Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Απόκριες 2024 » Καθαρά Δευτέρα – Κούλουμα – Σαρακοστή. Τι σημαίνουν, πως γιορτάζονται
Σειρά από πολύχρωμους χαρταετούς στον μπλε ουρανό κατά τις ημέρες - γιορτές Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Σαρακοστή

Καθαρά Δευτέρα – Κούλουμα – Σαρακοστή. Τι σημαίνουν, πως γιορτάζονται

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της. Τι σημαίνουν, πως γιορτάζονται (ήθη και έθιμα).

Καθαρά Δευτέρα – Κούλουμα. Τι σημαίνουν και πως γιορτάζονται

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Τα Κούλουμα – Ο εορτασμός της Καθαρά Δευτέρας

Με την ονομασία «κούλουμα» χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρά Δευτέρας».

Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά της Αποκριάς έναρξη της Τεσσαρακοστής.

Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο τις «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

Στην Αθήνα από πολλές δεκαετίες, τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου.

Οι περισσότεροι χόρευαν από τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους «λατέρνας».

Σήμερα τα Κούλουμα γιορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του «χαρταετού».

Ετυμολογία της λέξης «Κούλουμα» | Culumus

Για την ετυμολογία του ονόματος, υπάρχουν πολλές απόψεις.

Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ «φαγοπότι »με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς.

Ο ιστορικός Α. Καμπούρογλου, σημειώνει ότι ο όρος είναι καθαρά Αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα. Πηγή : wikipedia

Η #Καθαρά #Δευτέρα και τα #Κούλουμα. Τι σημαίνουν, πως γιορτάζονται #Απόκριες