Αρχική » Υγεία - Health » Σταφυλόκοκκος. Πώς μεταδίδεται και θεραπεύεται – Χρήσιμες συμβουλές
Σταφυλόκοκκος - Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται

Σταφυλόκοκκος. Πώς μεταδίδεται και θεραπεύεται – Χρήσιμες συμβουλές

Ο σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο που προκαλεί τη σταφυλοκοκκίαση, την πιο σημαντική αιτία βακτηριακής λοίμωξης στο γενικό πληθυσμό.
Οι σταφυλόκοκκοι αποτελούν συχνό αίτιο πυογόνων λοιμώξεων στα βρέφη και τα παιδιά. Είναι θετικοί κατά Gram κόκκοι, αερόβιοι ή προαιρετικά αναερόβιοι.

Λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές λοιμώξεις. Ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας του ανθρώπου και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές, όμως περισσότερα από 30 είδη του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Πήρε την ονομασία αυτή επειδή κάτω από το μικροσκόπιο οι συστάδες που σχηματίζονται μοιάζουν με το τσαμπί από το σταφύλι.

Η συνηθέστερη αιτία λοίμωξης από σταφυλόκοκκο είναι το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν στον οργανισμό, για παράδειγμα από μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης

Η δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματίζεται στο δέρμα ένα εξάνθημα γεμάτο πύον (δοθιήνας).

Συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και το κοκκίνισμα τοπικά στην περιοχή. Στην περίπτωση βακτηριαιμίας/σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος), εκδηλώνεται πυρετός, ρίγος και υπόταση.

Ποιες ασθένειες οφείλονται σε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής τοπικά. Οι επιφανειακές δερματικές λοιμώξεις, όπως το κηρίο και η κυτταρίτιδα (cellulitis), είναι οι συνηθέστερες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Ο σταφυλόκοκκος που μολύνει τα πνευμόνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, ενώ αν φτάσει στα οστά προκαλεί οστεομυελίτιδα. Εάν η λοίμωξη εντοπίζεται στο αίμα μπορεί να εκδηλωθούν επιπλοκές στην καρδιά (ενδοκαρδίτιδα). Εάν ο σταφυλόκοκκος μεταφερθεί με το αίμα μπορεί να μολύνει ζωτικά όργανα και να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή. Η βακτηριαιμία (σηψαιμία) μπορεί να οδηγήσει στο τοξικό σοκ ή την οργανική ανεπάρκεια.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της δερματικής λοίμωξης

Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί σε σπάνιες περιπτώσεις το λεγόμενο Σταφυλοκοκκικό Αποφολιδωτικό Σύνδρομο (Staphylococcal Scalded Skin Syndrome, SSSS). Οι επιφανειακές στιβάδες του δέρματος διασπώνται όπως συμβαίνει στην περίπτωση σοβαρού εγκαύματος. Εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Σταφυλόκοκκος στις τροφές

Μπορεί να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση εάν ένα τρόφιμο έχει μολυνθεί από το είδος Staphylococcus aureus. Το βακτήριο απελευθερώνει τοξίνες στις τροφές, με αποτέλεσμα να προκαλεί ναυτία και τάση προς έμετο.

Η τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο είναι συνηθέστερη λόγω της κατανάλωσης αυγού, κόκκινου κρέατος και πουλερικών, τόνου και γαλακτοκομικών.

Σταφυλόκοκκος. Πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται

Σταφυλόκοκκος. Πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται

Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος (S. Saprophyticus).

Ο σταφυλόκκοκος προκαλεί ποικιλία λοιμώξεων με την εξής κατανομή:

  • λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (39%)
  • λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (23%)
  • βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (22%) και
  • άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, ΚΝΣ, κοιλίας, οστών κ.ά. (15%).
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος της μύτης και στις υγραινόμενες περιοχές του σώματος, στο 30% περίπου των ασυμπτωματικών ατόμων.

Υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία του ιού, 60% διαλείπουσα και περίπου 20% δεν αποικίζεται.

Σταφυλόκοκκος – Πώς μεταδίδεται

Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα (μύξα) και σπάνια με τον αέρα.

Εξαιρετικά ευαίσθητα στους σταφυλόκοκκούς είναι τα νεογνά, των οποίων οι συχνές θέσεις αποικισμού είναι ο ρινοφάρυγγας, το δέρμα και το ομφαλικό κολόβωμα.

Σταφυλόκοκκος – Πώς θεραπεύεται

Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κυρίως ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο.

Ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο ίσως αποτελεί το βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη νόσου. Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στη συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.

Σταφυλόκοκκος – Πρόληψη

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια. Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλοκόκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών και σωστών συνθηκών υγιεινής καθώς και η αντιμετώπιση του αποικισμού. | via

#Σταφυλόκοκκος. Πώς μεταδίδεται και η #θεραπεία για τη #λοίμωξη με τα κατάλληλα #φάρμακα