Αρχική » Ελληνική Κουζίνα » Χωριάτικη σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, λάδι, ρίγανη, αλάτι). Greek salad
Χωριάτικη σαλάτα με φέτα, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, ρίγανη σερβιρισμένη δίπλα στην θάλασσα - Greek salad

Χωριάτικη σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, λάδι, ρίγανη, αλάτι). Greek salad

Η παγκοσμίως γνωστή Χωριάτικη σαλάτα είναι η ονομασία που συναντάται σε πολλές εθνικές κουζίνες για σαλάτες με προέλευση από την ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι η απλότητα.

Χωριάτικη σαλάτα | Ελληνική σαλάτα – Greek salad

Ο όρος σαλάτα στην ελληνική κουζίνα προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους ξένους γιατί προσφέρεται για πολλές ερμηνείες. Οι Έλληνες αποκαλούν πολλά διαφορετικά είδη φαγητών «σαλάτα».

Η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, γνωστή στο εξωτερικό με την ονομασία ελληνική σαλάτα γίνεται με ντομάτα, αγγούρι, λάδι, ρίγανη και αλάτι.

Προαιρετικά εμπλουτίζεται με φέτα, ελιές, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη και ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός.

Στα εστιατόρια καλείται απλώς «χωριάτικη» και μπορεί να παραγγελθεί και «χωρίς φέτα» ή «με τη φέτα χωριστά».

Χωριάτικη σαλάτα (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι) | Προετοιμασία

Οι ντομάτες κόβονται σε συμμετρικά σφηνοειδή κομμάτια. Η φλούδα του αγγουριού προαιρετικά είτε αφαιρείται ολόκληρη ή σε λωρίδες για διακόσμηση.

Στη συνέχεια το αγγούρι, το κρεμμύδι κι η πιπεριά κόβονται σε λεπτές φέτες και τοποθετούνται πάνω στη σαλάτα μετά τη ντομάτα και το αγγούρι.

Τέλος, προστίθεται η φέτα και οι ελιές (μαύρες συνήθως), το λάδι, αλάτι και ρίγανη.

Η σαλάτα δεν ανακατεύεται πριν σερβιριστεί στο τραπέζι. Προσφέρεται σε βαθύ πιάτο.

Χωριάτικη σαλάτα – Κατανάλωση (Παπάρα – Λαδομπούκι)

Η χωριάτικη σαλάτα καταναλώνεται είτε από το ίδιο πιάτο είτε μοιράζεται στους συνδαιτυμόνες μετά το στάδιο του ανακατέματος.

Δεδομένου ότι το λάδι σε μια καλά προετοιμασμένη χωριάτικη είναι αρκετό, αλλά και λόγω των χυμών της ντομάτας, στο πιάτο της σαλάτας παραμένει ποσότητα λαδιού και χυμών.

Η ποσότητα αυτή παραλαμβάνεται με τη βοήθεια ψωμιού, το οποίο βουτούν οι συνδαιτυμόνες και κοινώς αποκαλείται παπάρα ή, πιο κομψά, λαδομπούκι. Η πρακτική αυτή δε θεωρείται σύμφωνη με τους «καλούς τρόπους», αλλά είναι πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα.

Χωριάτικη σαλάτα – Διατροφική αξία (πρωτείνες, υδατάνθρακες)

Πρώτα απ’ όλα η χωριάτικη σαλάτα, αποτελεί τον κύριο εκφραστή της μεσογειακής κουζίνας και μπορεί να αντικαταστήσει ένα κύριο γεύμα.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχει περίπου 300 θερμίδες. Κοντολογίς η χωριάτικη σαλάτα, λόγω των υλικών της, είναι ένα ασυναγώνιστο πιάτο.

Χωριάτικη σαλάτα συστατικά

Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει το κάθε συστατικό της :

Ντομάτα | Αγαπημένη και δροσερή τροφή

Οι ντομάτες, είναι μια πολύ αγαπημένη και δροσερή τροφή. Μια μέτρια ντομάτα δίνει περίπου 40 θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά που θεωρείται πως έχουν αντικαρκινική δράση, η οποία οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει.

Το λυκοπένιο είναι ένα κροτινοειδές (προβατιμίνη Α) που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση.

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν είναι θερμοκηπίου, αρκεί να μυρίσουμε το κοτσάνι της. Οι φρέσκες ντομάτες έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά στο κοτσάνι, η οποία συνήθως λείπει από τις ντομάτες θερμοκηπίου.

Συμβουλή: Προτιμήστε να την ξεφλουδίσετε για να τη βάλετε στη σαλάτα, καθώς ανήκει στα λαχανικά που δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία αν ξεφλουδιστούν.

Αγγούρι | Ντελικάτη και δροσερή γεύση

Αγγούρι. Το βασικότερο συστατικό του αγγουριού είναι το νερό, γι’ αυτό και είναι αρκετά φτωχό σε διατροφική αξία σε σχέση με άλλα λαχανικά. Τρώγεται όμως πολύ ευχάριστα το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της ντελικάτης και δροσερής του γεύσης. Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λίπος.

Όταν διαλέγεται αγγούρια για τη σαλάτα προτιμήστε αυτά που έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.

Συμβουλή: Βάλτε το στη σαλάτα χωρίς να το ξεφλουδίσετε, αφού φυσικά το πλύνετε πολύ καλά. Αν η φλούδα αφαιρεθεί, η διατροφική αξία του πέφτει σχεδόν στον μηδέν, καθώς όση βιταμίνη Α, C και φυτικές ίνες περιέχει βρίσκονται εκεί.

Πράσινη πιπεριά | Λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες

Η πιπεριά έχει ελάχιστες θερμίδες (μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες). Είναι όμως από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C λαχανικά και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Είναι αυτονόητο για την πιπεριά, όπως και για όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά, πως πρέπει να πλυθεί πολύ καλά πριν μπει στη σαλάτα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε επαφή των χεριών με τα μάτια όταν την καθαρίζουμε, αφού η καψιτίνη που περιέχει η πιπεριά είναι μια ουσία εξαιρετικά ερεθιστική για τον οργανισμό.

Συμβουλή: Όταν αγοράζετε πιπεριές, δώστε προσοχή στο δέρμα τους: πρέπει να είναι λείο και να έχει ομοιόμορφο χρώμα.

Κρεμμύδι | Λαχανικό με αντισηπτική δράση

Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες, ανήκει – όπως και το σκόρδο – στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση.

Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται και στην προστασία που είναι πιθανό να προσφέρει στον οργανισμό μας από τον καρκίνο.

Όμως είναι γεγονός πως, ανεξάρτητα από το τι προσφέρει στον οργανισμό, μπορεί να το αποφεύγετε λόγω της έντονης μυρωδιάς και γεύσης του, ιδιαίτερα όταν είναι ωμό.

Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό χωρίς να το φάτε. Κόψτε το μέσα στη σαλάτα και, αφού περιμένετε λίγο μέχρι να αφήσει τα θρεπτικά του συστατικά, βρέχετε το ψωμί σας στο λάδι.

Συμβουλή: Καθαρίστε τα κρεμμύδια μέσα στο νεροχύτη, πάνω από μια μικρή λεκάνη με νερό και όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια σας, για να μην σας πιάσουν τα… κλάματα.

Ελιές | Τροφή πολύ πλούσια σε ασβέστιο & φώσφορο

Αν και πρόκειται για τον καρπό από τον οποίο προέρχεται το λάδι, η διατροφική τους αξία δεν είναι ίδια.

Η ελιά είναι τροφή πολύ πλούσια σε ασβέστιο και σε φώσφορο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έχει τριακόσιες φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το λάδι.

Η θερμιδική τους αξία δεν είναι αμελητέα: οι 5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες.

Προσοχή! Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και μπορεί να ανεβάσουν την πίεση σας

Προτιμήστε να τις ξαλμυρίσετε πριν τις φάτε ή επιλέξτε ελιές που έχουν συντηρηθεί με αλάτισμα και όχι με άλμη. Αν σας αρέσουν οι θρούμπες, οι οποίες συντηρούνται με χοντρό αλάτι, να τις ξεπλύνετε πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Φέτα | Το εθνικό τυρί της Ελλάδας

Κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ελληνική κουζίνα, καθώς θεωρείται «εθνικό μας τυρί». Αν και δεν έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (το λευκό τυρί της Δανίας διεκδικεί την ίδια ονομασία).

Η παραδοσιακή φέτα φτιάχνεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, αν και πλέον χρησιμοποιείται και αγελαδινό για την παρασκευή της.

Αν και εξαιρετικά νόστιμη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού δίνει αρκετές θερμίδες (240 θερμίδες ανά 100 γρ.) και έχει αυξημένο ζωικό λίπος και χοληστερίνη.

Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, έχει αυξημένη υγρασία σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, που είναι αφυδατωμένα, και παράλληλα λιγότερα λιπαρά.

Συμβουλή: Αν έχετε αρκετά μεγάλη ποσότητα η οποία δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, φυλάξτε τη μέσα σε άλμη (αλατόνερο) ή γάλα και νερό.

Ελαιόλαδο | Το λάδι που μπορούμε να εμπιστευτούμε

Σίγουρα το καλύτερο λάδι που μπορούμε να εμπιστευτούμε για την καθημερινή μας διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με πιθανή αντικαρκινική δράση, και περιορίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα υπόλοιπα λίπη στον οργανισμό, αν χρησιμοποιείται συχνά.

Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο, το ελαιόλαδο δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες (μια κουταλιά της σούπας δίνει περίπου 135 θερμίδες). Σε μια κανονική σαλάτα για τέσσερα άτομα 3 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές.

Συμβουλή: Προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο, δηλαδή αυτό που παράγεται χωρίς χημικά ή άλλες επεξεργασίες.
Χωριάτικη #σαλάτα που περιλαμβάνει #ντομάτα, #αγγούρι, #λάδι, ρίγανη και αλάτι