Αρχική » Υγεία - Health » Πρώτες βοήθειες (ΚΑΡΠΑ) για παιδιά σε πνιγμό στο νερό – θάλασσα
Παιδί κινδυνεύει από πνιγμό σε ήρεμη θάλασσα - Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού σε νερό

Πρώτες βοήθειες (ΚΑΡΠΑ) για παιδιά σε πνιγμό στο νερό – θάλασσα

Ο πνιγμός ορίζεται ως η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από εμβάπτιση ή βύθιση σε υγρό στοιχείο και βρίσκεται στην κορυφή των αιτιών θανάτων παιδιών που οφείλονται σε ατύχημα. Προφανώς το πρόβλημα παρουσιάζεται ενισχυμένο σε χώρες με μεγάλο μήκος ακτών όπως η πατρίδα μας.

Πρώτες βοήθειες σε παιδιά σε περίπτωση πνιγμού σε νερό – θάλασσα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των πνιγμών συμβαίνουν σε πισίνες, τεχνητές λιμνούλες κτλ και σε μικρό βάθος νερού αλλά και στις θάλασσες.

Η καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων πνιγμού σε νερό εμφανέστατα είναι η πρόληψη

Η επιτήρηση των παιδιών σε τέτοιους χώρους και η φύλαξη τους όπου είναι δυνατόν ώστε να μην είναι προσβάσιμοι σε παιδιά χωρίς την παρουσία ενήλικου ατόμου θα προλάμβανε μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων.

Πώς αντιμετωπίζω ένα επεισόδιο πνιγμού | ΚΑΡΠΑ – ΑΜΣΣ – Υποθερμία

H αντιμετώπιση επεισοδίου πνιγμού βασίζεται στο τρίπτυχο:

  1. Βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ)
  2. Προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ)
  3. Διαχείριση της υποθερμίας

Πιο αναλυτικά:

Βασική υποστήριξη της ζωής | Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

H έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση) συνδέεται και με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο χρόνος εφαρμογής ΚΑΡΠΑ τονίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει η σύσταση για εφαρμογή της ακόμα και κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης από το νερό.

Συνεπώς σε παιδί απνοϊκό / άσφυγμο εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ και τίποτα άλλο. Αγνοήστε τυχόν κραυγές που θα σας καλούν να «βγάλετε το νερό από τα πνευμόνια» ή «το στομάχι».

Προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ)

Εάν δεν είσαστε σίγουροι για το τι συνέβη ακριβώς ή αν αυτό που συνέβη βάζει την υποψία κάκωσης της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ) διαχειριστείτε το περιστατικό με δεδομένο ότι υπάρχει βλάβη και προστατέψετε την ΑΜΣΣ.

Διαχείριση της υποθερμίας | Απομακρύνετε τα βρεγμένα ρούχα

Απομακρύνετε τα βρεγμένα ρούχα και ζεστάνετε το παιδί. Εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά έχει αυτόματη αναπνοή και σφυγμό βάλτε το σε θέση ανάνηψης που είναι οποιαδήποτε άνετη για το παιδί θέση το διατηρεί στο πλάι του.

Έτσι θα αποφευχθεί εισρόφηση τυχόν εμετού από το ενδεχομένως γεμάτο με νερό στομάχι του.

Γεώργιος Σπυρίδης | Παιδοχειρουργός, Εξειδικευμένος στην παιδοχειρουργική ογκολογία Εκπαιδευτής Επείγουσας Ιατρικής για παιδιά (APLS) | Πηγή: Iator.gr

Πρώτες βοήθειες για #παιδιά σε περίπτωση πνιγμού στη #πισίνα και τη #θάλασσα #ΚΑΡΠΑ #Πνιγμός