Η διαδρομή των 10 χλμ. περίπου θα σας μαγέψει, ωστόσο μια έκπληξη σας περιμένει για το τέλος, όταν θα κατεβείτε από τη βάρκα για να περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.

 • Βαθμός δυσκολίας: 1-2
 • Διάρκεια: 2 ώρες
 • Πού θα μείνετε

Μπορείτε να μείνετε στο Καρπενήσι καθώς και τα γύρω χωριά όπως τις Κορυσχάδες, τη Κορυσχάδες, τον Άγιο Ανδρέα και τους Γοριανάδες, στο Μικρό Χωριό, στο Βούτυρο και στον Άγιο Νικόλαο.

Η εκδρομή σας στην αγκαλιά της ευρυτανικής φύσης, δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει ατελείωτες βόλτες στην φύση και δυνατότητες αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή Καρπενήσι – Προυσός, απολαμβάνοντας τα ελατόφυτα βουνά της Xελιδώνας και της Kαλιακούδας και να κάνετε μια στάση στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Εύηνος – Ορεινή Ναυπακτία | Evinos – Nafpaktia

Με τις πηγές του στα Βαρδούσια και τις εκβολές του στον Πατραϊκό κόλπο, ο Εύηνος αποτελεί ιδανική επιλογή για τους αρχάριους.

Η σημαία της εκκίνησης πέφτει στη γέφυρα του Πόρου ενώ η διαδρομή των 10 χλμ. ολοκληρώνεται με μοναδικά περάσματα slalom μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα του kayak, καταλήγοντας στη γέφυρα του οικισμού Χάνι Μπανιά.

 • Βαθμός δυσκολίας: 2
 • Διάρκεια: 2 ώρες
 • Πού θα μείνετε

Ο πιο κοντινός οικισμός στον Εύηνο είναι το Χάνι Μπανιά.

Η πανέμορφη Ναύπακτος και η Ορεινή Ναυπακτία

Μπορείτε ωστόσο να διαμείνετε στην πανέμορφη Ναύπακτο, απολαμβάνοντας τις βόλτες σας στο γραφικό, ενετικό λιμάνι και το κάστρο που δεσπόζει την πόλη.

Επίσης, με αφετηρία εξόρμησης την Άνω Xώρα μπορείτε να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ορεινής Ναυπακτίας.

Την Περδικόβρυση, την τεχνητή λίμνη του Εύηνου, το χωριό Πλάτανος με το Λαογραφικό του Μουσείο και το μονότοξο γεφύρι της Aρτοτίβας, αρχιτεκτονικό θαύμα του 15ου αιώνα.

Λούσιος – Αρκαδία | Lousios – Arkadia

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς της χώρας, ο Λούσιος αποτελεί ιδανικό ποτάμι για rafters με μικρή εμπειρία.

Η υδάτινη διαδρομή, μήκους 8 χλμ. γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση οργιάζει, δημιουργώντας σε πολλά σημεία τούνελ, κάτω από τα οποία θα περάσετε!

Τοξωτά γεφύρια, πηγές μέσα από τους βράχους και εντυπωσιακά περάσματα συμπληρώνουν το ήδη συναρπαστικό τοπίο της διαδρομής.

 • Βαθμός δυσκολίας: 3
 • Διάρκεια: 2 ώρες
 • Πού θα μείνετε

Η παραδοσιακή και ιστορική Καρύταινα προσφέρεται για να συνδυάσετε την εμπειρία του rafting με αξέχαστη διαμονή!

Το μικρό αρκαδικό χωριό, που χαρακτηρίζεται και ως το «Τολέδο της Ελλάδας» διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα με τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα πέτρινα κτήρια, το ιστορικό του κάστρο σε συνδυασμό με τα γεφυράκια και τα ιστορικά μοναστήρια.

Μπορείτε επίσης να διαμείνετε στα παραδοσιακά αρκαδικά χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας.

Άραχθος – Τζουμέρκα | Araxhtos – Tzoumerka

Προσφέροντάς σας δυο ανεπανάληπτες διαδρομές, ο ποταμός Άραχθος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ποτάμια για rafting.

Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε είστε έμπειροι rafters, το ποτάμι θα σας κατακτήσει! Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες πλαγιές που φτάνουν τα 700 μ.

Στη μέση της διαδρομής, μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε μέχρι τον καταρράκτη της Γλύφκης, στη βάση του οποίου σχηματίζεται λιμνούλα.

Οι πιο τολμηροί μπορείτε να βουτήξετε, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία!

Η διαδρομή για τους αρχάριους ξεκινά στη Γέφυρα Πολίτσας (Λάζαινα) ενώ για τους πιο έμπειρους του αθλήματος από τη Γέφυρα Τσιμπόβου (Χαροκόπι), δίνοντας ένα πιο extreme χαρακτήρα στην διαδρομή 4ου βαθμού δυσκολίας.

Και οι δυο διαδρομές καταλήγουν στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας, που στεφανώνει τις όχθες του Άραχθου.

 • Βαθμός δυσκολίας: 2-3 (Αρχάριοι), 4 (προχωρημένοι)
 • Διάρκεια: 2 ώρες (4 ώρες για τους προχωρημένους)
 • Διαμονή

Τα Τζουμέρκα αποτελούν ιδανικό προορισμό για τη διαμονή σας, μακριά από την πολυκοσμία, με εντυπωσιακά φυσικά κάλλη και έντονο το στοιχείο της ηπειρώτικης παράδοσης!

Tip – Info | Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που οργανώνουν εξορμήσεις rafting στους περισσότερους ελληνικούς ποταμούς.

Μπορείτε να επιλέξετε τον ποταμό σύμφωνα με το μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε, συνδυάζοντας το τερπνόν της περιήγησης με το ωφέλιμο της άσκησης.

Βαθμοί δυσκολίας 1-6 Rafting. Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών με τις εντολές του οδηγού είναι από I w.w. έως VI w.w.

Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.

 • Βαθμός 1: Πολύ μικρές άγριες περιοχές, ενδέχεται να απαιτούν μερικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: Πολύ Βασικό)
 • Βαθμός 2: Λίγο άγριο νερό, ίσως μερικούς βράχους, ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιοι ελιγμοί (Επίπεδο: βασική δεξιότητα κωπηλασίας)
 • Βαθμός 3: Μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχει μικρή απότομη πτώση, αλλά κανένα σημαντικό κίνδυνο. Ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: εμπειρία στη κωπηλασία)
 • Βαθμός 4: Μεσαία κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχουν και βράχια, ίσως μια σημαντική απότομη πτώση. Ενδέχεται να απαιτηθούν μερικοί απότομοι ελιγμοί (Επίπεδο: Προχωρημένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
 • Βαθμός 5: Μεγάλα κύματα κατά τη ροή με αφρό, μεγάλο όγκο, με ύπαρξη μεγάλων βράχων και κινδύνων. Ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες πτώσεις, όπου απαιτούνται ακριβείς ελιγμοί. (Επίπεδο: προηγμένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)
 • Βαθμός 6: Η Κατηγορία 6 θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση ασφαλής. Οι Rafters πρέπει να αναμένουν να συναντήσουν σημαντικές αναταραχές, τεράστια κύματα, τεράστιους βράχους και πολλούς κινδύνους. Οι πτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και να μη μπορεί η βάρκα και ο εξοπλισμός να τις αντέξουν.

Η διάσχιση ποταμού κατηγορίας 6 έχει δραματικά αυξημένη πιθανότητα να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό σε σύγκριση με τις μικρότερες τάξεις.

(Επίπεδο: Η επιτυχή ολοκλήρωση κατάβασης ποταμού κατηγορίας 6 χωρίς σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο ευρέως θεωρείται ότι είναι θέμα μεγάλης τύχης ή εξαιρετικής ικανότητας)

#Rafting. Γνωρίσετε τα #ποτάμια στην #Ελλάδα κάνοντας καταβάσεις με φουσκωτή #βάρκα