Η άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο. Η ακατέργαστη καφετιά ζάχαρη μεταφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας όπου καθαρίζεται με πλύση, επαναδιάλυση, βρασμό για επανακρυσταλλοποίηση και φυγοκέντρηση δύο φορές ακόμη, οπότε η ζάχαρη καθίσταται σταδιακά πιο λευκή.
Άχνη ζάχαρη ή Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής σε κατάσταση σκόνης
Η κλασική άσπρη ζάχαρη ονομάζεται, ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της (κατ’ αύξουσα σειρά), κρυσταλλική (refined), λεπτή (caster) και άχνη (icing).
Η ζάχαρη άχνη, που ονομάζεται επίσης ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, είναι λεπτή αλεσμένη ζάχαρη που παράγεται με το άλεσμα κοκκοποιημένης ζάχαρης σε κατάσταση σκόνης.
Συνήθως περιέχει μεταξύ 2% και 5% ενός παράγοντα αντιστερεοποίησης – όπως άμυλο αραβοσίτου, άμυλο πατάτας ή φωσφορικό ασβέστιο – για την απορρόφηση της υγρασίας, την πρόληψη της στερεοποίησης και τη βελτίωση της ροής.
Παρόλο που παράγεται πιο συχνά σε ένα εργοστάσιο, ένα υποκατάστατο για ζάχαρη άχνη μπορεί να παρασκευαστεί με την επεξεργασία συνηθισμένης κοκκοποιημένης ζάχαρης σε μύλο καφέ ή με σύνθλιψη με το χέρι με γουδί και γουδοχέρι.
Ψιλά αλεσμένη ζάχαρη που αναμειγνύεται συχνά με άμυλο για να μη σβολιάζει (μείγμα ζάχαρης γλασαρίσματος).
Χρησιμοποιείται για το γλασάρισμα σε τούρτες και μπισκότα, πασπαλίζεται πάνω από κέικ, πουτίγκες και ζαχαρωτά και χρησιμοποιείται σε μείγματα όπου δεν μπορούμε να βάλουμε κρυσταλλική ζάχαρη.
Κουραμπιέδες με άχνη ζάχαρη – Χριστουγεννιάτικη συνταγή
- 600 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. αμύγδαλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα βανίλια
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. ρούμι μαύρο
- 1,200 γρ. Αλεύρι
- άχνη για το πασπάλισμα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά περίπου.
Παράλληλα, χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 έως 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε στην άχνη.
Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα | Υλικά – Συνταγή – Εκτέλεση
- 230 γρ. βούτυρο
- 390 γρ. αλεύρι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη σόδα. Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα της βανίλιας. Προσθέτουμε το μείγμα του αλεύρου και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενής ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800 βαθμούς και στρώνουμε λαδόχαρτο ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου. Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη σε φύλλο, πάχους το πολύ ενός εκατοστού.
Με χριστουγεννιάτικα κουπάτ κόβουμε μπισκότα και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε μερικά λεπτά στη λαμαρίνα και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Πασπαλίζουμε με άχνη και φυλάξτε σε αεροστεγή δοχεία.
Γιορτινή πουτίγκα σοκολάτας, με άρωμα από ρούμι
- 350 γρ. τσουρέκι, σε χοντρά κομμάτια
- 100 γρ. σταφίδες
- 200 γρ. ρούμι μαύρο
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες
- 100 γρ. σοκολάτα λευκή, σε σταγόνες
- 60 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 4 αβγά
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 450 γρ. γάλα
- 5 γρ. βανίλια φυσική
- 80 γρ. ζάχαρη
- πουτίγκα
- παγωτό βανίλια
- ζάχαρη άχνη
Μουλιάζουμε τις σταφίδες με το ρούμι, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το τσουρέκι, τα δύο είδη σοκολάτας, τα αμύγδαλα, το βούτυρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος το μείγμα του τσουρεκιού.
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στο μείγμα του τσουρεκιού, προσέχοντας να μείνουν κάποιες άκρες από το τσουρέκι εκτός κρέμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, μέχρι να πήξει η κρέμα και το γλυκό να πάρει έντονο, χρυσαφένιο χρώμα.
Για το τελείωμα και το σερβίρισμα πασπαλίζουμε την πουτίγκα με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
Βασιλόπιτα κέικ. Υλικά, συνταγή, εκτέλεση | Χριστουγεννιάτικα γλυκά
- Για τη βασιλόπιτα
- 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 400 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 150 γρ. πορτοκάλι χυμό
- 150 γρ. γάλα
- 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
- 100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο
- 50 γρ. καρύδι, τριμμένο
- 20 γρ. ξύσμα λεμόνι
- 20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 γρ. αλάτι
- 25 γρ. λικέρ αμαρέτο
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε τον χυμό και το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το λικέρ αμαρέτο και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.