Αρχική » Υγεία - Health » Πίνακας με συμπτώματα Covid-19 & Παγκόσμιος Χάρτης κρουσμάτων (live)
Γιατροί με ιατρικές στολές & μάσκες φροντίζουν ασθενείς - Κορωνοϊός συμπτώματα & Coronavirus COVID-19 παγκόσμιος χάρτης live

Πίνακας με συμπτώματα Covid-19 & Παγκόσμιος Χάρτης κρουσμάτων (live)

Κορωνοϊός τα συμπτώματα αναλυτικά. Τρόποι μετάδοσης, ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικές οδηγίες, ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΟΔΥ. COVID-19 τι είναι; Ο Παγκόσμιος χάρτης live Coronavirus! κρούσματα, θάνατοι ανά χώρα.

Πίνακας με συμπτώματα Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος

Πίνακας συσχέτισης συμπτωμάτων όπως: ξηρός βήχας, πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, φτέρνισμα, κόπωση, διάρροια με Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος / κρύωμα
Πίνακας με συμπτώματα Covid-19, γρίπης και κρυολογήματος 
Με την υποστήριξη του Mathhmatika.gr (Ένας μαθηματικός εξηγεί: Πώς μειώνεται η εξάπλωση του κορονωϊού;)

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19. Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε για τα προληπτικά μέτρα στην περιοχή σας.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE)

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins University ανέπτυξε μία διαδραστικό διαδικτυακό πίνακα για να οπτικοποιήσει και να παρακολουθήσει τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε πραγματικό χρόνο.

Ο πίνακας απεικονίζει την τοποθεσία και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, των αριθμό των θανάτων και των περιστατικών που ανάρρωσαν για όλες τις πληγείσες χώρες.

Αναπτύχθηκε για να παρέχει στους ερευνητές, στις αρχές δημόσιας υγείας και στο κοινό ένα εργαλείο φιλικό προς το χρήστη για να παρακολουθεί το ξέσπασμα του ιού καθώς εξελίσσεται.

Παγκόσμιος χάρτης live | Θάνατοι και κρούσματα ανά χώρα

Οδηγίες

Μπορείτε να επιλέξετε από την αριστερή sidebar «Confirmed Cases by Country/Region/Sovereignty» πχ την Ελλάδα και όποια άλλη χώρα για να δείτε τα δεδομένα, κρούσματα, θάνατοι κλπ

World Map live Coronavirus | Johns Hopkins University (JHU)

Johns Hopkins University has developed an interactive web-based dashboard to visualize and track confirmed coronavirus cases in real-time. The dashboard illustrates the location and number of confirmed COVID-19 cases, deaths and recoveries for all affected countries. It was developed to provide researchers, public health authorities and the public with a user-friendly tool to keep tabs on the outbreak as it unfolds.

Τι είναι η ασθένεια COVID19 και τι SARS – CoV-2. Γιουχάν της Κίνας

Ο νέος κορωνοϊός – 2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Κορωνοϊός – Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου  COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

  • Πυρετός,
  • βήχας,
  • πονόλαιμος,
  • αρθραλγίες,
  • μυαλγίες,
  • καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή

Κορωνοϊός – Τα ελαφρά και μέτρια συμπτώματα. Πυρετός, βήχας

Ελαφρά συμπτώματα

Ξεκινούν με δεκατικό πυρετό (έως 38), κόπωση και βήχα (χωρίς φλέματα στην αρχή). Ενίοτε ο πυρετός αρχίζει με δύο ημέρες καθυστέρηση. Αυτή είναι η κλινική εικόνα στην πλειονότητα των περιστατικών, περίπου 8 στα 10.

Συνολική διάρκεια έως δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζονται νοσηλεία ή έλεγχο σε νοσοκομείο (ούτε τεστ!) – παραμένουμε σπίτι και πίνουμε πολλά υγρά.

Μέτρια συμπτώματα

Πυρετός άνω των 38, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία, κόπωση και βήχας (με ή χωρίς φλέματα). Συνολική διάρκεια έως δύο εβδομάδες.
Δεν χρειάζονται νοσηλεία ή έλεγχο σε νοσοκομείο, εκτός από τις εξής περιπτώσεις:

Αφυδάτωση: αυξημένη δίψα, ξηροστομία, ελαττωμένη ούρηση, κίτρινα ή σκουρόχρωμα ούρα, ξηρό δέρμα, πονοκέφαλος και ζάλη
Δύσπνοια: σαν να μην μπορώ να σχηματίσω πλήρη εισπνοή, αίσθημα ότι δεν μου φτάνει ο αέρας, όπως όταν έχουμε ανέβει μία σκάλα.

Κορωνοϊός – Τα βαριά συμπτώματα υγείας – οργανισμού έκθεσης στον ιό

Περίπου 1 στους 5 (ή 14% των περιστατικών) χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο. Από αυτά, 4.7-6% μπορεί να οδηγηθούν, σε πολυοργανική ανεπάρκεια ή σηπτικό σοκ.

Χρειάζονται νοσηλεία και εξειδικευμένη υποστήριξη (όπως σε μονάδες εντατικής θεραπείας). Η πρόοδος από τα μέτρια συμπτώματα με δύσπνοια και αφυδάτωση στα βαριά συμπτώματα χρειάζεται ώρες ή ημέρες.

Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση γενικής υγείας του οργανισμού και την ηλικία (βλ. παρακάτω), αλλά και από τη συμπεριφορά του ιού που για κάποιο άγνωστο λόγο είναι περισσότερο επιθετική σε ορισμένους ανθρώπους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον ιό, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Προφύλαξη από το COVID-19 – Οδηγίες ατομικής υγιεινής

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι κάνω εάν έχω επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 ή στο 1135 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Κορονοϊός καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» - Υπουργείο Υγείας. Γραμμή 24ωρης λειτουργίας 1135

Καλές πρακτικές υγιεινής και προετοιμασίας των τροφίμων

Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Pdf) σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά).
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.
Συμπτώματα & οδηγίες. Ευπαθείς ομάδες και #Κορωνοϊός #Coronavirus #COVID19 World map με κρούσματα