Αρχική » Χριστούγεννα 2024 - 2025 » Γιορτές Χριστουγέννων - Christmas Days » Top δέκα (10) Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη
Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην πλατεία Domplatte (Γερμανία) - Top Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη

Top δέκα (10) Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη

Top 10 Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη. Παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές σε ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες στήνονται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα.


Top 10 Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη

Top 10 Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη & Photo GalleryΆρωμα ζεστού κρασιού με κανέλα, τσικνισμένα λευκά λουκάνικα, παραδοσιακά αρωματικά μπισκότα (gingerbreads), φρέσκα cookies, πολύχρωμα δώρα κάθε είδους και χαρούμενο κόσμο κάθε ηλικίας να τρώει, να ψωνίζει και να διασκεδάζει.

Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα θα συναντήσει κάποιος αν επισκεφθεί κάποια από τις δεκάδες Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες στήνονται κάθε χρόνο οι παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Αγορές.

Οι ρίζες των Αγορών αυτών χάνονται κάπου στο Μεσαίωνα, όταν και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην Γερμανία και την Αυστρία (Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket και Weihnachtsmarkt ήταν μερικές από τις αρχικές τους ονομασίες).

Με την πάροδο των χρόνων, έγιναν ιδιαίτερα διαδεδομένες και στις υπόλοιπες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι ώστε πλέον καθεμία από αυτές έχει και την δική της Χριστουγεννιάτικη Αγορά.

Στρασβούργο – Strasbourg | Δρέσδη – Dresden | Βρυξέλλες – Brussels

Στρασβούργο – Strasbourg

Το Στρασβούργο θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Διατηρεί μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη αγορά από το 1570.

Γνωστή ως Christkindelmärik, μαζί με το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, υπάρχουν εκεί από το μεσαίωνα.

Θεωρείται ότι από την Αλσατία ξεκίνησε το έθιμο στολισμό του έλατου, για αυτό και στο Στρασβούργο αποδίδεται ο τίτλος της «Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων».

Η ιστορία θέλει κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, να παίζεται «το παιχνίδι του παραδείσου» μπροστά από τις εκκλησίες την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στόλιζαν ένα δέντρο με μήλα, που συμβόλιζε το δέντρο του παραδείσου. Αυτό το έθιμο εξαπλώθηκε και μετά από αρκετές παραλλαγές υπάρχει και σήμερα με το στόλισμα του έλατου.

Δρέσδη – Dresden | Striezelmarkt

Η πρώτη αναφορά στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Δρέσδης έγινε το 1434 – ένδειξη ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες της Γερμανίας.

Έχει δώσει μεγάλη βάση στην παράδοση, ενώ το όνομά της (Striezelmarkt), προέρχεται από το τοπικό παραδοσιακό γλυκό Stollen, ένα φρουτένιο κέικ, ψημένο σε σχήμα καρβελιού και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Το highlight της συγκεκριμένης αγοράς, είναι αδιαμφισβήτητα το Stollen Festival, που πραγματοποιείται την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου.

Αξίζει να αγοράσετε επίσης, τις χειροποίητες γυάλες – στολίδια από την πόλη Lauscha, τα χειροποίητα μπλε κεραμικά από την Σαξονία και το τοπικό Blaudruck, ένα άσπρο-μπλε πανί.

Βρυξέλλες – Brussels

Σε μια πόλη που φημίζεται για την κουζίνα της, η Χριστουγεννιάτικη αγορά (Winter Wonders) δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει τον παράδεισο των καλοφαγάδων.

Η αγορά βρίσκεται στην «αρχοντική» πλατεία Grand Place και είναι γνωστή για τις όμορφα σκαλισμένες προσόψεις των μικρών σπιτιών.

Χιλιάδες λαμπάκια έχουν διασκορπιστεί στις ξύλινες καλύβες, η καθεμιά από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα.

Χριστούγεννα σε Λιλ Γαλλίας, Νυρεμβέργη και Βασιλεία

Λιλ – Lille

Στην πόλη Λιλ της Γαλλίας θα ανακαλύψετε την μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Β.Γαλλίας (winter wonderland).

Η αγορά των Χριστουγέννων βρίσκεται στην Place Rihour και η αγορά είναι μια διασκεδαστική αναπαραγωγή από ένα χιονισμένο χωριό, με ένα παρεκκλήσι και μία παγωμένη λίμνη για να κάνεις πατινάζ.

Θα βρείτε περισσότερα από 80 πολύχρωμα σαλέ, που πωλούν σε λογικές τιμές τοπικές τέχνες, χειροτεχνίες και τοπικές σπεσιαλιτέ τροφίμων όπως το τυρί Maroilles, ραδίκια πατέ, αμυγδαλωτά και βάφλες … πολλές βάφλες.

Επίσης εδώ ότι θα βρείτε ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και την περίφημη, Εορταστική ρόδα, που περιβάλλεται από ένα γραφικό χιονισμένο μικροσκοπικό χωριό.

Νυρεμβέργη – Nuremberg

Είναι η πόλη που διαθέτει την πιο φημισμένη Χριστουγεννιάτικη αγορά (Nuremberg Christkindlesmarkt) που λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία και η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το κρύο και ίσως και το χιόνι της Νυρεμβέργης δεν μοιάζει τόσο τρομακτικό όταν έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε μέσα από παραδοσιακές μυρωδιές και όμορφα αντικείμενα.

Στους 180 ξύλινους πάγκους της κυριαρχούν αποκλειστικά τα Χριστούγεννα.

Αναζητήστε τα όμορφα ξύλινα στολίδια, το ψωμί με τζίντζερ, τα υπέροχα γευστικά ψητά λουκάνικα, το mulled κρασί που θα σας ζεστάνει και θα σας βάλει σε γιορτινή διάθεση, και άλλα πολλά διακοσμητικά που θα θέλετε να πάρετε σπίτι σας.

Παράλληλα υπάρχει και μια ξεχωριστή αγορά για τα παιδιά με carousel και πολλές δραστηριότητες ώστε όλη η οικογένεια να έχει όμορφες αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι.

Μια τεράστια γιορτή που ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου.

Βασιλεία – Basel

Το Basel Christmas market στο Barfüsserplatz και Münsterplatz θεωρείται ότι είναι μία από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αγορές  στην Ελβετία.

Κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις σε μουσεία της πόλης εμπλουτίζουν περαιτέρω την εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης.

Χριστούγεννα σε Βιέννη, Κολωνία, Μπέρμιγχαμ και Βαρκελώνη

Βιέννη – Vienna

Οι αγορές των Χριστουγέννων στη Βιέννη (Christmas Markets in Vienna) πραγματικά είναι μια μακραίωνη παράδοση.

Χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, όταν το 1298 ο Albrecht Ι χορήγησε στους πολίτες της Βιέννης το προνόμιο να κατέχουν την «Αγορά του Δεκεμβρίου» ή Krippenmarkt.

Από τότε, ο χαρακτήρας και η επικράτηση των αγορών αυτών έχει αλλάξει σημαντικά.

Σήμερα, πάνω από 20 επίσημες Advent Markets πωλούν μια τεράστια ποικιλία από εποχιακά δώρα και πεντανόστιμα εδέσματα.

Κολωνία – Cologne

Έξι παραδοσιακές, Χριστουγεννιάτικες Αγορές (city centre of Cologne), η μία καλύτερη από την άλλη, φιλοξενούνται στην πόλη της Κολονίας και απλώνονται γύρω από αυτή, με ένα εντυπωσιακό, τεράστιο παγοδρόμιο στη μέση!

Με φόντο τον επιβλητικό Καθεδρικό, παραμυθένια, ξύλινα περίπτερα (Buden) γεμίζουν το γραφικό κέντρο της πόλης με μεθυστικές μυρωδιές από κάστανα, καβουρδισμένα αμύγδαλα, ζεστό κρασάκι με κανέλλα, μπισκοτάκια Τζίντζερμπρεντ και πολλά γλυκά.

Μπέρμιγχαμ – Birmingham

Αυτή η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham’s Frankfurt Christmas Market), είναι το σύμβολο της ισχυρής σχέσης του με τη Φρανκφούρτη, και μια πραγματική ευρωπαϊκή εμπειρία με φώτα, ήχους, μυρωδιές και τις παραδόσεις.

Επισκεφτείτε τη Victoria Square και την Upper New Street, από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, για να ψάξετε σε πάνω από 180 πάγκους για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο, απολαύστε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, δοκιμάσετε γερμανικό ζεστό κρασί (Gluhwein), ψητά λουκάνικα, γερμανική μπύρα, μελόψωμο και γλυκά αμυγδαλωτά.

Βαρκελώνη – Barcelona

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά (Christmas market) υπάρχει από το 1786.

Με πάγκους μπροστά από τον καθεδρικό ναό κατά τις προηγούμενες εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα και πωλούνται έλατα, διακοσμήσεις, γιρλάντες, γκι, φάτνες κ.α

Top 10 Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για #ταξίδια στην #Ευρώπη τα #Χριστούγεννα #travel xmas