Αρχική » Υγεία - Health » Πίνακας με συμπτώματα Covid-19 & Παγκόσμιος Χάρτης κρουσμάτων (live)
Γιατροί με ιατρικές στολές & μάσκες φροντίζουν ασθενείς - Κορωνοϊός συμπτώματα & Coronavirus COVID-19 παγκόσμιος χάρτης live

Πίνακας με συμπτώματα Covid-19 & Παγκόσμιος Χάρτης κρουσμάτων (live)

Κορωνοϊός τα συμπτώματα αναλυτικά. Τρόποι μετάδοσης, ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικές οδηγίες, ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΟΔΥ. COVID-19 τι είναι; Ο Παγκόσμιος χάρτης live Coronavirus! κρούσματα, θάνατοι ανά χώρα.

Πως κλείνω ραντεβού κατά του κορωνοϊού (covid – 19) στο emvolio.gov.gr

Τέθηκε σε λειτουργία (20 Ιανουαρίου 2021) η πλατφόρμα emvolio.gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Covid – 19).

Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

 • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
 • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
 • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ.
 • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

Πίνακας με συμπτώματα Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος

Πίνακας συσχέτισης συμπτωμάτων όπως: ξηρός βήχας, πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, φτέρνισμα, κόπωση, διάρροια με Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος / κρύωμα

Πίνακας με συμπτώματα Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος 

Με την υποστήριξη του Mathhmatika.gr (Ένας μαθηματικός εξηγεί: Πώς μειώνεται η εξάπλωση του κορονωϊού;)

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19. Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τα προληπτικά μέτρα στην περιοχή σας.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE)

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins University ανέπτυξε μία διαδραστικό διαδικτυακό πίνακα για να οπτικοποιήσει και να παρακολουθήσει τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε πραγματικό χρόνο.

Ο πίνακας απεικονίζει την τοποθεσία και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, των αριθμό των θανάτων και των περιστατικών που ανάρρωσαν για όλες τις πληγείσες χώρες.

Αναπτύχθηκε για να παρέχει στους ερευνητές, στις αρχές δημόσιας υγείας και στο κοινό ένα εργαλείο φιλικό προς το χρήστη για να παρακολουθεί το ξέσπασμα του ιού καθώς εξελίσσεται.

Παγκόσμιος χάρτης live | Θάνατοι και κρούσματα ανά χώρα

Οδηγίες

Μπορείτε να επιλέξετε από την αριστερή sidebar «Confirmed Cases by Country/Region/Sovereignty» πχ την Ελλάδα και όποια άλλη χώρα για να δείτε τα δεδομένα, κρούσματα, θάνατοι κλπ

World Map live Coronavirus | Johns Hopkins University (JHU)

Johns Hopkins University has developed an interactive web-based dashboard to visualize and track confirmed coronavirus cases in real-time. The dashboard illustrates the location and number of confirmed COVID-19 cases, deaths and recoveries for all affected countries. It was developed to provide researchers, public health authorities and the public with a user-friendly tool to keep tabs on the outbreak as it unfolds.

ΕΟΔΥ – Ερωτήσεις & απαντήσεις υγείας – Κορωνοϊός SARS–CoV-2

Παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις, που έχουν αναρτήσει ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)

Σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού ενισχύοντας την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας κλπ

Τι είναι η ασθένεια COVID19 και τι SARS–CoV-2. Γιουχάν της Κίνας

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Κορωνοϊός – Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση.

Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου  COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

 • Πυρετός,
 • βήχας,
 • πονόλαιμος,
 • αρθραλγίες,
 • μυαλγίες,
 • καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Κορωνοϊός – Τα ελαφρά και μέτρια συμπτώματα. Πυρετός, βήχας

Ελαφρά συμπτώματα

Ξεκινούν με δεκατικό πυρετό (έως 38), κόπωση και βήχα (χωρίς φλέματα στην αρχή). Ενίοτε ο πυρετός αρχίζει με δύο ημέρες καθυστέρηση. Αυτή είναι η κλινική εικόνα στην πλειονότητα των περιστατικών, περίπου 8 στα 10.

Συνολική διάρκεια έως δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία ή έλεγχο σε νοσοκομείο (ούτε τεστ!) – παραμένουμε σπίτι και πίνουμε πολλά υγρά.

Μέτρια συμπτώματα

Πυρετός άνω των 38, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία, κόπωση και βήχας (με ή χωρίς φλέματα). Συνολική διάρκεια έως δύο εβδομάδες.
Δεν χρειάζονται νοσηλεία ή έλεγχο σε νοσοκομείο, εκτός από τις εξής περιπτώσεις:

Αφυδάτωση: αυξημένη δίψα, ξηροστομία, ελαττωμένη ούρηση, κίτρινα ή σκουρόχρωμα ούρα, ξηρό δέρμα, πονοκέφαλος και ζάλη
Δύσπνοια: σαν να μην μπορώ να σχηματίσω πλήρη εισπνοή, αίσθημα ότι δεν μου φτάνει ο αέρας, όπως όταν έχουμε ανέβει μία σκάλα.

Κορωνοϊός – Τα βαριά συμπτώματα υγείας – οργανισμού έκθεσης στον ιό

Βαριά συμπτώματα

Περίπου 1 στους 5 (ή 14% των περιστατικών) χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο. Από αυτά, 4.7-6% μπορεί να οδηγηθούν, σε πολυοργανική ανεπάρκεια ή σηπτικό σοκ

(η φλεγμονώδης απάντηση με την καταιγίδα των κυτοκινών πλημμυρίζει τους πνεύμονες, το οξυγόνο που προσλαμβάνει ο οργανισμός δεν επαρκεί και ένα προς ένα τα όργανα στο σώμα μπαίνουν σε παύση, η εξασθένιση επιτρέπει δευτεροπαθή βακτηριακή λοίμωξη, η αρτηριακή πίεση μειώνεται υπερβολικά και επισυμβαίνει καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή αναπνευστική ανακοπή).

Χρειάζονται νοσηλεία και εξειδικευμένη υποστήριξη (όπως σε μονάδες εντατικής θεραπείας). Η πρόοδος από τα μέτρια συμπτώματα με δύσπνοια και αφυδάτωση στα βαριά συμπτώματα χρειάζεται ώρες ή ημέρες.

Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση γενικής υγείας του οργανισμού και την ηλικία (βλ. παρακάτω), αλλά και από τη συμπεριφορά του ιού που για κάποιο άγνωστο λόγο είναι περισσότερο επιθετική σε ορισμένους ανθρώπους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον ιό, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Αυτό αφορά για παράδειγμα στο υγειονομικό προσωπικό και στα επαγγέλματα που εξυπηρετούν κοινό (σώματα ασφαλείας, προσωπικό ΜΜΜ, προσωπικοί βοηθοί, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σε καθαριστήρια).

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο για νοσηλεία σε νοσοκομείο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα ψηλού κινδύνου κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό COVID-19;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19.

Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Προφύλαξη από το COVID-19 – Οδηγίες ατομικής υγιεινής

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι κάνω εάν έχω επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 ή στο 1135 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19 από τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Οι ευπαθείς ομάδες και παθήσεις – Ηλικίες και θνησιμότητα

Ηλικίες ευπαθών ομάδων

50-59 (θνησιμότητα 1.3%)
60-69 (θνησιμότητα 3.6%)
70-79 (θνησιμότητα 8%)
80+ (θνησιμότητα 14.8%)

Παθήσεις και ευπαθείς ομάδες
 • Καρδιαγγειακή νόσος (πχ. καρδιακή ανεπάρκεια, θνησιμότητα έως 10.5%)
 • Χρόνια πνευμονοπάθεια (πχ. καπνιστές, ΧΑΠ, άσθμα, θνησιμότητα έως 6.3%)
 • *Σακχαρώδης Διαβήτης (Ζάχαρο)  Ι & ΙΙ (θνησιμότητα έως 7.3%)
 • *Υπέρταση (θνησιμότητα έως 6%)
 • Καρκίνος (υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, θνησιμότητα έως 5.6%)
 • Ανοσοκαταστολή (πχ. αυτοάνοσα όπως Λύκος και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, αρρύθμιστο HIV)
 • Παχυσαρκία

*ανεξάρτητα πόσο καλά ρυθμισμένα είναι, αν η λοίμωξη τείνει μέτρια προς σοβαρή, διατρέχουν κίνδυνο – επομένως χρειάζονται προληπτική maximum κοινωνική απομόνωση

Κορονοϊός καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» - Υπουργείο Υγείας. Γραμμή 24ωρης λειτουργίας 1135

Αλήθειες και ψέματα για τον Κορονοϊό. Ηλικίες, ζέστη, μάσκες

 • Όλες οι ηλικίες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.
 • Η ζέστη, η υγρασία και το κρύο δεν φαίνεται ότι επηρεάζουν τη μετάδοση.
 • Τα ζεστά μπάνια, τα σεσουάρ (!) και τα ζεστά ροφήματα δεν επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, ούτε προστατεύουν.
  Ο οργανισμός διατηρεί, εσωτερικά, την ιδανική θερμοκρασία (36.5-37 βαθμοί) για τον πολλαπλασιασμό του ιού, ανεξάρτητα τι προσπαθείτε να κάνετε…
 • Τα κουνούπια δεν μεταδίδουν τον ίο.
 • Ο ψεκασμός με αλκοόλ (πχ. αρώματα) ή χλωρίνη στο σώμα σας δεν επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό του ιού από τη στιγμή που έχει εισέλθει στον οργανισμό.
 • Το εμβόλιο για τη γρίπη και την πνευμονία από πνευμονιόκοκκο δεν προστατεύει.
 • Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στον ιό και σε όλους τους ιούς.
 • Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ συγκεκριμένο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής (πχ. βιταμίνες) που μπορείτε να λάβετε προληπτικά.
 • Οι συχνές ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό δεν έχουν αποτέλεσμα.
 • Η κατανάλωση σκόρδου δεν επηρεάζει τον ιό, μολονότι εξυπηρετεί την κοινωνική απόσταση!
 • H κατανάλωση παγωτού ούτε προστατεύει, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο.
 • Η κατανάλωση νερού με λεμόνι ή λεμονάδας δεν προστατεύει.
 • Οι μάσκες δεν είναι χρήσιμες αν δεν νοσείτε, τουναντίον ο λάθος χειρισμός τους είναι πανεύκολος και σας εκθέτει σε μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης.

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

 • Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
 • Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
 • Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
 • Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
 • Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
 • Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
 • Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
 • Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
 • Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
 • Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
 • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

Πηγή: EODY & Centers for Disease Control and Prevention. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Interim Guidance for Administrators of US Institutions of Higher Education

Covid-19 – Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (πχ καρδιακό/ αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή) μπορούν να νοσηλευθούν στο σπίτι.

Επίσης οι συμπτωματικοί ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και λαμβάνουν εξιτήριο μπορεί να συνεχίσουν τη θεραπεία στο σπίτι.

Η απόφαση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κλινικής αξιολόγησης και αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι καθώς και τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγεία με τους ασθενείς.

Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι τι κάνουμε;

Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι, συστήνονται τα παρακάτω:

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

 • Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
 • Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1m από τον ασθενή.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή.
  Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα.
  Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση.
  Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.
 • Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Χρήση χειροπετσετών μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρήση υφασμάτινης πετσέτας η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
 • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από όλους, ιδιαίτερα από τον ασθενή, πάντα
  (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα). Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Τοποθέτηση των μολυσματικών υλικών του ασθενή (πχ γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με το ίδιο διάλυμα.
 • Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (600 C – 900 C) και καλό στέγνωμα.
 • Χρήση γαντιών και ρόμπας μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Παραμονή στο σπίτι των ασθενών μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
 • Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

Διαχείριση στενών επαφών με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα (πχ μέλη οικογένειας, επαγγελματίες υγείας) ή με επιβεβαιωμένο κρούσμα παρακολουθούν την υγεία τους από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες.

Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (πχ πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία των στενών επαφών με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη.

 • Προηγούμενη ενημέρωση της νοσηλευτικής μονάδας που θα υποδεχτεί συμπτωματικό ασθενή πριν τη μετάβασή του
 • Χρήση από τον ασθενή απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη μετάβαση του στη νοσηλευτική μονάδα
 • Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προτιμάται ή χρήση ασθενοφόρου ή ιδιωτικού οχήματος με ανοιχτά τα παράθυρα.
 • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από τον ασθενή (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα) καθώς και υγιεινής των χεριών.
  Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1m από τους γύρω του τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νοσηλευτική μονάδα όσο και κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξέταση
 • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που λερώθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ασθενούς στη νοσηλευτική μονάδα, από αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

Καλές πρακτικές προετοιμασίας τροφίμων – φαγητού

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού.

Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Pdf) σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
 • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
 • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
 • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
 • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
 • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
 • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
 • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια
Ypologismos.gr ● 300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators
Συμπτώματα & οδηγίες. Ευπαθείς ομάδες και #Κορωνοϊός #Coronavirus #COVID19 World map με κρούσματα