Αρχική » Γιορτές - Εορτές » Πάσχα 2024 - Easter » Πασχαλινές συνταγές » Οβελίας. Πως σουβλίζουμε αρνί ή κατσίκι το Πάσχα (Video Playlist)

Οβελίας. Πως σουβλίζουμε αρνί ή κατσίκι το Πάσχα (Video Playlist)

Οβελίας. Πως σουβλίζουμε το αρνί ή το κατσίκι το Πάσχα. Οδηγός με 25+ επιλεγμένα Video How To. Επιλογή και προετοιμασία (πλύσιμο, μπαχαρικά) κρέατος, δέσιμο στη σούβλα, κάρβουνα – φωτιά, γύρισμα – ψήσιμο, πλύσιμο σούβλας και θερμίδες

Το Πάσχα για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει ένα πράγμα: παραδοσιακό γλέντι γύρω από την σούβλα όπου σιγοψήνεται ο οβελίας. Πως σουβλίζουμε το αρνί. Η διαδικασία του σουβλίσματος του αρνιού χωρίζεται σε τρεις φάσεις: προετοιμασία, σούβλισμα, ψήσιμο.

Οβελίας – Ψήσιμο αρνιού ή κατσικιού το Πάσχα | Πως ξεκίνησε το έθιμο

Οβελίας. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Αιτωλοακαρνανία, στη συνέχεια έφτασε στην Πελοπόννησο, και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Όμως στις πόλεις επειδή δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια, το ψήσιμο του αρνιού ή του κατσικιού το Πάσχα, γίνεται στο φούρνο. Ο οβελίας αλλιώς ονομάζεται «σουβλίας».

Έτσι ονομάζεται συχνά το κρέας (αρνί ή κατσίκι) του Πάσχα που ψήνεται στη σούβλα. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο «οβελός» (ή οδελός στη Δωρική διάλεκτο) που περιγράφει ένα μακρύ αιχμηρό εργαλείο και ιδιαίτερα τη σούβλα.

Αρνί (αρνάκι γάλακτος) ή κατσίκι στη σούβλα για το Πασχαλινό τραπέζι

Το αρνί (αρνάκι γάλακτος), που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο, είναι γεμάτο λίπος. Είναι, δε, πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος.

Οι διατροφολόγοι προτιμούν το κατσίκι γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο υγιεινό. Σε αντίθεση οι σεφ υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι παρεξηγημένο και επιμένουν πως είναι πάρα πολύ νόστιμο.

Αν θα επιλέξουμε αρνί ή κατσίκι πρώτα μετρά το γούστο του καθενός. Όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σας!

Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι είναι από τα κρέατα που ψήνονται γρήγορα και γίνονται τραγανά στο εξωτερικό τους, παραμένοντας πάντα ζουμερά και μαλακά στο εσωτερικό, αρκεί να ψηθούν σωστά.

  • Αρνάκι γάλακτος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται ένα ζώο ηλικίας μέχρι και 4 μηνών ή ως την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
  • Το αρνάκι γάλακτος έχει κρέας χρώματος ροζ, λεπτά κόκαλα και άσπρο λιπάκι.
  • Ξεχωρίζουμε το κατσίκι από το αρνί ελέγχοντας την ουρά του που πρέπει να είναι στραμμένη προς τα πάνω, με την άκρη της να έχει μια φουντίτσα με ίσιες τρίχες.
  • Τα κεφάλι των κατσικιών είναι πιο επίπεδο, ενώ των αρνιών σχηματίζει κάτι σαν καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια και φτάνει ως τη μύτη.

Τι να προσέχουμε στην αγορά κρεάτων το Πάσχα | Σήμανση αμνοεριφίων

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και σήμανση προέλευσης (συνήθως ορθογώνια σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:

  • Αμνοερίφια Ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (Ελλάς) χρώματος μπλε
  • Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία) χρώματος μπλε
  • Αμνοερίφια που εσφάγησαν στην Ε.Ε. (εκτός Ελλάδας) φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα επιλογής της χώρας προέλευσης (π.χ. ερυθρό ή μπλε)
  • Αμνοερίφια που εσφάγησαν εκτός Ε.Ε. φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα καστανό
  • Η ημερομηνία σφαγής πρέπει να αναγράφεται καθαρά με σφραγίδα.
  • Στο φρέσκο κρέας η σάρκα έχει ζωηρό χρώμα και η μπόλια είναι νωπή και μαλακή, όχι στεγνή και άκαμπτη.
Σύμφωνα με την αγορά, τα Ελληνικά αμνοερίφια είναι νοστιμότερα από τα εισαγόμενα, το κρέας τους είναι πιο ρόδινο και πιο τρυφερό, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι από το κράτος, εγγυώνται προϊόν ποιοτικό και ασφαλές.

25+ Video – Οδηγίες &  βήματα για το Αρνί ή Κατσίκι του Πάσχα

Στην playlist θα βρείτε 25+ επιλεγμένα Video με οδηγίες – βήματα και tips για τον Πασχαλινό οβελία – αρνί ή το κατσίκι που θέλεις να σουβλίσεις. Όλα τα στάδια από την προετοιμασία του έως το ψήσιμο του στην σούβλα. Αναλυτικά η λίστα των βίντεο:


  1. Αρνί στη σούβλα | Kitchen Lab by Akis Petretzikis
    Αρνί στη σούβλα – Άκης Πετρετζίκης | Arni sti soyvla
  2. Οδηγίες για σωστή αγορά του οβελία από Κρεοπώλη – Ελληνικό αρνί
    Η Βίκυ Λαλίκου και η ομάδα των εκπομπών της, την Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκαν στα Αμισιανά στο κρεοπωλείο της Φάρμα Κεχαίδη όπου και μας ενημέρωσε πώς να επιλέγουμε σωστά ελληνικά κρέατα πόσο δε άλλο τις ημέρες αυτές που σπεύδουμε να προμηθευτούμε τον Πασχαλινό οβελία.
  3. Διαχρονικό Πασχαλινό δίλημμα της Μεγάλης Εβδομάδας: Αρνί ή κατσίκι;
  4. Πώς δένουμε το αρνί και φτιάχνουμε κοκορέτσι
    Από την εκπομπή «Επιτέλους Σαββατοκύριακο»
  5. Αρνί στη σούβλα πως γίνεται το δέσιμο και ψήσιμο – Cooking With Fey
  6. Πάσχα, σούβλισμα αρνιού και δέσιμο αρνιού. Συμβουλές από κρεοπώλη
    Τι να διαλέξουμε και πώς να ετοιμάσουμε το αρνί. Συμβουλές από έναν ειδικό
  7. Πώς δένετε το αρνί στη σούβλα για να μαθαίνουν οι αρχάριοι.
    Πώς δένετε το αρνί στη σούβλα. Παρουσίαση για να μάθουν αρχάριοι. Πελόπιο Πύργος Ηλιείας
  8. Κατασκευή σούβλας και δέσιμο αρνιού και πως καθαρίζουμε την σούβλα
    Μέτα το ψήσιμο μην πλένετε την σούβλα με τα λίπη που έχει δεν σκουριάζει όταν θέλετε να ξαναψήσετε τότε την καθαρίζετε
  9. Δέσιμο του αρνιού στη σούβλα με σπάγκο βήμα – βήμα (πόδια, κεφάλι)
  10. Διαδικασία σουβλίσματος – Πως δένουμε και σουβλίζουμε το αρνί
  11. Πώς θα δέσετε το κατσίκι που θα σουβλίσετε την Κυριακή του Πάσχα
    Πολύ καλό video. Επίσης με συμβουλές τι κοιτάμε στο κρέας, χρώμα, Ελληνικό, αίμα.
  12. Σούβλισμα κατσικιού την Κυριακή του Πάσχα
    Πως περνάμε την σούβλα μέσα από το κατσίκι και το κεφάλι του. Πέρασμα βίδες και βίδωμα. Δέσιμο με σύρμα ράχης, ποδαράκια και κεφάλι κλπ Το ψήσιμο – γύρισμα και πως το βγάζουμε από την φωτιά – λύνουμε τα σύρματα
  13. Τα στάδια για την προετοιμασία του αρνιού και το σούβλισμα.
    Περνάμε την σούβλα από τον όρθο του αρνιού και διαπερνάμε το κεφάλι.
    Πως δένουμε τα πόδια μαζί με σπάγκο.
    Δένουμε την σπονδυλική στήλη του σφιχτά στην σούβλα σε τρία σημεία για να μην καμπουριάσει
    Δένουμε τα χέρια και το λαιμό του οβελία.
    Βάζουμε μία χούφτα αλάτι και μία χούφτα μαύρο πιπέρι
    Ράβουμε την κοιλιά του με βελόνα και σπάγκο και είναι έτοιμο για τα κάρβουνα.
    By Σπύρος Ζέρβας
  14. Οδηγίες για σούβλισμα του αρνιού – Βασίλης Παπαυγέρης
    Vasili Papavgeris – Plaza Meat Market – Demonstrates Placing the Lamb on the Souvla
  15. Συμβουλές & μυστικά για ψήσιμο του οβελία από ψήστες & κρεοπώλες
    (TV Alpha 2017)
  16. Πρόβατο – Προβατίνα στη σούβλα 25+ κιλά χωρίς το κεφάλι. Αργό ψήσιμο
    Προβατίνα στη σούβλα. Πρόβατο πάνω από 1 έτος 25-26 κιλά χωρίς το κεφάλι. Αργό ψήσιμο αλλά και καλή παρέα, τα μυστικά της επιτυχίας
  17. Πατέντα για τέλειο ψήσιμο στην ψησταριά. Βρέχοντας τα κάρβουνα
    Μία διαφορετική πρόταση ψησίματος σε 3 βήματα
    Βήμα πρώτο: Βρέχουμε, όπως φαίνεται παρακάτω, τα πυρωμένα κάρβουνα.
    Βήμα Δεύτερο: Τοποθετούμε τα κάρβουνα στο πλάι και τα βρέχουμε πάλι σιγά-σιγά, ώστε να κρατήσουν περισσότερο, να μην ψηθεί το κρέας μόνο από έξω και να μην κινδυνεύσουμε από ενδεχόμενη φωτιά από τα λίπη που στάζουν.
    Βήμα τρίτο: Γυρίζουμε συνεχώς το κρέας
  18. Πως τα κάρβουνα ανάβουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό
    How to light the charcoals on your grill
    Τα κάρβουνα ανάβουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό, με τον τρόπο που σας δείχνει το βίντεο
  19. Πώς να ράψετε την κοιλιά του αρνιού πριν το βάλετε για ψήσιμο
    Ο Γιάννης από την ταβέρνα «Τα Βλάχικα» μας δίνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για αν σουβλίσουμε το πασχαλινό αρνί
  20. Πως βιδώνουμε το αρνί στην σούβλα με επαναφορτιζόμενο τρυπάνι χειρός
    (Μία από τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις που έχετε σχετικά με το θέμα)
  21. Whole lamb roast rotisserie (EN subs) | Grill philosophy
    Whole lamb roast, the traditional rotisserie roast. Watch step-by-step how to prepare and grill a whole lamb on a spit. Lamb grilling in the Easter is our tradition and all Greeks at least once a year grill a whole lamb
    Αρνί στη σούβλα, ο παραδοσιακός οβελίας. Δείτε πώς να ψήσετε σωστά ένα αρνί στη σούβλα.
    Tο ψήσιμο του αρνιού, το Πάσχα, είναι παράδοσή μας, και όλοι οι Έλληνες, έστω και μια φορά κάθε χρόνο ψήνουν ένα αρνί στη σούβλα.
  22. Τα μυστικά για το σούβλισμα του οβελία. Σούβλα, δέσιμο, ψήσιμο
    Από τον Παν. Δανιήλ
  23. Αρνί στη σούβλα από τη Στάνη του Χρήστου. Τα βήματα – στάδια
    Από το 3ο λεπτό ξεκινά το συμβουλευτικό μέρος. Εκπομπή «Μαγειρεύω με Σοφία»
  24. Ο παραδοσιακός οβελίας στην Μπαχάρ έκδοσή του
    Ο παραδοσιακός οβελίας στην Μπαχάρ έκδοσή του. Χρόνια πολλά! Chef: Στέλιος Μαστοράκος
  25. Πόσες θερμίδες έχει το αρνί; Συμβουλές από Διατροφολόγο
    Χριστίνα Μπαλαμώτη – Διατροφολόγος ucook.gr
    Ανά 30 γραμμάρια αρνιού παίρνουμε 75 θερμίδες χωρίς την πέτσα.

Πως δένουμε τον οβελία πάνω στη σούβλα με σπάγκο ή μαλακό σύρμα

  • Στη συνέχεια δένουμε καλά το κρέας πάνω στη σούβλα χρησιμοποιώντας σπάγκο ή μαλακό σύρμα για τον λαιμό και τα πόδια, σφικτήρες και μαλακό σύρμα για την ράχη και στερεώνοντας το πίσω μέρος στην πιρούνα που βιδώνουμε στη σούβλα.
  • Δένουμε την σπονδυλική στήλη του σφιχτά στην σούβλα σε τρία σημεία για να μην καμπουριάσει.
  • Δένουμε τα χέρια και το λαιμό του οβελία.
  • Ράβουμε την κοιλιά του με βελόνα και σπάγκο

Η συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε σπάγκο για το δέσιμο στην σούβλα και όχι σύρμα, το οποίο «κόβει» το κρέας. Ο σπάγκος δεν πρόκειται να καεί κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα λιπαίνεται συνέχεια από το λίπος του αρνιού.

Η «ξεκούραση» του οβελία για να στραγγίσει το προηγούμενο βράδυ

  • Είναι προτιμότερο, αν υπάρχει κάποιο δροσερό μέρος, η παραπάνω διαδικασία να γίνει από το προηγούμενο βράδυ και να τοποθετηθεί το αρνί ή κατσίκι όρθιο με το κεφάλι προς τα κάτω και τη σούβλα μέσα σε ταψί ώστε να στραγγίσει
  • Πριν τοποθετήσουμε το κρέας πάνω από την θράκα το αλείφουμε ξανά με χυμό λεμονιού και με το μείγμα καρυκευμάτων.
  • Επιμένουμε στο καλό αλάτισμα για να πετύχουμε ωραία γεύση και τραγανή πέτσα. Ράβουμε την κοιλιά προσεχτικά και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο.

Το άναμμα της φωτιάς | Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα;

Προετοιμάζουμε την φωτιά μας χρησιμοποιώντας 8 – 10 κιλά κάρβουνα για το άναμμα. Ανάβουμε μία φωτιά, η οποία φροντίζουμε να έχει «καθίσει» προτού τοποθετήσουμε το κρέας.

Μόλις τα κάρβουνα κοκκινίσουν καλά, περιμένουμε να «κάτσει» η δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τοποθετούμε την σούβλα πάνω από την θράκα. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην ψηλότερη σκάλα της ψησταριάς.

Οβελίας. Πως σουβλίζουμε το αρνί – κατσίκι στη ψησταριά

  • Στην αρχή τοποθετούμε στην υψηλότερη σκάλα στη ψησταριά τον οβελία, και βάζουμε τη θράκα κυρίως κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δυνατή φωτιά κάτω από τη μέση και την κοιλιά του οβελία.
  • Δεν πρέπει να έχουμε κάρβουνα κάτω από την μέση του οβελία.
  • Φωτιά χρειαζόμαστε μόνο κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες, δηλαδή τα χεράκια του.
  • Παράλληλα, γυρνάμε την σούβλα με μια μέση ταχύτητα, ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ γρήγορα.
  • Στην αρχή πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά, μέχρι να κατεβάσει τα ζουμιά του.
  • Ψήνοντας το αρνί ή το κατσίκι για περίπου 1 ώρα τα ζουμιά του αρχίζουν να κατεβαίνουν, είναι η στιγμή που τοποθετούμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα.
  • Είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε τη σούβλα στην μεσαία σκάλα για το υπόλοιπο ψήσιμο. Αν χρειαστεί προς το τέλος του ψησίματος συμπληρώνουμε κάρβουνα και κάτω από τη μέση του αρνιού.
  • Για να καταλάβουμε ότι το κρέας επιλογής μας είναι έτοιμο πιέζουμε τις κλειδώσεις στα χέρια και τα πόδια του.
  • Ο οβελίας μας μας είναι έτοιμος όταν το κρέας ανοίγει, δηλαδή δεν προβάλει αντίσταση.

Χρήσιμες συμβουλές – tips στο ψήσιμο του αρνιού ή του κατσικού

  • Όχι πολύ δυνατή φωτιά (το κρέας θα αρπάξει από έξω και από μέσα θα είναι ωμό). Προτιμάμε να συντηρούμε μια μέτρια φωτιά για να πετύχουμε σωστό ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε (και επιβάλλετε) να αλείφουμε τον οβελία με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη για να βελτιωθεί η γεύση του και να γίνει λαχταριστή η πέτσα του.
  • Αν στο μενού της γιορτινής ημέρας έχετε προγραμματίσει και το πατροπαράδοτο κοκορέτσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο ψήσιμο ακολουθούμε την αντίστροφη τεχνική: Πρώτα το τοποθετούμε χαμηλά, κοντά στην φωτιά για να πάρει χρώμα, και στη συνέχεια το ανεβάζουμε σε πιο ψηλή σκάλα.

Το πλύσιμο της σούβλας μετά το ψήσιμο του οβελία

Το πλύσιμο της σούβλας μετά το ψήσιμο του οβελία. Μέτα το ψήσιμο μην πλένετε την σούβλα. Με το λίπος που έχει δεν σκουριάζει. Όταν θέλετε να ψήσετε ξανά, τότε την καθαρίζετε.

Πόσες θερμίδες έχουν το αρνί και το κατσίκι στη σούβλα;

Αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρέατος, κυριαρχούν σε κάθε πασχαλινό τραπέζι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

  • Αρνί στην σούβλα: Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα περιέχει πολλά λιπαρά. Υπολογίζεται ότι μια κανονική μερίδα περιέχει 15 γραμμάρια λίπους και 300 θερμίδες. Αν δεν αντισταθείτε στην πέτσα, τότε αυτές αυξάνονται κατακόρυφα.
  • Κατσίκι στη σούβλα: Αν αποφασίσετε να σουβλίσετε κατσίκι, αντί για αρνί, να ξέρετε ότι μια μερίδα περιέχει μικρότερες ποσότητες λίπους και, επομένως, λιγότερες θερμίδες από το αρνί.

Παρόλα αυτά το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί και το κοκορέτσι, διότι περιέχει λιγότερα λιπαρά και χοληστερίνη, ακόμα και από το κοτόπουλο.

Το αρνίσιο κρέας είναι από τα πιο παχυντικά κρεατικά που μπορείτε να φάτε. Μην το προτιμήσετε ή καταναλώστε το σε μικρή ποσότητα.

Το παραδοσιακό κοκορέτσι που καταναλώνεται συνήθως ως «ορεκτικό» για το αρνί είναι μια μικρή θερμική «βόμβα», αφού η κάθε μερίδα του περιέχει 300 θερμίδες.

#Αρνί ή #κατσίκι. Οδηγός με 25+ Video. Προετοιμασία, δέσιμο, σούβλισμα, ψήσιμο ● #Οβελίας #Πάσχα