Αρχική » Σχολείο » Κυλικεία σχολείων. Ανώτατες τιμές πώλησης και οι κανόνες υγιεινής
Κυλικείο σχολείου με φρούτα, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, σάντουιτς - τοστ. Οι ανώτατες προκαθορισμένες τιμές πώλησης

Κυλικεία σχολείων. Ανώτατες τιμές πώλησης και οι κανόνες υγιεινής

Κυλικεία στα σχολεία. Οι ανώτατες προκαθορισμένες τιμές πώλησης. Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, τα σχολικά κυλικεία της χώρας μας πρέπει να πωλούν συγκεκριμένα τρόφιμα και σε καθορισμένες τιμές.

Κυλικεία στα σχολεία. Οι ανώτατες προκαθορισμένες τιμές πώλησης

Για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως (σύμφωνα με το αρ. 115, παρ. 3 κ’ 4 της Υπ. Απόφ. 91354/24.08.2017 (ΦΕΚ Β’ 2983/2017):

Είδη και ανώτατες τιμές σε ευρώ με ΦΠΑ

1,10€α. Σάντουιτς ή τόστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιόλαδου και άλλων)
1,35€β. Σάντουιτς ή τόστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιόλαδου και άλλων)
0,40€γ. Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον.
1,10€δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων
0,35€ε. Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου.
0,95€στ. Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή

Επιπλέον, απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το σχολείου.

Στους χώρους όπου διατίθενται τα ανωτέρω είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:

«Διατίθενται σάντουιτς, τοστ απλό, αρτοσκεύασμα (σησαμένιο κουλούρι), τυρόπιτα, σπανακόπιτα, εμφιαλωμένο νερό, φυσικοί χυμοί σε ελεγχόμενες τιμές».

τα είδη του ανωτέρω πίνακα με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους.

Υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ανωτέρω ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί – σάντουιτς με τυρί» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» την διάθεση ενός εξαυτών ή και των δύο.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων.

Ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Διοικητικό πρόστιμο για τους παραβάτες που δεν τηρούν τις διατάξεις

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

  • Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, χίλια ευρώ (1.000€)
  • Για υπέρβαση τιμής, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος
  • Για έλλειψη είδους, χίλια ευρώ (1.000€) ανά είδος

Σχετικά με μη τήρηση των ανωτέρω υποχρεώσεων οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν ως προς αυτό στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520».

#Κυλικεία στα #σχολεία. Οι ανώτατες προκαθορισμένες #τιμές πώλησης #κολατσιό