Αρχική » Υπολογισμοί - Calculators » ΦΠΑ. Yπολογισμός για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (αποφορολόγηση)
Άνδρας ανάμεσα σε χαρτονομίσματα & κέρματα ευρώ υπολογίζει με κομπιουτεράκι τον ΦΠΑ | Υπολογισμός Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

ΦΠΑ. Yπολογισμός για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (αποφορολόγηση)

Υπολογίστε online τον ΦΠΑ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ή FAP – VAT calculator. Υπολογισμός – αποφορολόγηση ενός ποσού με Φ.Π.Α. ή ποσό χωρίς ΦΠΑ

ΦΠΑ υπολογισμός online. Φ.Π.Α, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Ο δικός μας «Υπολογιστής ΦΠΑ» απαιτεί 2 τιμές. Οπωσδήποτε το ποσοστό (%) του ΦΠΑ (συντελεστής ΦΠΑ αγοράς ή πώλησης) και μία από τις τιμές των ποσών που γνωρίζετε (με ή χωρίς ΦΠΑ) και θα σας δώσει αποτέλεσμα πλήρη.

Όλες οι τιμές (με και χωρίς ΦΠΑ) στρογγυλοποιούνται στα 2 δεκαδικά ψηφία.

Συντελεστής ΦΠΑ 24% (Κανονικός)

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, λογαριασμοί τηλεφώνων, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Συντελεστής ΦΠΑ 13% (Μειωμένος)

Στον συντελεστή 13 τοις εκατό (13%) του ΦΠΑ περιλαμβάνονται βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης περιλαμβάνει τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

Συντελεστής ΦΠΑ 6% (Υπερμειωμένος)

Ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% ισχύει για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια θεάτρων, την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

ΦΠΑ (μειωμένοι κατά 30%)

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (ισχύουν σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου) διαμορφώνονται σε 17%, 9% και 4%.

Φ.Π.Α 24%, 17%, 9%, 13%, 6%, 4%. ΦΠΑ αποφορολόγηση

Φ.Π.Α Calculator | Vat Greek online | Vat Calculator

Στην φόρμα υπολογισμού ΦΠΑ ή αποφορολόγησης, συμπληρώστε τον συντελεστή του ΦΠΑ πχ 24% και μία από τις δύο χρηματικές τιμές – αξίες, είτε την τιμή με τον ΦΠΑ είτε την τιμή χωρίς τον ΦΠΑ.

Δεδομένα
Τιμές
Αποτελέσματα
Ποσοστό ΦΠΑ
Τιμή χωρίς ΦΠΑ:
ή Τιμή με ΦΠΑ:
ΦΠΑ ποσό:
--

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας – Φ.Π.Α

ΦΠΑ υπολογισμός online. Φ.Π.Α Calculator - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 23%, 13%, 6%Ο λεγόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (αρκτικόλεξο Φ.Π.Α., προφέρεται Φι-Πι-Α) είναι έμμεσος φόρος που επιβλήθηκε από το «Παράγωγο Δίκαιο» του Κοινοτικού Δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιος όμως φόρος υφίσταται και σε περίπου 30 κράτη εκτός Κοινότητας σε διάφορες ηπείρους.

Ιστορία του Φ.Π.Α. στην ΕΕ

Προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία εναρμόνιση στην έμμεση φορολογία των κρατών-μελών της ΕΟΚ, το έτος 1957 διορίζεται από την Κομμισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) μια ειδική επιτροπή φορολογικής εναρμόνισης με πρόεδρο τον καθηγητή Neumark.

Η Επιτροπή Νιούμαρκ όπως καθιερώθηκε να λέγεται εξετάζοντας τις μέχρι τότε πρακτικές ανά τον κόσμο, μετά από πολλές συζητήσεις πρότεινε την κατάργηση όλων των εφαρμοζομένων εσωτερικών (εθνικών) σωρευτικών φόρων κύκλου εργασιών και την αντικατάστασή τους μ΄ ένα μόνο φόρο, τον Φ.Π.Α, που εφάρμοζε επιτυχώς την εποχή εκείνη η Γαλλία σε κάθε στάδιο συναλλαγής πάνω στη προστιθέμενη αξία.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Νιούμαρκ τελικά έγιναν αποδεκτές και άρχισαν να υλοποιούνται στις 11 Απριλίου του 1967 με την έκδοση από το τότε Συμβούλιο Υπουργών των δύο πρώτων οδηγιών (ντιρεκτίβες), 62/227/ΕΟΚ και 67/228/ΕΟΚ, δια των οποίων και καθιερώθηκε ο ΦΠΑ ως κοινό σύστημα φόρου κύκλου εργασιών στα κράτη-μέλη.

Αυτές καθιέρωσαν και τις αρχές του ΦΠΑ (αντικείμενα-πράξεις, υπόχρεους, συντελεστές, βεβαιώσεις κ.λπ.). Η εισαγωγή του ΦΠΑ, βάσει των παραπάνω, ολοκληρώθηκε σταδιακά το 1973.

Αργότερα, 10 χρόνια μετά την έκδοση της 2ης οδηγίας, στις 11 Μαΐου του 1977 εκδόθηκε η 6η οδηγία (77/388/ΕΟΚ) η οποία συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε κενά πρακτικής των δύο προηγουμένων επεκτείνοντας τον Φ.Π.Α. μέχρι και το λιανικό εμπόριο. Η οδηγία αυτή έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τις 1 Ιανουαρίου του 1978, πλην όμως δύο μόνο κράτη-μέλη, το Βέλγιο και ηΑγγλία είχαν συμμορφωθεί.

Έτσι το Συμβούλιο Υπουργών με την 7η οδηγία (78/558/ΕΟΚ) παρέτεινε την προθεσμία εφαρμογής για ένα χρόνο ακόμη. Τελικά οι τελευταίες χώρες-μέλη, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο εφάρμοσαν τον ΦΠΑ στις 1 Ιανουαρίου του 1980.

Η 6η αυτή οδηγία είναι και η σπουδαιότερη κοινοτική πράξη βάσει της οποίας ρυθμίστηκε αρχικά ο Φ.Π.Α. ως κοινό φορολογικό σύστημα στην ΕΕ, αλλά και για όλες τις νεότερες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις.

Ο ομοιόμορφος υπολογισμός του φόρου απ΄ όλα τα κράτη-μέλη καθώς και ο υπολογισμός ενός κοινού ποσοστού επ΄ αυτού αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία στη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, και αυτός είναι ο λόγος που παρακολουθείται ιδιαίτερα η εφαρμογή του στα κράτη-μέλη.

Καθιέρωση του Φ.Π.Α στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1987 ύστερα από απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα (νόμος 1642 της 21ης Αυγούστου 1986) με τρίχρονη καθυστέρηση (επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 1984, όμως η Ελλάδα ζήτησε αναβολή για τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες) και ο συντελεστής του ήταν 6% για είδη λαϊκής κατανάλωσης, 16% για υπηρεσίες και 36% για είδη πολυτελείας.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα η εφαρμογή του προκάλεσε αρρυθμία στην αγορά. Οι πρώτοι που πλήρωσαν τον φόρο, ήταν οι πελάτες των κέντρων διασκέδασης όπου γιόρτασαν το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, με τον συντελεστή του 36%.

Πρόκειται για φόρο κύκλου εργασιών και επιρρίπτεται από τον κατά νόμο υπόχρεο σε βάρος του αντισυμβαλλομένου. Καταβάλλεται τμηματικά σε κάθε στάδιο συναλλαγής στην προστιθέμενη αξία και επιρρίπτεται ολόκληρος στην τελική κατανάλωση.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε βαθμίδα παραγωγής ή συναλλαγής φορολογείται κατ’ αποτέλεσμα μόνο ως προς το επιπλέον τίμημα που εισπράττει ο προμηθευτής, δηλαδή ως προς την αξία που προστίθεται στο αγαθό κατά την κάθε βαθμίδα επεξεργασίας του.

Υπολογίζεται ουσιαστικά μόνο στην αξία η οποία προστίθεται από κάθε επιχείρηση, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ αξίας παράδοσης των αγαθών και αξίας κτήσης τους.

Γι’ αυτό ονομάζεται και φόρος προστιθέμενης αξίας. Με τον Φ.Π.Α. το κράτος εισπράττει φόρο από κάθε συναλλαγή, ενώ από το 2006 και έπειτα επιβαρύνει και τις οικοδομικές εργασίες και υλικά.

Online #Υπολογισμός για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. #ΦΠΑ, καθαρό ποσό και #αποφορολόγηση #fpa