Αρχική » How to & DIY » Σπίτι How to » Πως να φτιάξετε παγίδα για τα κουνούπια γρήγορα και οικονομικά – DIY

Πως να φτιάξετε παγίδα για τα κουνούπια γρήγορα και οικονομικά – DIY

Πως να φτιάξετε παγίδα για τα κουνούπια (βίντεο). Φυσική – οικολογική παγίδα με ένα μπουκάλι, νερό, ζάχαρη & μαγιά, απλά και οικονομικά για να γλυτώσετε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Mosquito Trap – Η κατασκευή πως λειτουργεί η παγίδα.

Πως να φτιάξετε παγίδα για τα κουνούπια γρήγορα και οικονομικά

Οι παγίδες κουνουπιών προσελκύουν και αιχμαλωτίζουν τα κουνούπια και τα διάφορα άλλα ενοχλητικά έντομα τα οποία βρίσκονται και αναπαράγονται στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού σας.

Υλικά για την κατασκευή της παγίδας

  • Ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού
  • 1 κούπα (240 ml) χλιαρό νερό
  • 1/4 της κούπας (60 ml) ζάχαρη
  • 1 κουταλιά μαγιά

Παγίδα για κουνούπια. Η κατασκευή βήμα – βήμα

  • Κόψε το πλαστικό μπουκάλι
  • Βάλε το κομμάτι με το στόμιο, ανάποδα, μέσα στο άλλο μισό της φιάλης
  • Ανάμειξε τη ζάχαρη με το χλιαρό νερό (Προσοχή, δεν πρέπει να καίει)
  • Πρόσθεσε τη μαγιά (Χωρίς ν’ ανακατέψεις, απλά ρίξε τη μέσα στο ζαχαρόνερο)
  • Τοποθέτησε την παγίδα έξω, κοντά στο τραπέζι όπου κάθεστε τα βράδια ή έξω από την μπαλκονόπορτα ώστε να προστατεύσεις και το εσωτερικό του σπιτιού.
  • Περίπου δύο εβδομάδες μετά αντικατέστησε την παγίδα με νέα, κοκ.

Πώς δουλεύει η παγίδα για τα κουνούπια

Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη μαγιά  προσελκύουν τα κουνούπια. Το ζαχαρόνερο τα κάνει να κολλάνε και να χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Κουνούπι. Το δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως.

Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται.

Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά.

Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα.

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.

Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο και έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο.

Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του.

Ανάλογα με την ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα.

Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα και ορισμένες φορές και νοσήματα από το τσίμπημα τους. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.

Τα κουνούπια αποτελούν πολλές φορές βάσανο στη διαμονή και εγκατάσταση του ανθρώπου σε αρκετά μέρη της γης.

Έτσι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προφύλαξης, όπως κουνουπιέρες, απωθητικά υγρά κουνουπιών, κρέμες αλλά και μέσα εξόντωσης, με διάφορα εντομοκτόνα, καθώς και αποξήρανση βαλτότοπων και ελών.

Πως να φτιάξετε μόνοις σας μια #παγίδα για τα #κουνούπια γρήγορα και οικονομικά #DIY